Το πακετάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει. Αν και η επίσημη ανακοίνωση των ανεξαρτητοποιήσεων Πούλου και Τζάκρη θα γίνει αύριο το πρωί στην Ολομέλεια, ήδη οι εργαζόμενοι στο κόμμα ξεκίνησαν να αδειάζουν το γραφείο 0.69, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής.
Το γραφείο στο οποίο πολύ σύντομα θα μετακομίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρωτοφανή έκπτωση από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι πρότινος ήταν το στρατηγείο του Νίκου Παππά.
Σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της Κουμουνδούρου γνώριζαν πως ο Νίκος Παππάς θα χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο γραφείο για μικρό χρονικό διάστημα, οπότε δεν είχαν μεταφέρει πολλά πράγματα.
Δείτε φωτογραφία από την στιγμή που υπάλληλοι αδειάζουν το γραφείο του Νίκου Παππά
Από τις τελευταίες εθνικές εκλογές και μετά, ένοικοι αυτού του γραφείου υπήρξαν οι Αλέξης Τσίπρας, Σωκράτης Φάμελλος και Στέφανος Κασσελάκης. Όπως και παλιότερα οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς.
Τελευταίος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποίησε αυτό το γραφείο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου από το 2004 μέχρι το 2009, οπότε και μετακόμισε στα «πρωθυπουργικά».
Από την εποχή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, το γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχε εγκατασταθεί στον πρώτο όροφο της Βουλής, δίπλα στην αίθουσα της Γερουσίας.
Τασούλας: Στενάχωρες εξελίξεις
Οι εξελίξεις αυτές δεν ήταν έκπληξη για κανέναν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, είναι «στενάχωρες».
«Είναι η πρώτη φορά που δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώματος. Βέβαια, όλο αυτό που γίνεται δεν είναι αντικανονικό. Προβλέπεται, απλώς δεν είχε ποτέ υλοποιηθεί», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Μια πρωτόγνωρη κατάσταση που -όπως σχολιάζεται στους διαδρόμους της Βουλής- δεν έχει ξανασυμβεί μεταπολιτευτικά, αλλά ούτε και μεταπολεμικά, με αρνητικό αντίκτυπο κυρίως για το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφερε να κρατήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω και με συρρικνωμένη δύναμη, στην οποία τον ανέδειξε ο ελληνικός λαός και κατείχε συνεχώς από το 2012.
Ωστόσο, το γεγονός ότι και το ΠΑΣΟΚ αριθμεί μόνο 31 βουλευτές σημαίνει ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση άλλων προνομίων. Όπως, για παράδειγμα, την υποβολή πρότασης μομφής, που χρειάζεται 50 βουλευτές, αλλά και για να καταθέσει μόνο του πρόταση εξεταστικής επιτροπής απαιτούνται 60 υπογραφές.
«Ως χριστιανός ορθόδοξος, πιστεύω στα θαύματα!»
«Ως χριστιανός ορθόδοξος, είμαι υποχρεωμένος να πιστεύω στα θαύματα!», δηλώνει πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του κόμματός του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και συμπληρώνει: «Ο στόχος να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση επιτεύχθηκε... με κάποια μικρή καθυστέρηση». Άλλοι βουλευτές σχολίαζαν με ενθουσιασμό ότι «τα καλύτερα έρχονται», αν και το μότο είναι «σκληρή δουλειά και ευθύνη».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για θεσμική εκτροπή και πιο αιχμηροί απέναντι στις ανεξάρτητες πλέον Πούλου και Τζάκρη εμφανίζονται οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.
Σε δηλώσεις του, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «νόθευση και παραβίαση λαϊκής εντολής» και τις κάλεσε να παραδώσουν την έδρα τους στο κόμμα.
Ο Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του, ανέφερε πως «η απώλεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τη σημερινή αποστασία των δύο βουλευτριών, να το ξέρουν όλοι, θα είναι προσωρινή».
Η πρώτη ομιλία Ανδρουλάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Το μεγάλο ραντεβού σε επίπεδο κορυφής θα είναι στον προϋπολογισμό, όπου εκεί θα δούμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να απευθύνει ομιλία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει ως επικεφαλής του τρίτου κόμματος.
Ανάμεσα στα προνόμια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να μιλάει για περισσότερο χρόνο μετά τον πρωθυπουργό, ενώ μπορεί να προκαλέσει περισσότερες φορές προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στην Ολομέλεια σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ θα διαθέτει τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δύο.
Σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες τους, το ΠΑΣΟΚ δικαιούται περισσότερους μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ απομακρύνονται από το γραφείο προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τρεις συνεργάτες του από τους 10 που είχε και άλλοι πέντε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ θα δικαιούται τη θέση του αντιπροέδρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και αντίστοιχα θα έχει και ένα παραπάνω μέλος στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εξής η κυρία Τζάκρη ως ανεξάρτητη δεν θα μπορεί να συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων. Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η σύνθεση στις Διαρκείς Επιτροπές, ούτε και οι αντιπρόεδροι της Βουλής που έχουν εκλεγεί για τέσσερα χρόνια.
Όσον αφορά πάντως στην κρατική χρηματοδότηση, αυτή δεν πρόκειται να μεταβληθεί, καθώς εξαρτάται αποκλειστικώς από το αποτέλεσμα των εκλογών και όχι από τις κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις.