Βούλτεψη σε Φίλη: Δεν απελαύνονται από τη χώρα προσφυγόπουλα τώρα - iefimerida.gr

Βούλτεψη σε Φίλη: Δεν απελαύνονται από τη χώρα προσφυγόπουλα τώρα

Απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα προσφυγόπουλα η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη
Απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα προσφυγόπουλα η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους πρόσφυγες απάντησε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να «υπάρξει ένταξη» αλλά όχι «μπάτε σκύλοι αλέστε».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το «ενταξιακό πρόσημο», θα είναι ο «οδηγός», για ενδεχόμενη νομοθετική ή άλλη πρωτοβουλία, του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, για την παραμονή στην Ελλάδα, ιδίως των παιδιών, πρόσφυγες ή μετανάστες, μετά την ενηλικίωση τους. Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, η αρμόδια υφυπουργός, Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Φίλης κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα πράξει προκειμένου «κάθε μαθητής, πρόσφυγας και μετανάστης, να συνεχίσουν να ζουν στη χώρα μας και να φοιτούν στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα».

«Δεν απελαύνονται παιδιά από τη χώρα σήμερα»

Η υφυπουργός απάντησε ότι «δεν απελαύνονται παιδιά από τη χώρα σήμερα»και άφησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης. Ξεκαθάρισε δε ότι, οποιαδήποτε πρωτοβουλία, δεν μπορεί να είναι οριζόντια, δεν μπορεί να είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε», αλλά θα έχει «ενταξιακό πρόσημο».

«Θέλουμε να υπάρχει ένταξη», είπε η υφυπουργός και προσέθεσε: «Προφανώς, το σύνολο της συμπεριφοράς μας πρέπει να περιέχει το ενταξιακό πρόσημο. Και αυτό αφορά και τις προσφυγές στις επιτροπές προσφυγών. Όλοι, ο καθένας μας, έχουμε την ατομική ευθύνη και προφανώς θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις, όχι όμως οριζόντιες, όχι "μπάτε σκύλοι, αλέστε", όχι να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ναι, θα τα μελετήσουμε όλα. Διότι αυτό που πρέπει να υπάρχει σε μία νομοθεσία -και αυτό το αλλάζουν σιγά σιγά όλες οι χώρες- είναι το ενταξιακό πρόσημο. Κάθε φορά που θα αποφασίζουμε κάτι πρέπει να το αποφασίζουμε με βάση το ενταξιακό πρόσημο. Και δεν πρέπει να είναι εξαίρεση το παιδί που πέρασε στις εξετάσεις ή τα άλλα παιδιά που κατάφεραν να είναι στο σχολείο. Πρέπει να είναι κανονικότητα και, για να είναι κανονικότητα, πρέπει να υπάρχει πραγματικό εκπαιδευτικό σύστημα και όχι να λέμε απλώς ότι έγιναν εγγραφές», είπε η Σοφία Βούλτεψη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ν, Φίλης επεσήμανε ότι «κάθε λίγες εβδομάδες διαβάζουμε στα μέσα ενημέρωσης για την πραγματική όψη της πολιτικής σας έναντι των προσφυγόπουλων και πολλών παιδιών μεταναστών. Είναι η απειλή της απέλασης. Η εκδίωξη -κυριολεκτικά- μέσα από την τάξη. Δεν θέλετε αυτά τα παιδιά να μείνουν στην Ελλάδα. Δεν θέλετε να βγάλουν το σχολείο, να πάνε στο πανεπιστήμιο, να έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς, καλύτερο μέλλον».

Βούλτεψη: «Δεν νομίζω ότι ήταν πολύ καλή η κατάσταση όταν αναλάβαμε το μεταναστευτικό στη χώρα»

«Επειδή μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα, δεν νομίζω ότι ήταν πολύ καλή η κατάσταση όταν αναλάβαμε το μεταναστευτικό στη χώρα», παρατήρησε η υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, σημειώνοντας ότι με τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, το 2020, έγινε «η μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης ανηλίκων στη χώρα. «Βρήκαμε 5.500 παιδιά να ζουν στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου και στα αστυνομικά τμήματα υπό προστατευτική φύλαξη. Αυτό ήταν ανθρωπιστικό εκ μέρους σας; δηλαδή, ήσασταν τότε πολύ ευχαριστημένος; Να σας θυμίσω ότι μετά από όλα αυτά οι προσπάθειες οι οποίες έγιναν ήταν τέτοιες που αυτή τη στιγμή να είναι προστατευμένα όλα τα παιδιά στη χώρα», ανέφερε η κυρία Βούλτεψη και υπογράμμισε: «Δεν είχε τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα παιδιά, ένα προσφυγόπουλο επί της εποχής σας, κύριε Φίλη.

Και συνέχισε: Θέλω να μου φέρετε στοιχεία πόσα παιδιά προσφυγόπουλα τελείωσαν το σχολείο επί των ημερών σας, διότι δεν μπορώ να φανταστώ ένα παιδί δεκατεσσάρων χρονών που μιλάει ουρντού, φαρσί, να μπαίνει σε μια τάξη δική μας και να μπορεί να προοδεύσει, χωρίς να περιθωριοποιηθεί. Φέτος, όμως, κύριε Φίλη, ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά, η χρονιά με τις περισσότερες παρακολουθήσεις μαθημάτων από καταβολής προβλήματος. Χιλιάδες παιδιά προσφυγόπουλα έκαναν ενισχυτική και πέρασαν από την άτυπη εκπαίδευση στην τυπική, κάτι το οποίο δεν είχατε κάνει και κάτι το οποίο έγινε με δική μου υπογραφή, για να δημιουργηθεί το πρόγραμμα της UNICEF "Όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση"».

«Άλλο πράγμα το πόσοι έχουν εγγραφεί και άλλο το πόσοι μαθαίνουν ελληνικά»

Ο τομέαρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την κυβερνητική πολιτική και μίλησε για απέλαση παιδιών που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση τους, οδηγώντας σε σκληρή απάντηση της υφυπουργού

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Λέτε, λοιπόν, ότι δεκατρείς χιλιάδες παιδιά πήγαν σχολείο επί των ημερών σας. Αλήθεια το λέτε αυτό; Μα, δεν βρήκα κανέναν να ξέρει ελληνικά. Ούτε έναν άνθρωπο! Δεν μπορεί! Άλλο πράγμα το πόσοι έχουν εγγραφεί και άλλο το πόσοι μαθαίνουν ελληνικά. Ακούστε: Ένταξη με τραγουδάκια για τα παιδιά και ζωγραφικές για τις γυναίκες, για να παίρνουν τα λεφτά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, δεν είναι ένταξη. Ένταξη είναι να μιλάει ελληνικά. Γιατί, αν δεν μιλάει ελληνικά, ούτε μπορεί να κάνει τις σπουδές του ούτε να εργαστεί. Ε, λοιπόν, δεν βρήκαμε έναν άνθρωπο από όλα αυτά τα σχολεία να μιλάει ελληνικά», είπε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ