Τα είχε όλα το debate των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ: αιχμές, γκάφες, προτάσεις και ενίοτε αντιπαραθέσεις.
Επί ένα δίωρο, οι Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Απόστολος Γκλέτσος και Νικόλας Φαραντούρης επιχείρησαν να πείσουν όσους προσέλθουν την Κυριακή για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ο καθένας για την καταλληλότητά του να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ, και ότι διαθέτουν όραμα και σχέδιο για την επόμενη ημέρα στο κόμμα και στη χώρα.
Ειδήσεις δεν βγήκαν, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η διπλή επίθεση που εξαπέλυσαν στο τέλος οι κ. Πολάκης και Φάμελλος κατά του κ. Φαραντούρη, στον οποίο καταλόγισαν ότι βιάστηκε να κατέβει υποψήφιος.
Ο Π. Πολάκης έφερε ως παράδειγμα τον Χ. Δούκα που έβαλε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν δήμαρχος, λέγοντας στον κ. Φαραντούρη ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην Ευρωβουλή παράγοντας έργο, ενώ ο Σ. Φάμελλος τον κατηγόρησε ότι δεν έχει εμπειρία. Αντίστοιχη ερώτηση έκανε και ο Απ. Γκλέτσος, ρωτώντας τον κ. Φαραντούρη πώς θα χειριστεί, εάν εκλεγεί πρόεδρος, την απουσία του από τη Βουλή, καθώς είναι ευρωβουλευτής.
Κόντρα υπήρξε και μεταξύ Φάμελλου-Πολάκη, όταν ο πρώτος τον εγκάλεσε για λάθη που έπληξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος πόσα λάθη του μπορεί να αντέξει το κόμμα.
«Θεωρώ ότι τα λάθη τα δικά μου είναι απείρως λιγότερα από αυτά τα οποία πετύχαμε με τη δική μου καθοριστική συνεισφορά και όταν ήμασταν κυβέρνηση και όταν ήμασταν αντιπολίτευση» απάντησε ο Παύλος Πολάκης.
Από το τραπέζι του ντιμπέιτ δεν έλειψαν τα πυρά κατά του πρώην προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, η «σκιά» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προτάσεις όπως η επανακρατικοποίηση ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Εθνικής Τράπεζας, που κατέθεσε ο Παύλος Πολάκης.
Για «πλήρη επιτυχία» του debate των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η συζήτηση και ο διάλογος ανάμεσα στους υποψήφιους ανέδειξε πως η διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου του κόμματος διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των διαφορετικών οπτικών και του ζωντανού διαλόγου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια έμμεση απάντηση στις αιτιάσεις Κασσελάκη περί «πραξικοπήματος» στο Συνέδριο.
Η τηλεμαχία δεν πέρασε απαρατήρητη από τους χρήστες των social media: το hashtag #debate ήταν πρώτο trend στην πλατφόρμα X με ποικίλα σχόλια.
Οι κόντρες στο τέλος και η επίθεση σε Φαραντούρη
Ο Παύλος Πολάκης ρώτησε τον Ν. Φαραντούρη «γιατί, πριν αναζητήσεις την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ολοκληρώνεις το έργο στην Ευρωβουλή;».
Η απάντησή του ήταν πως «είμαι νέος στην πολιτική, αλλά δεν είμαι άγνωστος». προσθέτοντας ότι «κατέθεσα υποψηφιότητα έχοντας γυρίσει χωριό χωριό όλη την Ελλάδα και γνωρίζοντας τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έφερα ποτέ σε δύσκολη θέση το κόμμα. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι μπορώ να δώσω το χαμένο κύρος που κάποιοι άλλοι φρόντισαν στο παρελθόν» αφήνοντας αιχμές και κατά του κ. Πολάκη.
Η κόντρα Φάμελλου-Πολάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια
Έντονο διάλογο είχαν Πολάκης και Φάμελλος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στη διάρκεια του debate.
Ο Σωκράτης Φάμελλος στην κατηγορία που αφορούσε τα κοινωνικά θέματα, σε μία follow up ερώτηση προς τον Παύλο Πολάκη στάθηκε στην αποχή του πρώην υπουργού κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τι θα έκανε διαφορετικά.
«Προφανώς δεν θα έκανα το εγκληματικό λάθος του Κασσελάκη να βάλει κομματική πειθαρχία σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κρατώντας τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη. Στην άποψή μου για το νομοσχέδιο για τα ζευγάρια είχα απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να δεχτώ την παρένθετη μητέρα όχι μόνο για τα ομόφυλα αλλά και για τα ετερόφυλα με μοναδική εξαίρεση αν είναι αδελφή, μητέρα, θεία» τόνισε αρχικά ο Παύλος Πολάκης και συνέχισε: «Έχω ζήσει από πολύ κοντά αυτό που έγινε στα Χανιά. Αυτό είναι εμπόριο, σκέτο εμπόριο, όταν το παιδί κόστιζε από το 170.000 μέχρι 250.000 ευρώ, πόσους αφορά αυτό το δικαίωμα, Σωκράτη; Λάθος που κρατήσαμε τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη και δεύτερο λάθος ότι θα μπορούσαμε με μια επεξεργασία του συμφώνου συμβίωσης που το ψηφίσαμε και οι δύο».
«Είναι πάγια θέση μας η ισότητα;» ρώτησε πάλι ο κ. Φάμελλος. «Ναι» απάντησε ο Παύλος Πολάκης. «Τότε γιατί δεν το ψήφισες;» επέμεινε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Γιατί είναι απλά εμπόριο, στυγνό εμπόριο» κατέληξε ο κ. Πολάκης.
Όχι Φάμελλου σε Φαραντούρη για δύο αντιπροέδρους
Ο Ν. Φαραντούρης ζήτησε από τον Σωκράτη Φάμελλο να απαντήσει αν συμφωνεί με τις προτάσεις του για «αποκέντρωση στην κορυφή» με την τοποθέτηση δύο αντιπροέδρων: «Ένας αντιπρόεδρος για την περιφερειακή ανασυγκρότηση και ένας αντιπρόεδρος για τον προγραμματικό μας λόγο. Το ασπάζεσαι, το συμμερίζεσαι, θα το υποστηρίξεις το καταστατικό συνέδριο;» ρώτησε.
Ο κ. Φάμελλος απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως «υπάρχουν πολύ σοβαρότερες προτεραιότητες».
«Δεν νομίζω ότι οι δύο αντιπρόεδροι θα λύσουν προβλήματα δημοκρατίας. Μπορεί να λύσουν θέματα όσον αφορά την καλύτερη οργάνωση της πολιτικής λειτουργίας, αλλά αν με ρώταγες δεν θα ήταν ο αντιπρόεδρος για την περιφερειακή συγκρότηση αλλά τα περιφερειακά όργανα».
Ερώτηση προς τον Ν. Φαραντούρη έκανε και ο Απ. Γκλέτσος, ζητώντας να μάθει τι θα κάνει με τη θέση του ευρωβουλευτή και την απουσία του από τη Βουλή.
«Αυτό που έχει μεγαλύτερη ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο από ποτέ και από οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή, είναι η ανάκτηση του κύρους της αξιοπιστίας του, της συμμετοχής του στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαξιωθεί από αυτό το σπιράλ της εσωστρέφειας, της τοξικότητας και του διχασμού. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Η θέση που έχω στην Ευρωβουλή, για να ξαναβάλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο λήψης των πιο κρίσιμων αποφάσεων» απάντησε εκείνος, για να προσθέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αυτή τη στιβαρή φωνή παντού, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόσθεσε πάντως πως «αν αναλαμβάνοντας την ηγεσία χρειαστεί να εγκαταλείψω, δεν έχω δισταγμό να το κάνω».
Ο Ν. Φαραντούρης πέταξε επίσης το «καρφί» του κατά του Π. Πολάκη: «Στήριξες έναν εντελώς άγνωστο» του είπε, αναφερόμενος στη στήριξη Πολάκη στον Κασσελάκη.
«Τελικά, εγώ τον ξεψάχνισα όμως, και όχι κάποιος άλλος» τού απάντησε ο Παύλος Πολάκης.
Τα «μαργαριτάρια» του Απ. Γκλέτσου στο debate: Οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν μπαταρίες, ρεύμα παράγουν τα τζάμια
Την παράσταση στο debate των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ έκλεψαν τα... μαργαριτάρια του Απόστολου Γκλέτσου.
Μιλώντας στην ενότητα για την κλιματική κρίση, ο κ. Γκλέτσος είπε ότι οι ανεμογεννήτριες βγάζουν... μηδέν ρεύμα γιατί δεν έχουν μπαταρίες (!).
- Γκλέτσος: «Έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες σε όλη την Ελλάδα να γυρίζουν, 15 δισ., και ξέρετε πόσο ρεύμα βγάζουν; Μηδέν. Διότι δεν έχουν βάλει ακόμη μπαταρίες», υποστήριξε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
- «Τι εννοείτε; Ότι δεν παράγεται ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες» ρώτησε ο Απ. Μαγγηριάδης. «Όχι, δεν έχουν μπει μπαταρίες» επέμεινε ο κ. Γκλέτσος.
- «Δεν αποθηκεύεται, όχι δεν παράγεται» διόρθωσε ο Π. Πολάκης.
- «Δεν αποθηκεύεται και δεν χρησιμοποιείται» συνέχισε ακάθεκτος ο κ. Γκλέτσος. «Στο μείγμα ενέργειας μπαίνουν ΑΠΕ» διευκρίνισε ο κ. Μαγγηριάδης.
- «Μπαίνουν από τα τζάμια, δεν μπαίνουν από τις ανεμογεννήτριες» κατέληξε ο Απ. Γκλέτσος.
Ο Γκλέτσος επέμεινε στη δήλωση για τις ιερόδουλες
Ο Απόστολος Γκλέτσος επέμεινε στη δήλωσή του για την εισαγωγή ιερόδουλων για τους μετανάστες.
Ερώτηση: Θα διαβάσω μια δήλωσή σας από το τελευταίο διάστημα που έχει προκαλέσει αίσθηση: «Βεβαίως πρέπει οι οίκοι ανοχής να κάνουν εισαγωγή ιερόδουλων γυναικών από τις χώρες προέλευσής τους, ώστε να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους ανάγκες, γιατί η έλλειψή τους οδηγεί σε βίαιες συμπεριφορές. Τι πιο σωστό, τι πιο ανθρώπινο; Τι πιο αριστερό;». Επιμένετε σε αυτή τη δήλωση;
Απάντηση: Όταν αυτό κατ’ αρχήν ετέθη, διότι εκεί που είμαι στην αντιπολίτευση, στη Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και υπάρχει ζήτημα διότι όταν φέρνεις τέτοιους ανθρώπους -μιλάω για τις συμφωνίες εργατών, οι οποίοι έρχονται νόμιμα μεταξύ κρατών- για να εργαστούν πρέπει, όταν φέρνεις νέους ανθρώπους να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητα τους.Αλλιώς υπάρχουν ζητήματα. Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα το βρεις μπροστά σου. Το έχουμε δει και μακάρι να να λυθεί και να μην το ξαναδούμε. Πρέπει όμως όταν είσαι και εκεί και είσαι και και θέλεις να κυβερνήσεις, να τα σκέφτεσαι όλα».
Οι θέσεις των 4 υποψηφίων για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής
Ο Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, της καταλόγισε «κρυφή διπλωματία» και «λανθασμένες κινήσεις», όπως του «προκεχωρημένου φυλακίου» και του «δεδομένου εταίρου», επισημαίνοντας πως κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η εξωτερική πολιτική ήταν «δυναμική» με «ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές» και πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της χώρας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.
Επίσης, σχολίασε πως η εσωτερική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά οφείλεται σε «λάθος» του Κυριάκου Μητσοτάκη που «ακολούθησε τη γραμμή Σαμαρά» και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την «εθνική γραμμή» και ασκεί «θετική» αντιπολίτευση, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας».
Σχετικά με τη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Νίκος Φαραντούρης κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν έχει κάνει το καθήκον της εδώ και τέσσερα χρόνια» και τόνισε πως αυτή η «ολιγωρία» επηρεάζει γενικότερα τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες.
Όπως είπε, η κυβέρνηση «δεν έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά» και αυτό ισοδυναμεί με «γκολ από τα αποδυτήρια». Επίσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση «αναντιστοιχία δηλώσεων και πράξεων», σχολιάζοντας πως το ίδιο το κόμμα της ΝΔ «έχει σαμποτάρει» τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προτιμότερο να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ομάδα των Σοσιαλιστών, εισηγήθηκε τη διοργάνωση ενός καταστατικού συνεδρίου προκειμένου να ερωτηθούν οι σύνεδροι, καθώς το θέμα σχετίζεται με το «χαρακτήρα» που θέλει να έχει το κόμμα στο μέλλον.
Για το μεταναστευτικό ζήτημα κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος τόνισε πως πρέπει η διαχείρισή του να είναι «ευρωπαϊκή» και «ανθρωπιστική».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι όταν έρχονται μετανάστες νόμιμα για εργασία, βάσει διμερών συμφωνιών, το κράτος πρέπει να μεριμνά και για τη «σεξουαλικότητά» τους, προκειμένου να μην προκύπτουν «άλλα ζητήματα».
Σχετικά με τη θέση που έχει πάρει η Ελλάδα στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Παύλος Πολάκης καταδίκασε μεν τηρωσική εισβολή, ωστόσο τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να παίξει «διαμεσολαβητικό ρόλο» για την επίλυση της σύγκρουσης και να μην γίνει «μέρος του προβλήματος» στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία και «διασπώντας ιστορικούς δεσμούς».
Με τον ίδιο τρόπο σχολίασε και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση τάχθηκε εξ ολοκλήρου υπέρ του Ισραήλ, την ώρα που η αντίδραση του έχει «ξεπεράσει προ πολλού τη νόμιμη άμυνα». Σημείωσε, δε, ότι θα έπρεπε η Ελλάδα αν έχει αξιοποιήσει τις «τριμερείς συνεργασίες».
Επίθεση στον Κασσελάκη από Πολάκη και Φάμελλο
Ο Νικόλας Φαραντούρης τοποθετήθηκε για τους εργαζόμενους στο «Κόκκινο» και στην «Αυγή», λέγοντας:
«Συμπάσχω με τους απλήρωτους εργαζόμενους και έχω μιλήσει από καιρό για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Μέσων Ενημέρωσης. Το σχέδιό μου βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες, με μία εταιρία συμμετοχών που θα τα ενισχύσει οικονομικά. Δεν διαχειρίστηκα προσωπικά τα ζητήματα αυτά, δεν ήμουν μέρος του προβλήματος. Θέλω να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τον πλουραλισμό».
Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γκλέτσος είπε: «Δεν υπήρξε αδυναμία. Στο Συνέδριο ο έκπτωτος πρόεδρος έφερε πάρα πολλούς ανθρώπους για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Από εκεί και πέρα το Συνέδριο έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Μπήκαν οι εκλεγμένοι σύνεδροι, ο έκπτωτος δεν μας έκανε την τιμή να μπει μέσα. Δεν είχαμε καμία μομφή. Ο κ. Κασσελάκης αποκλείστηκε γιατί ήθελε να αποκλειστεί. Έκανε "πατσαβούρα" το καταστατικό, μιλάει για "κουκουλοφόρους και μαύρα ταμεία", δικαιώνει τον αποκλεισμό του».
Για την κατηγορία του Στέφανου Κασσελάκη για τα «μαύρα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ», ο Παύλος Πολάκης είπε:
«Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία. Αυτό που υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο "πόθεν έσχες" του Στέφανου Κασσελάκη και εταιρείες που δεν δήλωσε. Φαντάζεστε έναν πρόεδρο κόμματος της Αριστεράς να είναι CEO εταιρειών που έχουν έδρα τις νήσους Μάρσαλ; Παραπλανηθήκαμε και αναγνωρίζω το κομμάτι της ευθύνης που μου αναλογεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος γιατί διαχειρίστηκε δισεκατομμύρια δίχως να λείψει ούτε ένα ευρώ».
Ο Παύλος Πολάκης απάντησε γιατί δεν είχε ερευνήσει νωρίτερα το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη.
Ερώτηση: Γιατί δεν ψάξατε νωρίτερα το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη; Περάσανε πολύ μήνες.
Απάντηση Π. Πολάκη: Ο λόγος που έψαξα, ο λόγος που με έκανε να αλλάξω άποψη σε σχέση με το αν θα κατέβει υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης ήταν η τρομερή δήλωση του πατέρα του, ότι, ναι, χρωστάω 4 εκατομμύρια, αλλά αυτά είναι σε μία λιβεριανή εταιρεία, μόνο που σε αυτή την εταιρεία είναι αυτός και η σύζυγός του μέτοχοι.
Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι όταν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα που οδηγούσαν στη συρρίκνωση και απαξίωση του κόμματος διαχώρισε τη θέση του από την ηγεσία Κασσελάκη.
«Υπήρξαν πολλά πολιτικά λάθη και γι' αυτό έβαλα την προσφυγή στη βάση δίχως μομφή. Ζήτησα να μη γίνει η εκλογή στη βάση στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, γιατί υπήρχε μπροστά η μάχη των ευρωεκλογών. Αλλά η προσπάθεια δεν έπιασε τόπο. Αλλά δεν ήξερα πότε θα προδώσει την εμπιστοσύνη του κόμματος ο πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Οι θέσεις των υποψήφιων προέδρων για την οικονομία -Αιχμές και κόντρες
Τις απόψεις για την οικονομική πολιτική κατέθεσαν στο debate οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Απόστολος Γκλέτσος είπε: «Δεν θα ψηφίζαμε καθόλου τον προϋπολογισμό με δική μου προεδρία γιατί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι σε απόκλιση από την Ευρώπη και ο ελληνικός λαός είναι σε μεγάλη φτώχεια, σε αντίθεση με τα καρτέλ που αυξάνουν τα κέρδη τους».
Ακολούθως, εξήγησε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε με προίκα 37 δισ. από την κυβέρνηση Τσίπρα και ρυθμισμένο το χρέος, 30 δισ. από το Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και με μεγάλο ζητούμενο να κάνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Σήμερα είμαστε στην 26η θέση στην Ευρώπη. Υπάρχει απόκλιση».
Ο Παύλος Πολάκης είπε: «Πρέπει να επιστρέψει ο 13ος μισθός και η 13η σύνταξη από φέτος και αυτό το επιτρέπουν τα πλεονάσματα. Είμαι της γραμμής της οικονομικής ανάπτυξης για να μειώσουμε το χρέος. Φυσικά το λέω ότι πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια».
Για την παλαιότερη κριτική του στα πλεονάσματα της κυβέρνησης Τσίπρα είπε: «Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές των μικρομεσαίων. H υποχρέωσή μας ήταν να έχουμε ένα μαξιλάρι 16 δις και εφόσον ξέραμε ότι έχουμε φθάσει τα 30 δις απόθεμα, έπρεπε να πούμε στοπ και το επιπλέον να επιστρέψει στην αγορά και στις κοινωνικές ομάδες. Το μνημόνιο Σαμαρά-Βενιζέλου κόστισε 65 δις, ενώ το δικό μας 6 δις».
Πολάκης: Να επιστρέψουν στο Δημόσιο Εθνική, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ
Ερώτηση στον Παύλο Πολάκη απηύθυνε ο Νικόλας Φαραντούρης, ρωτώντας ποιο είναι το σχέδιο για την πάταξη των καρτέλ.
Η απάντηση του Παύλου Πολάκη ήταν: «Επανάκτηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο. Επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στο δημόσιο. Το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ αν δεν επιστρέψει δεν σπάει το καρτέλ με τη Μότορ Όιλ. Αν δεν πάρουμε το 51% της ΔΕΗ πίσω, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα καρτέλ στην ενέργεια. Αλλιώς θα ταΐζονται οι 80 οικογένειες που ταΐζει ο Μητσοτάκης. Η ανάκτηση της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προκύψει από την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου».
Φάμελλος για στέγαση: Να ενισχυθούν οι ευάλωτοι, 10.000 σπίτια το χρόνο
Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση λένε ψέματα για να καλύψουν την ακρίβεια. Η αισχροκέρδεια κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 900 εκατομμύρια. Η αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ φτάνει τα 3 δις. Υπάρχει αισχροκέρδεια της αγοράς και αισχροκέρδεια της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τροχονόμος για τα υπερκέρδη. 20 δις έφυγαν την τελευταία τριετία από την κοινωνία. Έχουμε έκρηξη τιμών στην στέγη στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, επηρεάζοντας το δημογραφικό. Χρειάζεται δημόσια πολιτική για τη στέγη και να κατέβει και το κόστος. Πολιτική για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να ενισχυθούν και επιδοματική πολιτική και 10.000 σπίτια το χρόνο».
Αιχμή Φαραντούρη σε Φάμελλο: Γιατί δεν έθεσες το θέμα των τραπεζών ως πρόεδρος της ΚΟ;
Σε ερώτηση του Νικόλα Φαραντούρη γιατί δεν έθεσε το θέμα των τραπεζών όσο ήταν πρόεδρος της Κ.Ο. απάντησε: «Ως πρόεδρος επέλεξα να ανεβάσω το θέμα των κερδών των τραπεζών που δεν φέρνουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Εκτός από την φορολόγηση των τραπεζών θα πρότεινα ταμείο εγγυοδοσίας για την στέγη και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βάλει φόρους, θέλει να επιστρέψουν τα υπερκέρδη στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα».
Σε ερώτηση του Παύλου Πολάκη για την επιστροφή των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ στο δημόσιο είπε: «Έχουμε καταθέσει ήδη επί Τσίπρα τετραπλή πρόταση για δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και ανώτατο ποσοστό κέρδους».
Σε ερώτηση για το αν ο Νικόλας Φαραντούρης θα ευνοήσει τη συνεργασία επιχειρήσεων και Πανεπιστημίων, αφού ξεκαθάρισε ότι «η πρότασή του δεν έχει καμία σχέση με το business friendly κόμμα που προτείνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ότι «κατέθεσε ένα αναλυτικό πλάνο για τη διάσωση της Αυγής και του Κόκκινου, που περιλαμβάνει και τη συμμετοχή των ιδιωτών που συζητούν και οι εργαζόμενοι. Δεν δαιμονοποιώ τίποτε, αλλά δεν βάζω το επιχειρείν πριν από οτιδήποτε άλλο». Σημείωσε ακόμη: «Επιβραβεύω την πραγματική αριστεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ κατά της αριστείας, ήταν κατά της προσχηματικής αριστείας».
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η ενότητα για την κλιματική κρίση
Τις θέσεις τους για την κλιματική κρίση ανέπτυξαν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την σχετική, δεύτερη κατά σειρά ενότητα της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ.
«Πρέπει καταρχήν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να πάρουμε μια άλλη πολιτική απόφαση για το πώς μπορεί να λυθεί. Αυτή τη στιγμή ζούμε σε μία εποχή μετάβασης όπου η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ξεπερνά την ανοχή του παγκόσμιου συστήματος και αυτό δημιουργεί κλιματική κρίση, ρύπανση πολλών μορφών και μεγάλη κατάργηση της βιοποικιλότητας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση που είναι εισαγωγή της ψηφιοποίησης στη ζωή μας, το διαδίκτυο, την τεχνητή νοημοσύνη για να αποκρούσουμε συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Δεν κάνουμε κάτι τέτοιο», είπε ο Παύλος Πολάκης ως προς το τι πρέπει να γίνει για τη διαχείριση κρίσεων ακραίων καιρικών φαινομένων. «Απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα παντού, εκεί πρέπει να στραφεί ένας τεράστιος όγκος του χρήματος κι απ' το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν στράφηκε, ακόμα περιμένουμε. Ακόμα δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά από τον Ιανό…».
Ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το Μάτι, σχολίασε:
«Ο κύριος Κασσελάκης επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει, αρχίζει και χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της Ομάδας Αλήθειας..». «Τι κάναμε; Κρύβαμε νεκρούς στο Μάτι; Γιατί να τους κρύψουμε; Για ποιον λόγο, για να πετύχουμε τι; Αυτά ήταν η τοξική προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς για το ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και αν θα αντιτασσόταν αν βρεθεί ένα πλούσιο κοίτασμα νότια της Κρήτης, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για νέα οικόπεδα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ για αλλαγή θέσης όσον αφορά τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές.
«Δεν υπάρχει προοπτική αυτή στιγμή για νέες άδειες, γιατί δεν υπάρχει και βιωσιμότητα για νέα κοιτάσματα. Γιατί η βιωσιμότητα που απειλείται, είναι των πολιτών, από τις πλημμύρες και την ξηρασία».
Στην ερώτηση αν πρόκειται να αντιταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της εξόρυξης, είπε: «Αυτό το έχουμε πει και το έχουμε αποφασίσει, ακριβώς γιατί υπάρχει το συμφέρον της χώρας μας και, δεύτερον, διότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τη βιωσιμότητα του αποτελέσματος των ερευνών. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και η προσωπική, δική μου, να έχω μια ξεκάθαρη οικολογική ταυτότητα, δεν είναι μόδα, δεν είναι γιατί πουλάει, γιατί είναι μοντέρνο - έχει να κάνει με τη ζωή».
Σχετικά με το ζήτημα της λειψυδρίας, ο Νικόλας Φαραντούρης είπε ότι στο Στρασβούργο την προηγούμενη εβδομάδα έκανε μία παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και έχει ζητήσει δύο πράγματα «που έχουν ήδη γίνει κατ' αρχήν δεκτά: Πρώτον, συντονισμό και εναρμόνιση των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας των 27 κρατών μελών. Αυτό το ζήτησα για να αντισταθμίσουν την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης, τέσσερα χρόνια τώρα, να διαχειριστεί τα στοιχειώδη…. Δεύτερον, οραματίζομαι ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, που θα δίνει έμφαση στην περιφέρεια και στα περιφερειακά προγράμματα και στα περιφερειακά σχέδια. Δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να συντονίζεται από το κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα, που δεν ξέρει τι του γίνεται».
Πρόσθεσε ότι η εναρμόνιση συνεπάγεται χρήματα και χρηματοδοτικά πρωτόκολλα από την Ευρώπη, αλλά και καλύτερο συντονισμό στη χώρα, και οικονομικά, και θεσμικά, και διοικητικά.
Σε άλλη ερώτηση για πιθανές επενδύσεις αιολικών πάρκων, τόνισε ότι «ακούμε επένδυση εδώ και τέσσερα χρόνια και επενδύσεις δεν βλέπουμε. Προτού προχωρήσουμε οποιαδήποτε επένδυση στις ΑΠΕ, θέλω ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό. Αν δεν ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα, οποιαδήποτε επένδυση, κατά τη γνώμη μου, είναι εν κενώ».
Σε ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Πολάκης προς τον κ. Φαραντούρη για τις ανεμογεννήτριες και αν συμφωνεί να ακυρωθούν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και να υπάρξει στροφή της χρηματοδότησης σε δήμους και ενεργειακές κοινότητες, είπε ότι έθεσε ερώτηση πριν από 20 μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο για «την αβελτηρία της ελληνικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα και προς τα κάτω, και η κατεύθυνση όλων των χρημάτων να είναι σε μια δράκα επιχειρήσεων».
«Υπερασπίζομαι την ενέργεια και τις ενεργειακές κοινότητες και υπενθυμίζω σε όλο τον κόσμο ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκε ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες. Λυπάμαι που μετά από το 2019 αυτά όλα υποχώρησαν και πρέπει να επανέλθει στιβαρά η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστάρης σε μορφές ιδιοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης. Δε νοείται καμιά επένδυση αν δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, γιατί αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα Ελντοράντο: Όποιος θέλει βάζει, όπου θέλει, τι;».
«Η πυρκαγιά δεν σβήνεται τη στιγμή που έχουμε το φαινόμενο, η πυρκαγιά σβήνεται έναν-δύο χειμώνες πριν», τόνισε ο Απ. Γκλέτσος σχετικά με τη διαχείριση των καιρικών φαινομένων, εξηγώντας ότι ως κράτος πρέπει να έχεις μεριμνήσει εγκαίρως για προληπτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα.-
Δείτε το debate στην ΕΡΤ:
Δείτε ΕΔΩ πώς κατέγραψε λεπτό προς λεπτό την τηλεμαχία το liveblogging του iefimerida.gr