Η απόφαση για την αναβολή των εκλογών στις 17 Σεπτεμβρίου ήταν ένα κρίσιμο τεστ για τις ικανότητες του επόμενου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εν εξελίξει καταστροφή που λαμβάνει διαστάσεις τραγωδίας στον Θεσσαλικό Κάμπο δοκιμάστηκαν παράλληλα και τα πολιτικά αντανακλαστικά των υποψηφίων και η ετοιμότητα των επιτελείων τους στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών.
Βάζει την ατζέντα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήταν ο Νίκος Παππάς εκείνος ο οποίος δέχτηκε νωρίς το πρωί τα πρώτα τηλεφωνήματα από τοπικά στελέχη και βουλευτές για να του μεταφέρουν την κραυγή αγωνίας του νομού και ολόκληρου του Κάμπου.
Με τον πρώην υπουργό να μην κλείνει ποτέ το τηλέφωνό του, δέχτηκε νωρίς το πρωί κλήσεις από στελέχη και βουλευτές σε Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα οι οποίοι περιέγραφαν μια κατάσταση εκτός ελέγχου. Αφού εκτίμησε την κατάσταση σήμανε συναγερμό στο επιτελείο του.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Νίκος Παππάς ήταν εκείνος που άνοιξε το ζήτημα της μετάθεσης των εκλογών.
Οι συνυποψήφιοί του ωστόσο δεν είχαν ακόμη σχηματίσει εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Μόνο όταν ο Σωκράτης Φάμελλος ανέβαλε και εκείνος στη συνέχεια το πρόγραμμά του στη Θεσσαλονίκη για να μεταβεί στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας άρχισε να αλλάζει το κλίμα στο εσωκομματικό σκηνικό.
Κινητοποίηση
Όλοι οι υποψήφιοι από εκείνη τη στιγμή και έπειτα άρχισαν να τροποποιούν το πρόγραμμά τους αντιλαμβανόμενοι ότι, εκτός από αντικειμενικά αδύνατο να γίνουν εκλογές στους νομούς που υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel, θα ήταν και ηθικά ασυγχώρητο ο ΣΥΡΙΖΑ να στήσει κάλπες σε συνθήκες καταστροφής και μιας διαφαινόμενης, ασύλληπτης τραγωδίας με νεκρούς κάτω από το νερό...
Το επιτελείο της κυρίας Αχτσιόγλου ανέτρεψε τον σχεδιασμό του και οργάνωσε την επίσκεψή της στον Βόλο και στο Πήλιο, όπου καταγράφηκαν εκτεταμένες καταστροφές. Η υποψήφια πρόεδρος από τον Βόλο εξαπέλυσε ένα δριμύ «κατηγορώ» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κερδίζοντας ουσιαστικά τη μάχη των εντυπώσεων.
Στα χνάρια του Πολάκη
Πολιτικά αντανακλαστικά έδειξε και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος τάχθηκε και εκείνος υπέρ της μετάθεσης των εκλογών, ενώ ο Ευκλείδης ακύρωσε και εκείνος τις περιοδείες του.
Ο νεότερος στην κούρσα της διαδοχής Στέφανος Κασσελάκης, παρ' όλα αυτά, δεν άλλαξε το πρόγραμμά του και μέχρι το μεσημέρι συνέχιζε κανονικά τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με φορείς της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, στην πορεία, βλέποντας το κλίμα να βαραίνει, ανέτρεψε κι εκείνος τον σχεδιασμό του, προβαίνοντας όμως σε ένα δεύτερο φάουλ σε βάρος του κόμματος και του Σωκράτη Φάμελλου.
Ο κ. Κασσελάκης, αφού ανέβαλε τελικά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη έχοντας ήδη ολοκληρώσει ένα «προεδρικό» πρόγραμμα συναντήσεων, εκκίνησε και εκείνος για τις πληγείσες περιοχές εκεί που ήδη θεσμικά ο πρόεδρος της ΚΟ πραγματοποιούσε αυτοψία.
Την τακτική που διάλεξε την περιέγραψε ο ίδιος σε ανοιχτή ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης σημειώνοντας ότι δεν τον θέλουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ τη ώρα που κάθε του κίνηση ακόμη και μέσα στη μεγάλη καταστροφή και πριν ακόμη αυτή πάρει διαστάσεις εκείνος κινούνταν με πρόγραμμα εκλεγμένου προέδρου όπως πολλοί σχολίασαν.
Μετεγγραφή
Και ενώ ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκείνος ο οποίος ανέστειλε την περιοδεία του, ο κ. Κασσελάκης μέσω του συνεργάτη του σε τηλεδιάσκεψη για την τύχη των διαδικασιών ανάδειξης νέας ηγεσίας υπονόησε ευθέως τη μη μετάθεση των εκλογών, με το επιχείρημα μάλιστα ότι αυτές πρέπει να γίνουν αυτή την Κυριακή, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την επικοινωνιακή αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη τώρα που είναι με την πλάτη στον τοίχο, όπως ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη.
Στην Πολιτική Γραμματεία που επικύρωσε και συλλογικά την απόφαση για τη μετάθεση των εκλογών για τις 17 Σεπτεμβρίου, ο Παύλος Πολάκης που για πολλούς δίνει πολλές φορές τον τόνο στην υποψηφιότητα Κασσελάκη συντάχθηκε τελικά και χωρίς ενστάσεις με την ομοθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας.
Ο Φάμελλος στη ΔΕΘ;
Όπως όλα δείχνουν, παρά τις διαδικασίες στις οποίες επέμεινε η συντριπτική πλειοψηφία για fast track διαδικασίες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάσπασης και ο ΣΥΡΙΖΑ να ανέβει στη ΔΕΘ με νέο πρόεδρο, τελικά όλα έχουν επιστρέψει στο σημείο μηδέν.
Στην Πολιτική Γραμματεία η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αλλαγής ημερομηνίας των εκλογών, με το όργανο να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την ανατροπή της απόφασης του συνεδρίου.
Το ζήτημα, ωστόσο, της εκπροσώπησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ έμεινε στον αέρα, με την Πολιτική Γραμματεία να δίνει εκ νέου ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις και αν τελικά θα είναι ο κ. Φάμελλος αυτός που θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς.
Με το αίτημα για μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, ο Νίκος Παππάς φρόντισε να βάλει και αυτή την ατζέντα, σημειώνοντας ότι «η παράταξή μας πρέπει, υπό τον πρόεδρο της Κ.Ο., να γίνει το πραγματικό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση».