«Δεν πέρασε ο εκβιασμός Ερντογάν»: Τα συν για την Ελλάδα μετά την άρση του βέτο -Το παρασκήνιο - iefimerida.gr

«Δεν πέρασε ο εκβιασμός Ερντογάν»: Τα συν για την Ελλάδα μετά την άρση του βέτο -Το παρασκήνιο

Ικανοποίηση στην ελληνική αποστολή για τη συμφωνία της Τουρκίας για ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ικανοποίηση στην ελληνική αποστολή για τη συμφωνία της Τουρκίας για ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ / Φωτογραφία: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Θετικά κρίνει η Αθήνα την άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ύστερα από τον συμβιβασμό που κατέληξαν οι τρεις χώρες.

Η συμφωνία, η οποία πανηγυρίστηκε ιδιαίτερα στην Μαδρίτη από τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κλείνει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Συνόδου και βάζει τέλος στον εκβιασμό Ερντογάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ικανοποίηση στην ελληνική αποστολή

Πηγές από την ελληνική αποστολή εξέφραζαν ικανοποίηση για την εξέλιξη που υπήρξε και σημείωναν ως θετικό το γεγονός ότι «το παζάρι του Τούρκου προέδρου δεν κράτησε πολύ». Στα «συν» για την Ελλάδα από την τελική συμφωνία στα οποία εστιάζουν είναι το γεγονός ότι αυτή δεν ακουμπά την χώρα μας, καθώς δεν προκύπτουν ζητήματα που να την θίγουν ή να διαφοροποιούν τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Η Σύνοδος Κορυφής την περασμένη εβδομάδα έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι πρέπει να σταματήσει την επιθετική ρητορική και πως δεν θα επιτραπεί η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών.  Επίσης, όπως, τόνιζαν οι ίδιες πηγές με την ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στον ΝΑΤΟ ενισχύεται η ευρωπαϊκή πτυχή της Συμμαχίας, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Τα δύο σενάρια της μετέπειτα στάσης της Τουρκίας

Ως προς το ποια κατεύθυνση θα επηρεάσει η χθεσινή συμφωνία την στάση του κ. Ερντογάν στην σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Η πρώτη, και επικρατέστερη ως εκτίμηση, είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος, κλείνοντας το μέτωπο που είχε ανοίξει εντός της Συμμαχίας και εξασφαλίζοντας το ραντεβού που ήθελε με τον Τζο Μπάιντεν δεν θα επιχειρήσει να μπει ξανά στο κάδρο ως «ταραξίας» του ΝΑΤΟ εγείροντας θέμα για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Η δεύτερη προσέγγιση, ως το λιγότερο πιθανό σενάριο, προβλέπει ότι η Τουρκία έχοντας κλείσει το μέτωπο με τις δύο χώρες του Βορρά και τις άλλες χώρες της Συμμαχίας που είχαν εκνευριστεί με την στάση που τήρησε στο θέμα αυτό, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά με την Ελλάδα. Επειδή ουδείς μπορεί να προβλέψει με απόλυτη σιγουριά ποια θα είναι η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έρθει στην ισπανική πρωτεύουσα προετοιμασμένος για όλα τα σενάρια. «Ο φάκελος που θα έχει μαζί του «περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό ντοσιέ για τις ανυπόστατες  θεωρίες της τουρκικής ηγεσίας και στοιχεία για την επιθετική συμπεριφορά έναντι της χώρας μας, ενώ αποδομεί όλες τις αιτιάσεις που κατά καιρούς έχει υποστηρίξει ο κ. Ερντογάν». «Αν ο πρωθυπουργός προκληθεί, θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Συνέχισε τις προκλήσεις πριν τη Μαδρίτη ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να δυναμιτίσει το κλίμα λίγο πριν την αναχώρηση του από την Άγκυρα, λέγοντας ξανά «Μητσοτάκης γιοκ» για το ενδεχόμενο πιθανής συνάντησης των δύο ηγετών. «Η Ελλάδα είναι υπέρ των ανοιχτών δίαυλων επικοινωνίας», τόνιζαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά, συμπλήρωναν «ο κ. Ερντογάν ήταν αυτός που πάγωσε τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών» και συνέχιζαν με νόημα ότι «ούτως ή άλλως δεν μπορείς να κάνεις διάλογο με το παράλογο».

Γιατί δεν έγινε το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν

Οι διαπραγματεύσεις για το βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας και οι δηλώσει που ακολούθησαν δεν επέτρεψαν στον κ. Ερντογάν να δώσει το παρόν στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών του ΝΑΤΟ ο βασιλιάς της Ισπανίας. Έτσι, δεν βρέθηκαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό στον ίδιο χώρο λίγο μετά το δεύτερο «γιοκ» από τον Τούρκο πρόεδρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συνομιλίες του Μητσοτάκη με Μπάιντεν-Μακρόν-Τζόνσον -Εξαιρετικό το κλίμα

Στο περιθώριο του δείπνου, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει για δεύτερη φορά μέσα σε έναν περίπου μήνα τον Αμερικανό πρόεδρο και λίγες ώρες πριν το τετ α τετ του Τζο Μπάιντεν με τον κ. Ερντογάν. Όπως μετέφεραν συνεργάτες του το κλίμα της συζήτησης ήταν εξαιρετικό και οι δύο άντρες κουβέντιασαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με το ομόλογο του, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση σήμερα. Επίσης συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές, ενώ ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον κ. Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της συνόδου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ