Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας -Ο τόπος χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας -Ο τόπος χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλή -Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε στην τριτολογία του επί της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τη συζήτηση, την οποία προκάλεσε ο ίδιος, εξήγγειλε ότι καταργείται από τον Ιανουάριο η εισφορά αλληλεγγύης για όλους και ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και το δίλημμά τους θα είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Στην τριτολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι αποκλειστικά ελληνικό. «Αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ε΄ναι μια τομή στο παγκόσμιο στεςρέωμα. Έχουμε σήμερα 5 φορές υψηλότερες στο φυσικό αέριο από ότι πριν από ένα χρόνο. Αν πιστεύετε ότι φταίει ο Μητσοτάκης ή η ΝΔ να βγείτε να το πείτε» είπε.

Επίσης απαντώντας στις αιτιάσεις Τσίπρα για επιπλέον ενισχύσεις στους πολίτες, είπε ότι κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. «Αν σας είχαμε ακούσε κ. Τσίπρα δεν θα μας έμενε φράγκο ή ευρώ» είπε. Πρόσθεσε ότι συγκράτησε από την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν όντως πολύ χειρότερα τους επόμενους μήνες στο φυσικό αέριο. «Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες. Τις χρησιμοποιήσαμε με φειδώ καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό που είναι εφικτό. Ένα είναι βέβαιο κ. Τσίπρα: Δεν πρόκειται να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, υιοθετώντας προτάσεις και ιδέες που δεν είναι καν κοστολογημένες και οι οποίες θα τίναζαν τον κρατικό προϋπολογισμό στον αέρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κριτική που ασκεί για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. «Έδειξα κάποια πρωτοσέλιδα γιατί δεν μπορούσα να τα δείξω όλα. Έξι εφημερίδες είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Μια εφημερίδα - ο Θεός να την κάνει εφημερίδα - είναι η επιτομή της χυδαιότητας και τη αθλιότητας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η εφημερίδα αυτή θα έχει κλείσει. Ξέρετε σε ποια αναφέρομαι, στο Μακελειό. Το ανάποδο έχει η χώρα, δεν έχει μηχανισμό προστασίας και μπορούν να κρύβονται πίσω από offshore, παρένθετα πρόσωπα και αυτοφωράκηδες. Και έρχεστε εδώ και μου μιλάτε για πρόβλημα ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα λες και οποιοσδήποτε δεν μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα;» είπε με έμφαση. Όσο για την περίφημη έρευνα των Ρεπορτερ Χωρίς Σύνορα ο κ. Μητσοτάκης είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αρκετά πια. Ντροπή σας που χρησιμοποιείτε μια έρευνα που δηλώνει ως χώρα τη Βόρεια Κύπρο» για να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της εν λόγω έρευνας αναφέροντας πως έχει πιο ψηλά τη Μπουρκίνα Φάσο από τις ΗΠΑ, η Σιέρα Λεόνε πάνω από την Ιταλία, η Παπούα-Νέα Γουινέα πάνω από την Κύπρο και ότι η Βόρεια Κύπρο είναι πάνω από την Ελλάδα. «Τόσο αξιόπιστη είναι» είπε.

Αναφερόμενος στη Novartis, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πράγματι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά είναι υπόδικος και κατηγορούμενος με βαριά αδικήματα. Δεν θα τον καταδικάσω εγώ, ούτε θα τον καταδικάσω. Όμως το θεωρείτε αδιάφορο; Το θεωρείτε άξιο χειροκροτήματος το γεγονός ότι δύο υπουργοί σας θα καταλήξουν στο Ειδικό Δικαστήριο; Και μάλιστα όχι με πολιτική απόφαση αλλά με ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Τώρα είναι καλή ή κακή η Δικαιοσύνη;».

Για να προσθέσει: «Γνωρίζατε πολύ καλά όταν επιλέγατε τον κ. Παπαγγελόπουλο γι' αυτή τη θέση. Θέλατε να ελέγξετε τους αρμούς της Δικαιοσύνης, θέλατε να στοχοποιήσατε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, τους ίδιους, τις συζύγους τους με δημοσιεύματα στοχευμένα. Τα ζήσαμε αυτά 4 χρόνια. Δεν τα ξεχνάμε». Τον βάλατε τον κ. Παπαγγελόπουλο για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη και σήμερα κατηγορείται για παραδικαστικό και τον κ. Παππά για να ρυθμίσει τις τηλεοπτικές άδειες, όταν κατηγορείται ότι έστησε τον διαγωνισμό με τον κ. Καλογρίτσα. Και έρχεστε και ζητάτε τα ρέστα;».

Απαντώντας στην κατηγορία του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι «παράγων αστάθειας« ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε: «Έχω διακηρύξει πολλές φορές ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο παράγοντας αστάθειας είναι άλλος, είναι η απλή αναλογική, αυτή η βόμβα που τοποθετήσατε στα θεμέλια της σταθερότητας. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα κυβερνήσεων που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής και κινούνται γρήγορα. Όταν γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί η βόμβα που έχετε βάλει και θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε την τριτολογία Μητσοτάκη από τη Βουλή:

Ολόκληρη η τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις κοινωνικές πολιτικές της Κυβέρνησης

«Κύριε Πρόεδρε, μία παρατήρηση επί της διαδικασίας. Η συζήτηση ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι, είναι 18:30 το απόγευμα, ξεπεράσαμε όλοι αρκετά το χρόνο των ομιλιών, όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι σε αυτές τις προ ημερησίας συζητήσεις υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κοινοβουλευτικοί κανόνες, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας από τους κανόνες αυτούς είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης. Δεν αναφέρομαι εδώ στον κ. Τσίπρα, όσο στους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, οι οποίοι είχαν εκφράσει εντονότατη διαμαρτυρία γιατί στην προηγούμενη συζήτηση, για λόγους τους οποίους είχα εξηγήσει, είχα τριτολογήσει μετά τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

(Πρόεδρος της Βουλής: Είχατε κάποιο σημαντικό ραντεβού και το είχατε εξηγήσει.)

Ακριβώς, γιατί είχα ένα σοβαρό λόγο.

Οι ίδιοι, λοιπόν, οι οποίοι έσπευσαν να ασκήσουν αυτή την κριτική, τώρα δεν είναι εδώ. Εν πάση περιπτώσει, ας τα έχουμε αυτά υπόψη μας κι ας κάνουμε μία προσπάθεια να είμαστε λίγο πιο συνεπείς όλοι στους χρόνους μας, έτσι ώστε να μπορούν αυτές οι συζητήσεις να είναι πιο ουσιαστικές και νομίζω ότι θα είναι χρήσιμο αν είναι και λίγο πιο σύντομες.

Κύριε Βαρουφάκη, πραγματικά εκπλήσσομαι κάθε φορά που σας ακούω. Αναρωτιέμαι πώς μπόρεσε ο κ. Τσίπρας να σας επιλέξει για Υπουργό Οικονομικών, αλλά αυτό ήταν δική του απόφαση. Και άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την ωραία ιστορία για το πώς περίμενα στις 3:00 το πρωί, περίπου εκλιπαρώντας τον κ. Costello έξω από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Έτσι δεν είπατε; Σας διέφυγε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις του Νοεμβρίου του 2014 έγιναν στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ και σε κανένα ξενοδοχείο. Τόσο ακριβής είναι η πληροφόρησή σας. Θα μπορούσε μία στοιχειώδης αναζήτηση στο Google αυτό να σας το καταδείξει. Το λέω και μόνο για να βάλουμε ένα όριο στη μυθομανία η οποία μερικές φορές καταλαμβάνει την εκφορά του λόγου σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχομαι τώρα, σύντομα, στα ζητήματα τα οποία ετέθησαν στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.

Πρώτο ζήτημα, το ζήτημα της ακρίβειας. Κοιτάξτε να δείτε, ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή οικονομική κρίση. Με πληθωρισμό όμοιο του οποίου δεν έχουμε δει εδώ και 40 χρόνια. Με τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκονται σε αδυναμία -ενδεχομένως να έχουν καθυστερήσει- να διαπιστώσουν την ένταση του φαινομένου και να παρέμβουν. Και υπάρχουν ακόμα κάποιοι σε αυτή την αίθουσα οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτό το πρόβλημα είναι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα.

Όπως μας λέγατε ότι ελληνικό πρόβλημα περίπου είναι η πανδημία, αδυνατείτε να αντιληφθείτε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μια τομή όχι μόνο στον γεωπολιτικό χρόνο αλλά και στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Έχουμε σήμερα τιμές φυσικού αερίου οι οποίες είναι πέντε φορές υψηλότερες από αυτές που ήταν πριν από ένα χρόνο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Αν πιστεύετε ότι φταίει ο Μητσοτάκης ή η Νέα Δημοκρατία για αυτή την πραγματικότητα, να βγείτε να το πείτε. Πράγματι, μπορεί για ένα μήνα να είχαμε λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο -θα δούμε πού θα καταλήξει ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου- όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όμως, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται αντιμέτωπες με επίπεδα πληθωρισμού τα οποία είναι πρωτόγνωρα. Και γι’ αυτό και η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τιμές της ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας το πλαίσιο στήριξης για το μήνα Ιούλιο. Και από 1η Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με μία πολύ σύνθετη εξίσωση η οποία φιλοδοξεί να δώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, να ξέρουν οι πολίτες τι θα πληρώσουν και να περιορίσει -στο βαθμό του εφικτού- την αύξηση των τιμών ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά. Και κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό.

Πρέπει επίσης να αντιληφθούμε -επειδή σας άκουσα να λέτε ότι έχει ο προϋπολογισμός παραπάνω έσοδα από τα προβλεπόμενα- αν σας είχαμε ακούσει, κ. Τσίπρα, θα είχαμε μοιράσει όλα τα χρήματα από την πρώτη στιγμή και δεν θα μας έμενε φράγκο αυτή τη στιγμή, ή ευρώ, να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία σε μια κρίση η οποία μπορεί να έχει διάρκεια.

Ένα πράγμα συγκράτησα από αυτά τα οποία είπε ο κ. Βελόπουλος και θα συμφωνήσω, ότι μπορεί τα πράγματα να γίνουν όντως πολύ άσχημα τους επόμενους μήνες. Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις, ειδικά στην αγορά του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες. Και ισχυρές οικονομίες, όπως η Γερμανία, που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, ειδικά για τη βιομηχανία τους αλλά και για την θέρμανσή τους το χειμώνα, να δοκιμαστούν σε επίπεδο που δεν μπορούσαν καν να το φανταστούν πριν από τρεις, πριν από έξι μήνες.

Οφείλουμε, λοιπόν, να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες. Σας έχω ξαναπεί για τις δημοσιονομικές εφεδρείες, τις χρησιμοποιήσαμε με φειδώ καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να μπορούμε να έχουμε την άνεση ότι έχουμε μία δυνατότητα να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα είναι βέβαιο, κ. Τσίπρα: δεν πρόκειται να οδηγήσουμε και πάλι τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό υλοποιώντας προτάσεις, ιδέες, οι οποίες δεν είναι καν κοστολογημένες και οι οποίες θα τίναζαν τον κρατικό προϋπολογισμό στον αέρα. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Έχω μία ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία να κινούμαι εντός των πλαισίων και των δημοσιονομικών ορίων που αντέχει η χώρα. Και σε αυτή τη στρατηγική θα εξακολουθώ να είμαι συνεπής.

Έχουμε δώσει, όμως, πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, 5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά για να στηρίξουμε την κοινωνία για τις αυξήσεις της ενέργειας. Είναι λίγα αυτά; Σας ρωτώ, είναι λίγα αυτά; Όταν ερχόμαστε και υλοποιούμε τώρα το Power Pass και θα υπάρξουν επιστροφές στους λογαριασμούς των νοικοκυριών για όσους, πράγματι, πλήρωσαν υπερβολικές αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια το τελευταίο εξάμηνο. Είναι μία αναγνώριση μίας αδικίας την οποία ερχόμαστε και τη διορθώνουμε. Αυτή θα είναι η πολιτική μας από εδώ και στο εξής και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από αυτή την παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού.

Όποιος, θα το ξαναπώ και σήμερα, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για να μπορούμε να απορροφήσουμε πλήρως το κόστος στο διαθέσιμο εισόδημα από αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση -απευθύνομαι στους Έλληνες πολίτες- σας λέει ψέματα. Διότι αν υπήρχε τέτοια μαγική λύση σας διαβεβαιώνω ότι άλλες κυβερνήσεις, οικονομίες που μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρές από την ελληνική, θα είχαν σπεύσει να τις υλοποιήσουν.

Αυτά ως προς τα ζητήματα της ακρίβειας και της στήριξης που παρέχουμε στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Και ήδη θα έχετε προσέξει ότι έχει μετριαστεί ουσιαστικά η ένταση της κριτικής ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα. Γιατί; Διότι ήδη έχουν αρχίσει και έρχονται λογαριασμοί οι οποίοι είναι μειωμένοι -ειδικά για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά- και αντιλαμβάνονται οι πολίτες ότι αυτά τα οποία λέμε τα υλοποιούμε, τα κάνουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και όταν μας κατηγορήσατε ότι είμαστε με τα καρτέλ και όχι με τους επιχειρηματίες, θα σας θυμίσω ότι η φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν τόσο ακραία, τόσο υψηλή φορολόγηση για υπερκέρδη επιχειρήσεων τα οποία όντως πρέπει να επιστραφούν στους πολίτες.

Και, ναι, εγώ ως φιλελεύθερος πολιτικός που πιστεύω βασικά στη λειτουργία των αγορών είμαι ο πρώτος ο οποίος αναγνώρισα ότι σήμερα η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί ως μία κανονική αγορά και πρέπει να σπάσουμε τη σύνδεση μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστε να μην είναι η ηλεκτρική ενέργεια δέσμια των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Και πιέσαμε πάρα πολύ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Έρχομαι, τώρα, στα υπόλοιπα ζητήματα στα οποία αναφερθήκατε. Ελευθεροτυπία. Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από το γεγονός ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπα την αλήθεια. Και ποια είναι η αλήθεια; Ότι σήμερα στην Ελλάδα οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ή να πει για οποιονδήποτε, οτιδήποτε. Αυτός είναι ο ορισμός της ελευθεροτυπίας. Και μάλιστα ενοχλήθηκαν επειδή έδειξα κάποια εξώφυλλα εφημερίδων, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσα να τα δείξω όλα.

Πόσες είναι κ. Τσίπρα οι ημερήσιες εφημερίδες στη χώρα; Έξι εφημερίδες, έξι ημερήσιες εφημερίδες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται να τις αναφέρω. Νομίζω ότι τις γνωρίζετε μία-μία. Μία εφημερίδα -ο Θεός να την κάνει εφημερίδα- είναι η επιτομή της χυδαιότητας και της αθλιότητας και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η εφημερίδα αυτή θα είχε κλείσει. Νομίζω ότι ξέρετε σε ποια εφημερίδα αναφέρομαι. Αναφέρομαι στο «Μακελειό». Βεβαίως, θα είχε κλείσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ανάποδο πρόβλημα έχει η χώρα. Δεν έχει μηχανισμό προστασίας απέναντι σε αυτές τις αθλιότητες, απέναντι σε αυτούς οι οποίοι κρύβονται πίσω από off shore, πίσω από παρένθετα πρόσωπα, πίσω από «αυτοφωράκηδες». Και έρχεστε εδώ και μιλάτε για πρόβλημα ελευθεροτυπίας στη χώρα, λες και οποιοσδήποτε δεν μπορεί να εκφράσει την άποψή του ελεύθερα; Και να σας πω και κάτι; Αρκετά πια με αυτήν την «αντικειμενική» έρευνα των Reporters -πώς τους είπαμε- without Borders.

Λοιπόν, η έρευνα αυτή είναι τόσο σοβαρή που θεωρεί ότι στο global score εν πάση περιπτώσει το οποίο βγάζει, θεωρεί ότι το Πράσινο Ακρωτήριο είναι πάνω από την Αυστραλία. Θεωρεί ότι η Μπουρκίνα Φάσο είναι πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρεί ότι η Σιέρα Λεόνε είναι πάνω από την Ιταλία, θεωρεί ότι η Παπούα Νέα Γουινέα είναι πάνω από την Κύπρο και η «Βόρεια Κύπρος», «Northern Cyprus», είναι πάνω από την Ελλάδα, μαζί με το Τσαντ. Κι έρχεστε και επικαλείστε μία έρευνα η οποία αναφέρεται στη «Βόρεια Κύπρο». Ντροπή σας. Ντροπή σας μόνο και μόνο γι’ αυτό. Τόσο αξιόπιστη είναι αυτή η έρευνα.

Μα πραγματικά, ξέρετε τι συμβαίνει στο Τσαντ σήμερα; Ξέρετε τι συμβαίνει στο Τσαντ; Υπάρχει πραξικόπημα, υπάρχει χούντα κανονική. Υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να πιστεύει σήμερα, ο οποίος να έχει σώας τας φρένας και να πιστεύει ότι στο Τσαντ υπάρχει περισσότερη ελευθερία του Τύπου από ό,τι στην Ελλάδα; Είμαστε σοβαροί;

Και εν πάση περιπτώσει, κριτής των ζητημάτων που αφορούν το Κράτος Δικαίου δεν είναι κανείς Reporters without Borders, ούτε καμία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός αξιολόγησης των ζητημάτων που αφορούν στο Κράτος Δικαίου από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είδατε να γίνεται καμία αναφορά στα ζητήματα αυτά; Είδατε να γίνεται καμία αναφορά;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λοιπόν, θα δούμε ποιες θα είναι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα τις λάβουμε σοβαρά υπόψη, γίνονται για όλες τις χώρες, αλλά σε καμία περίπτωση τα ζητήματα αυτά δεν έχουν αναδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρίσιμα ζητήματα για την πατρίδα μας. Λοιπόν, αυτή είναι η πραγματικότητα όσον αφορά τον Τύπο και τα ζητήματα της ελευθεροτυπίας συνολικά.

Τώρα, για την Novartis. Πράγματι, μέχρι που να καταδικαστεί κάποιος είναι αθώος. Αλήθεια είναι αυτό. Όμως ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ταυτόχρονα υπόδικος. Είναι υπόδικος, κ. Τσίπρα. Θα δικαστεί με ένα βαρύ κατηγορητήριο. Δε θα τον καταδικάσω εγώ, ούτε θα τον αθωώσω, το θεωρείτε όμως αδιάφορο; Το θεωρείτε άξιον χειροκροτήματος το γεγονός ότι δύο Υπουργοί σας θα καταλήξουν στο Ειδικό Δικαστήριο;

Και δε θα καταλήξουν από κυβερνητική απόφαση, αλλά από ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Τώρα είναι καλή ή κακή η Δικαιοσύνη; Είναι καλή η Δικαιοσύνη φαίνεται όταν το βούλευμα της Novartis ενδεχομένως να ακυρώνει ένα κομμάτι του κατηγορητηρίου, όμως είναι κακή όταν παραπέμπει τον κ. Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο; Είναι πολύ βαρύ το κατηγορητήριο, κ. Τσίπρα, είναι βαρύ και είναι στοιχειοθετημένο. Είναι απόλυτα στοιχειοθετημένο.

Και να σας πω και κάτι; Στο κάτω-κάτω όλα αυτά ήταν γνωστά στους παροικούντες. Γνωρίζατε πολύ καλά τι κάνατε όταν επιλέγατε τον κ. Παπαγγελόπουλο γι’ αυτή τη θέση. Θέλατε να ελέγξετε τους «αρμούς της εξουσίας», θέλατε να ελέγξετε τη Δικαιοσύνη, θέλατε να στοχοποιήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, θέλατε να τους κυνηγήσετε, αυτούς, τις οικογένειές τους, τις συζύγους τους, με φορολογικούς ελέγχους, απότοκα δημοσιευμάτων κατευθυνόμενων από εσάς και από το σύστημά σας. Τα ζήσαμε όλα αυτά τέσσερα χρόνια, τα ζήσαμε, δεν τα ξεχνάμε. Δεν θα κάνουμε τα ίδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγώ λυπάμαι πραγματικά που σήμερα πρέπει να βρίσκομαι στο εξωτερικό και να ερωτώμαι γιατί ένας Υπουργός ελληνικής κυβέρνησης, όχι δικής σας, ελληνικής κυβέρνησης θα βρεθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Όμως έτσι τα έφερε η ζωή τα πράγματα, οι δικαστές να αποφασίσουν ότι αυτό πρέπει να γίνει.

Από εκεί και πέρα, λοιπόν, προσέξτε όταν μιλάτε για το ζήτημα αυτό, διότι η Ιστορία γράφει ότι δυο στενοί σας συνεργάτες, ο ένας υπεύθυνος, τον βάλατε τον κ. Παπαγγελόπουλο για τη διαφάνεια, για τη διαφάνεια στη Δικαιοσύνη και κατηγορείται σήμερα για παραδικαστικό.

Και βάλατε τον κ. Παππά ο οποίος κατηγορείται ότι έστησε ουσιαστικά έναν διαγωνισμό μαζί με τον κ. Καλογρίτσα για να ελέγξετε το τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Κι έρχεστε και ζητάτε τα ρέστα από αυτή την κυβέρνηση για ζητήματα που αφορούν στην ελευθερία του Τύπου και στον τρόπο λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης; Αυτά είναι γεγονότα.

Από εκεί και πέρα το δικαστήριο θα αποφασίσει. Πλην όμως η παραπομπή από μόνη της είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Και σίγουρα είναι μια κηλίδα, μεγάλη κηλίδα στο δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού ο οποίος ήρθε από αυτό το βήμα να μας πει ότι είναι «κάθε λέξη του Συντάγματος», περίπου με δάκρυα, όταν έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις στην πρώτη του εμφάνιση σε αυτό το κοινοβούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, είπατε ότι είμαι παράγων αστάθειας. Είμαι Πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Έχω διακηρύξει πάρα πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι μπορούν να κυκλοφορούν πολλές φήμες, εσείς να ζητάτε εκλογές, δικαίωμά σας είναι. Όμως χρέος μου είναι να υπερασπιστώ τη θεσμική σταθερότητα.

Άλλος είναι ο παράγων αστάθειας, κ. Τσίπρα: η απλή αναλογική την οποία ψηφίσατε. Αυτός είναι ο παράγων αστάθειας. Αυτή είναι η βόμβα την οποία τοποθετήσατε στα θεμέλια, ναι. Ναι, βεβαίως είναι παράγων αστάθειας.

(Φωνές από τα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης)

Βεβαίως και είναι παράγων αστάθειας η απλή αναλογική.

(Πρόεδρος της Βουλής: Μην διακόπτετε, κυρία Φωτίου, παρακαλώ.)

Καταρχάς όπως βλέπετε οι προσπάθειές σας να βρείτε δυνητικούς συμμάχους σε ένα σενάριο απλής αναλογικής μέχρι στιγμής μάλλον τις βλέπω να πέφτουν στο κενό.

Αλλά από εκεί και πέρα η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα αυτό είναι απολύτως σαφής. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα. Η σταθερότητα υπηρετείται από κυβερνήσεις που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της Βουλής, που έχουν την δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα, που έχουν αποδείξει ότι μία κυβέρνηση η οποία αποτελείται και συγκροτείται από ένα κόμμα, έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την απήχησή της και να προσελκύσει στελέχη που δεν ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Κάποιοι παρόντες εδώ, στα υπουργικά έδρανα, τεκμηριώνουν ακριβώς του λόγου το αληθές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άρα η πηγή αστάθειας, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι η απλή αναλογική. Όταν γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα αδρανοποιηθεί αυτή η βόμβα την οποία έχετε θέσει. Και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την αυτοδύναμη Ελλάδα, την οποία σήμερα τόσο χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε το σκάφος της χώρας μας και πάλι σε ασφαλή νερά. Σας ευχαριστώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ