Δαμανάκη, Σχοινάς και Βαληνάκης στο forum για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια - iefimerida.gr

Δαμανάκη, Σχοινάς και Βαληνάκης στο forum για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια

Γιάννης Βαλυνάκης, Μαρία Δαμανάκη και Μαργαρίτης Σχοινάς
Γιάννης Βαλυνάκης, Μαρία Δαμανάκη και Μαργαρίτης Σχοινάς /Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο forum για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα μίλησαν Μαρία Δαμανάκη, Μαργαρίτης Σχοινάς και Γιάννης Βαληνάκης.

«Η Ευρώπη δεν είναι δεδομένη γιατί ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα» είπε η πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν, σημειώνοντας ότι δεν έχει σχέση σήμερα ο κόσμος μ' αυτόν που υπήρχε όταν δημιουργήθηκε και ωρίμασε η ΕΕ, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη έχει χρήματα και τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του σημερινού οικονομικού μοντέλου της ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχοινάς: Όλοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να πετυχαίνει και το ελληνικό brand name να είναι καλύτερο από ποτέ

Από την πλευρά του, ο τέως Επίτροπος είπε ότι δικαιώθηκε η επιλογή του Κωσταντίνου Καραμανλή να εντάξει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, και προσέθεσε ότι η επιλογή αυτή είναι η πιο ανθεκτική στο χρόνο σωστή επιλογή.

Ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για μεγάλες επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια από διάφορες κυβερνήσεις, ανέφερε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου, όπως είπε, αναγκάστηκαν οι βόρειοι γείτονες μας να αλλάξουν το όνομα τους και το σύνταγμα τους, και την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος το 2020 στον Έβρο. Όλοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να πετυχαίνει και το ελληνικό brand name να είναι καλύτερο από ποτέ» είπε.

Βαληνάκης: Δεν πιστεύω πως ότι είναι καλύτερο για την Ευρώπη είναι καλύτερο και για την Ελλάδα

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στην τοποθέτηση του τόνισε ότι η Τουρκία σήμερα έχει διευρύνει τις διεκδικήσεις της και έχει εντάξει και κατοικημένα νησιά.

«Μιλάμε για καθαρό αναθεωρητισμό συνόρων και διεκδίκηση εδάφους» είπε ο κ. Βαληνάκης και πρόσθεσε: «Έλλειψη συνολικής στρατηγικής διαχρονικά, το πρόβλημα βρίσκεται στη δεκαετία του 1980, το ΠΑΣΟΚ πήγε στα δυο άκρα επί θητείας του και δεν αξιοποίησε τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση Καραμανλή νωρίτερα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Βαληνάκης ανέφερε ότι έχουμε ένα γείτονα που θέλει να αναθεωρήσει τα σύνορα σήμερα με μεγαλύτερη θρασύτητα. «Δεν πιστεύω πως ότι είναι καλύτερο για την Ευρώπη είναι καλύτερο και για την Ελλάδα» είπε, εκφράζοντας ξεκάθαρα τη διαφωνία του με την κατάργηση του βέτο στην ΕΕ. Εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την ενότητα της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, και είπε ότι πρέπει η χώρα μας να αρπάξει τις ευκαιρίες γιατί δεν θα υπάρχουν για πάντα.

Τέλος, άσκησε κριτική στην εξωτερική πολιτική λέγοντας ότι «βοηθάμε χωρίς αντάλλαγμα δεν ακολουθούμε ωφελιμιστική πολιτική» και σημείωσε ότι «η διπλωματία είναι κατεξοχήν συναλλακτική, ένα δούναι και λαβείν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ