Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό -Ολοκληρώνεται αύριο με ψηφοφορία -Αίτημα για ονομαστική από ΚΚΕ - iefimerida.gr

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό -Ολοκληρώνεται αύριο με ψηφοφορία -Αίτημα για ονομαστική από ΚΚΕ

Η Νίκη Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως / Φωτογραφία: Intimenews

Κάλεσμα στην αντιπολίτευση να υπερψηφίσει την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τον κατώτατο μισθό απηύθυνε από την Ολομέλεια της Βουλής η Νίκη Κεραμέως.

«Πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια και θέλω να πιστεύω ότι η αντιπολίτευση θα συμπλεύσει τελικά με τη λογική και θα αποφύγει τη στείρα άρνηση του «όχι» σε όλα. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιδείξει την υπευθυνότητα που δικαιούνται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και απαιτούν οι καιροί μας» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως που χαρακτήρισε την ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό «ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα με στόχο την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε πώς μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου θα ανοίξει για δώδεκα μήνες κύκλος διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να καταθέσουν τις σκέψεις τους σε αυτήν την κατεύθυνση.

Βουλή: Κόντρα Κεραμέως με ΠΑΣΟΚ

Επαναφέροντας το ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ, γιατί δε θέλει το δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους με κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση για τον Ιούνιο του 2027, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της. «Αν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε νούμερο χαμηλότερο, π.χ. 900 ευρώ, τι θα γίνει;», για να συμπληρώσει «δέκα μέρες στη Βουλή απάντηση δεν έχουμε πάρει».

«Δεν μιλάμε για το δίχτυ προστασίας που ούτως ή άλλως είναι τρύπιο και δεν καλύπτει κανέναν» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος και συνέχισε διερωτώμενος «Ποιος εργοδότης θα κάτσει στο τραπέζι, όταν ένας αλγόριθμος θα βγάζει το αποτέλεσμα και θα το επικυρώνει το υπουργείο Εργασίας;»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί λαϊκισμού ο κ. Μάντζος ανέφερε «Το αφήγημα του αριστερού λαϊκισμού όταν αφορά το ΠΑΣΟΚ δεν περπατά», προσθέτοντας ότι «λαϊκισμός δεξιός είναι να βγάζεις ανίκανους τους αντιπάλους σου, επειδή διαφωνούν μαζί σου και να νομίζεις ότι κατέχεις εσύ τη μοναδική αλήθεια» και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση συμπλήρωσε «για λαϊκισμό να κοιτάξετε στον καθρέφτη σας».

Στην απάντηση της η υπουργός Εργασίας επανέφερε το παράδειγμα της Γαλλίας. «Έχει 70 χρόνια τον αλγόριθμο που συζητάμε. Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι μπορείς να έχεις τον αλγόριθμο που συζητάμε και παράλληλα μεγάλη κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων».

Επιπλέον προκάλεσε τον κ. Μάντζο να απαντήσει και εκείνος στο ερώτημα ενός εργαζόμενου «Εγώ πόσα θα παίρνω;» με την υπουργός Εργασίας να λέει «εγώ θα του απαντήσω 950 και πάνω. Εσείς του απαντάτε βάσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ, μπορεί περισσότερα, μπορεί και λιγότερα».

Βουλή: Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

«Μη ρίχνετε τον Μουτζούρη στην αντιπολίτευση. Πρέπει να το αποφασίσετε να κυβερνήσετε υπέρ των συμφερόντων των πολλών» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, ισχυριζόμενος ότι αυτό το δίχτυ προστασίας που επικαλείται η κυβέρνηση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για διαπραγμάτευση πιο ευνοϊκών όρων για τους εργαζόμενους. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δίχτυ ασφαλείας κάνετε για το μεγάλο κεφάλαιο. Ατσάλινο, να μην μπορεί να σπάσει, αλλά θα το σπάσουν οι εργαζόμενοι» τόνισε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ως συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση.«Όπως τα βρήκατε στα Μνημόνια και τσακίσατε τους εργαζόμενους, καθίστε και κάντε μαζί μια συνεργασία, γιατί νερό πίνετε από την ίδια βρύση» ανέφερε.

Αύξηση στον κατώτατο τέτοια που να εγγυάται την ασφάλεια του εργαζομένου χωρίς να είναι φύλλο συκής για την κυβέρνηση, ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και συμπλήρωσε απευθυνόμενη προς την υπουργό «προσβλέπουμε σε μια ουσιαστική ανταλλαγή και συζήτηση και ένα άνοιγμα των θεμάτων της εργασίας που δεν είναι στενά λογιστικά, αλλά είναι βαθιά ανθρώπινα».

Δύο τροπολογίες από ΠΑΣΟΚ και μία από Νέα Αριστερά

Την αναβίωση του θεσμού της διαιτησίας, ως μέσου επίλυσης συλλογικών διαφορών, προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενώ με τη δεύτερη τροπολογία του ζητά η διαδικασία καθορισμού του βασικού μισθού και ημερομισθίου, να επανέλθει στους κοινωνικούς εταίρους, με την υπογραφή της Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η Νέα Αριστερά με την τροπολογία της προτείνει την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το 2025.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που έχει ζητήσει το ΚΚΕ επί της αρχής και επί των άρθρων 1-15. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ