Με τους εισηγητές των κομμάτων άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής η αυλαία της τριήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για «την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών», η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη με την ψήφισή του.
Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με σημεία αιχμής τη διάταξη για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, καθώς και το μέτρο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Αύριο έχει ανακοινωθεί ότι θα μιλήσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μέχρι την Τετάρτη αναμένονται να πάρουν τον λόγο και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης όπου αναμένεται να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί των διατάξεων. Στο μεσοδιάστημα αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και συνολικά περισσότεροι από 120 βουλευτές. Ήδη από τη συζήτηση στις επιτροπές, την αντίθεσή τους έχουν δηλώσει επί της αρχής, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Κατά την έναρξη της συζήτησης πάντως, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κώτσος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μπαράζ συνέπειας και αξιοπιστίας» που υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. «Όλα αυτά που περιγράφονταν στα νομοσχέδια είχαν κατατεθεί με ευκρίνεια και απόλυτη σαφήνεια στις προεκλογικές μας εξαγγελίες και έτυχαν την αποδοχή του ελληνικού λαού επιβραβεύοντας τη συνέπεια της ΝΔ. Αν για κάτι μπορείτε να μας χαρακτηρίσετε ως ασυνεπείς είναι ότι πριν 6 μήνες είχαμε δεσμευτεί 5.250 και φέρνουμε 11.700 διορισμούς τη φετινή χρονιά!», είπε και πρόσθεσε: « συγκρούονται δύο διαφορετικοί πολιτικοί κόσμοι, η συνέπεια και αξιοπιστίας από τη μία και η ασυνέπεια και ο λαϊκισμός από την άλλη».
Αναφερόμενος στην ελάχιστη βάση εισαγωγής- το ζήτημα που έχει προκαλέσει συγκρούσεις όλο το προηγούμενο διάστημα- ο κ. Κώτσος, θύμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ ως ποσοστό πληθυσμού στα πανεπιστήμια, σημειώνοντας πως το 40% των φοιτητών δεν καταφέρνουν να αποφοιτήσουν από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ- που έχει καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση της βάσης εισαγωγής- ο Νίκος Φίλης επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για επίθεση στα κεκτημένα ακαδημαϊκά δικαιώματα της μεταπολίτευσης. «Ακούμε προπαγάνδα και όχι επιχειρήματα από την κυβέρνηση», είπε και αναφερόμενος στο ζήτημα των τίτλων σπουδών των κολεγίων- και την αναγνώρισή τους- αναγνώρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που θεσμοθέτησε τη διαδικασία ωστόσο ισχυρίστηκε πως δεν την εφάρμοσε και την κατάργησε στη συνέχεια όταν βγήκε η χώρα παό τα μνημόνια. « Το νομοσχέδιο γυρνάει την εκαπίδευση 40 χρόνια πίσω! Η κυβέρνηση νομοθετεί για δημόσιο σχολείο με τους σχολάρχες», είπε.