Ρύθμιση στη Βουλή, για την απονομή εθνικής σύνταξης για τους ομογενείς µε αλβανική ιθαγένεια και αυτούς που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση,
«Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα των ομογενών από την Αλβανία και την τέως Σοβιετική Ένωση για την εξομάλυνση και απονομή αυξημένης εθνικής σύνταξης», έχει δηλώσει, κατά τη φάση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος ανέφερε ότι παρά την κρίση και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, «η κυβέρνηση επέλεξε να ακούσει τους ομογενείς και παλιννοστούντες και με το παρόν νομοσχέδιο να ικανοποιήσει το αίτημά τους και να αποκαταστήσει μία αδικία».
Βουλή: Χορήγηση εθνικής σύνταξης σε ομογενείς από Αλβανία και πρώην Σοβιετική Ένωση
Μέχρι τώρα, η χορήγηση της εθνικής σύνταξης για τους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση είχε ως προϋπόθεση τη διαμονή τους στη χώρα για 40 χρόνια. «Το κριτήριο, όμως, της διαμονής κατέληγε αντικειμενικά στην αδυναμία απονομής πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης στους συμπολίτες μας αυτούς, μιας και τα σύνορα των χωρών διαμονής τους άνοιξαν το 1990, στην καλύτερη των περιπτώσεων», έχει σημειώσει ο κ. Τσακλόγλου, εξηγώντας ότι «με την προτεινόμενη διάταξη, που ισχύει από 1-1-2022, και για μία μεταβατική περίοδο 10 ετών, η οποία λήγει το 2032, τίθεται ως απαίτηση τα 30 αντί για τα 40 χρόνια διαμονής, προκειμένου οι ομογενείς να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη. Κατόπιν, σταδιακά το όριο αυτό αναπροσαρμόζεται ετησίως, ώστε μετά από μία 10ετία οι προϋποθέσεις εξομοιώνονται για όλους δικαιούχους και πλέον απαιτούνται κανονικά 40 έτη διαμονής».
Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε, εξάλλου, ότι με το νομοσχέδιο αυξάνεται σε πραγματικούς όρους η εθνική σύνταξη που ήδη λαμβάνουν οι συνταξιούχοι παλιννοστήσαντες ομογενείς, καθώς αλλάζει από εδώ και στο εξής ο τρόπος υπολογισμού της και ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός της. Μέχρι τώρα, η σύνταξη υπολογιζόταν σε σχέση με το πόσο υπολείπονταν τα χρόνια της διαμονής τους, από τα 40 χρόνια.
Πλήρη εθνική σύνταξη με 20ετή αντί την 30ετή νόμιμη και μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα ζήτησαν οι εκπρόσωποι των ομογενών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν κατά την ακρόαση των φορέων στην επιτροπή που συζήτησε το νομοσχέδιο.
Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να μειωθεί ο χρόνος παραμονής για τους ομογενείς για τη χορήγηση σύνταξης
Καταβολή εθνικής σύνταξης στους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση με 15 έτη διαμονής τους και χορήγηση πλήρους επιδόματος στους υπερήλικες ανασφάλιστους ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με δύο τροπολογίες του στο πολυνομοσχέδιο.
«Η κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, με το άρθρο 60 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι θα απαιτούνται 30 έτη διαμονής προκειμένου να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη οι ομογενείς από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Πρόκειται για μία ανεπαρκή ρύθμιση που ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη επειδή δεν εφαρμόζει επί 32 μήνες τη διάταξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2019, με την οποία προβλέπεται η απόδοση του πλήρους επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς από την Αλβανία», δήλωσαν οι βουλευτές Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης και Θεοδώρα Τζάκρη.
«Όσο κι αν αυτό το καλλωπίσετε, όσο και αν το εξωραΐσετε, όσο και αν προσπαθήσετε να πείτε ότι επιτέλους δικαιώνεται ένα αίτημα πολλών χρόνων, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των ομογενών έχουν δώσει την απάντηση», έχει επισημάνει η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να περικόπτεται η εθνική σύνταξη των ομογενών, «αφού είναι προφανές ότι ερχόμενοι στην Ελλάδα μετά το 1992 και αποκτώντας την κάρτα ομογενούς το 1998, δεν είναι δυνατό να συμπληρώνουν 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα πριν το 2038». Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει, επίσης, τροπολογία για την «κατάργηση της μείωσης της Εθνικής Σύνταξης των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Αλβανία». Ακόμη, προτείνει βελτιώσεις στη χορήγηση του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Βουλή: Να υπάρξουν ενιαίες ασφαλιστικές ρυθμίσεις για όλους ζητάει το ΚΚΕ
«Για το ΚΚΕ δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως διάκριση και πρέπει να υπάρξουν ενιαίες ασφαλιστικές ρυθμίσεις για όλους χωρίς αποκλεισμούς», έχει δηλώσει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος ανέφερε: «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, παλιννοστούντες ομογενείς από την τέως Σοβιετική Ένωση με ελληνική ιθαγένεια, που ζουν στην Ελλάδα έχουν οικογένειες, δίνουν εισφορές, πληρώνουν φόρους, χαράτσια, ζουν "στο πετσί" τους την ακρίβεια, τη φτώχεια, δουλεύουν. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία μορφή άνισης μεταχείρισης. Θεωρούμε σωστές και ρεαλιστικές τις προτάσεις που έχει καταθέσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού. Τα 30 χρόνια που προβλέπει το νομοσχέδιο θα μπορούσαν να γίνουν 20 για να εξυπηρετηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των παλιννοστούντων συνταξιούχων. Άλλωστε, αυτή η πρόταση για τα 20 χρόνια είναι πιο κοντά στις γενικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις απ' ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο εμείς το είχαμε καταψηφίσει και έχουμε δώσει και μάχες ενάντια σε αυτό τον νόμο-λαιμητόμο».
«Είναι απαραίτητο να στηρίζουμε τους ομογενείς, τον απανταχού Ελληνισμό, που διατηρεί ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, ειδικά σε χώρες που δεν είναι και τόσο φιλικές απέναντί μας», σημείωσε ότι ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει η πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση να τους θυμάται μόνο σε προεκλογικές περιόδους. Η έμπρακτη υποστήριξη πρέπει να είναι συνεχής χωρίς κενά. Είναι ένα θέμα, το οποίο το ζητάμε από την πρώτη μέρα που μπήκαμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός στον πρόεδρό μας σε συζήτηση στην Ολομέλεια, όταν το ζήτησε επιτακτικά ο Κυριάκος Βελόπουλος πριν από δυόμισι χρόνια», επεσήμανε ο κ. Χήτας.
«Η διάταξη για την εθνική σύνταξη των ομογενών είναι ανεπαρκής», υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, και το ίδιο, όπως είπε, συμβαίνει με το επίδομα για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.