Βουλή: Ο Κ. Τασούλας υποδέχθηκε τον νέο πρέσβη της Κίνας -Στο επίκεντρο το ζήτημα της Ουκρανίας - iefimerida.gr

Βουλή: Ο Κ. Τασούλας υποδέχθηκε τον νέο πρέσβη της Κίνας -Στο επίκεντρο το ζήτημα της Ουκρανίας

Κωνσταντίνος Τασούλας πρέσβης Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τον Ιωάννη Τραγάκη / Φωτογραφία: Βουλή των Ελλήνων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον νέο πρεσβευτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα υποδέχθηκε στο Μέγαρο της Βουλής, ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης τους, καθώς και οι σχέσεις της Βουλής των Ελλήνων με το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκτενώς την προσεχή Τρίτη, στην συνομιλία, μέσω τηλεδιάσκεψης, του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, με την αφορμή της συμπλήρωσης, στις αρχές Ιουνίου, 50 ετών διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις Κωνσταντίνου Τασούλα και Xiao Junzheng μετά τη συνάντηση

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας:

«Σήμερα είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στη Βουλή τον νέο πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για διμερή και γενικότερα θέματα, παρουσία και του κ. Ιωάννη Τραγάκη που είναι πρόεδρος της Ομάδος Φιλίας Ελλάδας και Κίνας. Φυσικά δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε στο θέμα που βασανίζει την παγκόσμια κοινότητα λόγω των σοβαρών επιπτώσεων του, όπως είναι η βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναφερθήκαμε επίσης στις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, σε πολλούς τομείς, όπως είναι το εμπόριο, ο πολιτισμός και οι μορφωτικές ανταλλαγές. Έγινε αναφορά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των Κοινοβουλίων των δύο χωρών και συζητήσαμε και την προσεχή συνομιλία που θα έχω διαδικτυακά την Τρίτη 24 Μαΐου με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος στις αρχές Ιουνίου, των 50 ετών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Είχα ακόμη την ευκαιρία να τονίσω πως η Κίνα, ως προς τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ως μεγάλη χώρα και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πάντα παίρνει θέση υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των χωρών. Στο θέμα της Κύπρου, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι μια χώρα η οποία υποστηρίζει τη λύση, που έρχεται με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα οποία επιθυμούν μία βιώσιμη λύση και προφανώς όχι τη λύση της διχοτόμησης και των δύο κρατών που τελευταία εγείρεται από την άλλη πλευρά».

Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, Xiao Junzheng:

«Ως δύο αρχαίοι πολιτισμοί, η Κίνα και η Ελλάδα κρατάνε μια αρχαία ιστορία που διατρέχει στα βάθη των αιώνων και μεταξύ των δύο λαών μας πάντα εκτιμάει ο ένας τον άλλο και βοηθά ο ένας τον άλλο στις δύσκολες στιγμές. Το 2022 σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Ελλάδας. Το έτος πολιτισμού και τουρισμού Κίνας-Ελλάδας προχωράει ομαλά. Ελπίζουμε ότι οι ανταλλαγές απόψεων του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας με την Βουλή των Ελλήνων μπορούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στην ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας και Ελλάδας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ιωάννης Τραγάκης και ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής, πρέσβης Κωνσταντίνος Οικονομίδης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ