Βουλή: Ομόθυμη στήριξη στους Ουκρανούς πρόσφυγες από όλα τα κόμματα -Τι αναφέρει η Οδηγία της ΕΕ - iefimerida.gr

Βουλή: Ομόθυμη στήριξη στους Ουκρανούς πρόσφυγες από όλα τα κόμματα -Τι αναφέρει η Οδηγία της ΕΕ

Παιδιά αναγκάζονται να φύγουν ως πρόσφυγες από την εμπόλεμη Ουκρανία
Παιδιά αναγκάζονται να φύγουν ως πρόσφυγες από την εμπόλεμη Ουκρανία / Φωτογραφία: AP Photo-Visar Kryeziu
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομόθυμη στήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία εκφράστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

«Ευχόμαστε και προσευχόμαστε σύντομα να επικρατήσει η λογική και να σταματήσει ο πόλεμος. Να συνειδητοποιήσει η Μόσχα ότι η όποια νίκη επί του πεδίου θα είναι πύρρειος, διότι αυτό που θα μείνει θα είναι η καταστροφή και το μίσος. Και αυτά γεννούν νέες δυστυχίες. Η Ιστορία δεν διορθώνεται με τη βία. Και όσοι το επιδιώκουν με αναθεωρητισμούς, το πληρώνουν με βαρύτερο τίμημα», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αναμφίβολα, τα όσα συμβαίνουν αυτήν την ώρα, στο Κίεβο, στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο, στο Σούμι, στο Νικολάεφ, αλλά από ό,τι φαίνεται και στην Οδησσό -την πόλη της Φιλικής Εταιρείας και των εθνικών ευεργετών, όπως ο Γρηγόριος Μαρασλής και ο Θεόδωρος Ροδοκανάκης και τόσων άλλων επιφανών Ομογενών- είναι ''γροθιά στο στομάχι'' για όλους μας» είπε ο κ. Χαρακόπουλος, και τόνισε ότι σήμερα «οι καρδιές και οι πόρτες των σπιτιών μας πρέπει να ανοίξουν για αυτούς τους ανθρώπους που παίρνουν το δρόμο τα προσφυγιάς. Να απαλύνουμε τον πόνο τους. Να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, για όσο καιρό χρειαστεί».

«Αυτή τη φορά, ευτυχώς, η Ευρώπη έδειξε όντως αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, σε μία σπάνια εκδήλωση ομοφωνίας. Η ίδια ομοφωνία επιδεικνύεται και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία. Σε αντίθεση, δυστυχώς, με τις ροές που αντιμετώπιζε η Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου τα προηγούμενα χρόνια, όταν πολλά κράτη-μέλη δεν δέχονταν ούτε καν ασυνόδευτους ανηλίκους», είπε επίσης ο πρόεδρος της επιτροπής.

«Στηρίζουμε και υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και τις οικογένειες τους. Είμαστε σε αλληλεπίδραση με τις κοινότητές τους εδώ, ενεργοποιούμε τις κομματικές μας δυνάμεις και τους φορείς, τις οργανώσεις του πεδίου, για την υποδοχή, την ενημέρωση, τη μεταφορά, τη στέγαση και την κάλυψη των πρώτων αναγκών, των ανθρώπων αυτών και των παιδιών στην εκπαίδευση», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, που τόνισε ότι θέση του κόμματός του είναι η στήριξη και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, είτε αυτοί προέρχονται από την Ουκρανία, είτε είναι στο λιμάνι του Πειραιά, είτε είναι πρόσφυγες από τα ανατολικά.

Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Ψυχογιός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ακολουθήσει επιλογές όπως η προσωρινή διαμονή στο Κλειδί Σερρών, «αυτή την απάνθρωπη δομή, η οποία διατέθηκε στους Ουκρανούς πρόσφυγες και κατακρίνεται εντός και εκτός Ελλάδος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχέση με τα ασυνόδευτα ανήλικα, ο κ. Ψυχογιός κάλεσε την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει επιτέλους τον νόμο για την Επιτροπεία, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαράδεκτη ρητορική και πρακτική στο ζήτημα του προσφυγικού.

«Αραγε θα πάρετε πίσω τις απαράδεκτες δηλώσεις σας, όπως και του κ. Καιρίδη, που διακρίνουν ευθέως τους πρόσφυγες, μεταξύ των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τη φρίκη του πολέμου; Αραγε θα πάρετε πίσω διατάξεις, όπως η ποινικοποίηση της διάσωσης στη θάλασσα, που έχει κατακριθεί από τους διεθνείς οργανισμούς; Θα απαντήσετε και θα διερευνήσετε τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις; Θα σταματήσετε τις μαζικές απορρίψεις Σύρων και Αφγανών προσφύγων; Για να ξέρουμε αν η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου είναι α λα καρτ, αν είναι επιλεκτική», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, που κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συνολικό σχεδιασμό, αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική για την ένταξη των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, σημειώνοντας πως είναι μια στρατηγική «με πολλά κενά», αφού απουσιάζουν οι μετανάστες, δεν προσδιορίζεται χρονοδιάγραμμα, ούτε και φορείς υλοποίησης, πηγές χρηματοδότησης, συντονισμός με τα συναρμόδια υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Πρέπει από τώρα να δούμε τι θα γίνει με την ένταξη αυτών των προσφύγων, από την εκμάθηση της γλώσσας μέχρι το θέμα της στέγασης, της μόρφωσης, της συνέχειας», είπε ο κ. Καμίνης. Κυρίως όμως, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε την ελπίδα μέσα σε αυτή τη δυστυχή συγκυρία να γίνει πιο ισχυρή η φωνή της Ελλάδας για την αλληλεγγύη με τις άλλες χώρες, ειδικά τις χώρες του Βίσεγκραντ, στο προσφυγικό, αλλά «όχι σε μια βάση ότι αυτές θα δεχθούν τους πρόσφυγες που έρχονται από τον Βορά και η Ελλάδα θα δέχεται τους πρόσφυγες που έρχονται από την Ανατολή ή από τον Νότο», «γιατί η αλληλεγγύη πρέπει να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο λαό της αλλά και σε όλους τους λαούς που σε αυτό το αιματοκύλισμα θα βρεθούν να πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, που τόνισε ότι «αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό δεν είναι να ενισχύεις, να τροφοδοτείς την πολεμική μηχανή, να διαλέγεις τη μια ή την άλλη πλευρά, και ο λαός να πληρώνει τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις των δύο πλευρών. Και για την Ελλάδα, η πραγματική αλληλεγγύη δεν είναι να ενισχύεις την πολεμική μηχανή με την αποστολή όπλων, με την αξιοποίηση των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ».

Για το ζήτημα των προσφύγων, η βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι «σήμερα η κυβέρνηση δηλώνει συγκλονισμένη από τη βίαιη επαναχάραξη των συνόρων, από το γεγονός ότι η εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας δεν θεωρείται δεδομένη, αλλά αυτή είναι μια επιλεκτική ευαισθησία. Γιατί δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία, ούτε η χώρα μας ούτε η ΕΕ για τους χιλιάδες άλλους ξεριζωμένους, που ξεριζώθηκαν από τις επεμβάσεις των δικών τους αναθεωρητικών σχεδίων».

Η βουλευτής ζήτησε μέτρα για όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες, επισήμανε όμως την «υποκρισία» της ΕΕ, για την πολιτική της συνολικά στο προσφυγικό, ενώ έθεσε και το ζήτημα της «φιλοξενίας» προσφύγων στις «υπερδομές - φυλακές στα νησιά». Αντίθετα, όπως παρατήρησε, στην περίπτωση των προσφύγων από την Ουκρανία επικρατεί το κριτήριο ότι είναι ευκολότερη η ενσωμάτωσή τους και του φθηνού ευέλικτου δυναμικού.

Η Μαρία Κομνηνάκα είπε ότι ακόμη αναμένεται από την κυβέρνηση να καταδικάσει τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Δ. Καιρίδη, που διακρίνει τους ξεριζωμένους σε αλλόθρησκους και χριστιανούς λευκούς, «δήλωση απαράδεκτη, μνημείο κυνισμού», που βρίσκει έδαφος στην επιλεκτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, υπογράμμισε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ουκρανούς, και στους πρόσφυγες που θα έρθουν στην Ελλάδα και σε όσους μείνουν στην πατρίδα τους.

«Είμαστε υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας. Είμαστε κατά των όπλων και είμαστε κατά της αποστολής Καλάσνικοφ ή οποιουδήποτε άλλου πολεμικού υλικού, που εσείς βαφτίσατε αμυντικό», είπε ο κ. Χήτας.

«Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα, ανθρώπους κατατρεγμένους, που τους υποχρέωσαν λόγω του πολέμου να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Είναι άλλο αυτό που συμβαίνει τώρα με την Ουκρανία, που βλέπουμε οικογένειες να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, και άλλο η παράνομη μετανάστευση», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Πρόσθεσε επίσης ότι οι Ουκρανοί είναι και ένας «ομόθρησκος λαός» και βρίσκεται σε καθεστώς πολέμου. «Αυτοί οι άνθρωποι αύριο, αν τελειώσει ο πόλεμος, θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Δεν ξεκινάνε από το Πακιστάν, την Αλγερία, τη Νιγηρία, το Κογκό να διανύσουν τη μισή υφήλιο, για έρθουν εδώ, να λένε ότι είναι πρόσφυγες και να τους πληρώνει ο πτωχευμένος Έλληνας», είπε ο κ. Χήτας.

«Υπάρχουν και πρόσφυγες από άλλες χώρες που πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση», είπε σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Μουζάλας, που αναρωτήθηκε πόσο γρήγορα θα πάρουν ΑΜΚΑ οι Ουκρανοί πρόσφυγες και πότε θα πάρουν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ πρόσφυγες από άλλες χώρες, αν θα πάνε σχολείο τα παιδιά των Ουκρανών προσφύγων και πότε θα πάνε σχολείο τα παιδιά από τη Συρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο τρόπος που αντιμετώπισε το θέμα η ΕΕ είναι θετικός. Ο τρόπος που η Ελλάδα υποδέχθηκε τους Ουκρανούς πρόσφυγες, μέχρι στιγμής, είναι θετικός. Μπαίνουν όμως ζητήματα καταπάτησης του δικαίου από το γεγονός ότι θα υπάρχουν στη χώρα μας, δύο λογιών πρόσφυγες, με διαφορετικά δικαιώματα. Αυτό είναι ζήτημα που θα στείλει τη χώρα στα δικαστήρια» είπε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε:

«Η χώρα μας θα θέσει στην Ευρώπη το ζήτημα ότι υπάρχουν και πρόσφυγες από άλλες χώρες που πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση; Δεν λέω εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το δεχτεί. Λέω αν η χώρα μας θα θέσει αυτό το ζήτημα. Επίσης, η χώρα μας μπορεί νομικά να πάρει την απόφαση, με αφορμή αυτή την κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσει καθεστώς ανθρωπιστικής προστασίας σε συγκεκριμένους πρόσφυγες, συγκεκριμένης καταγωγής από την Αφρική ή από την Ασία που δεν είναι γι' αυτούς η Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα; Όχι με βάση την αυθαίρετη ΚΥΑ του υπουργείου, αλλά με βάση τη δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας».

Ν. Μηταράκης: Η Οδηγία της ΕΕ αναγνωρίζει τους Ουκρανούς πρόσφυγες στο 100%

«Η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο, συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ουκρανοί που φεύγουν από τη χώρα τους, έρχονται με συντεταγμένο τρόπο, με χαρτιά, με διαβατήρια, στα νόμιμα σημεία εισόδου της χώρας. Παρουσιάζονται, δηλαδή, άμεσα στις ελληνικές αρχές, όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης, στα σύνορα και μετά εισέρχονται στη χώρα μας. Είναι πραγματικοί πρόσφυγες», απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Υπογράμμισε δε, ότι «νομικά, η ίδια η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει ποσοστό αναγνώρισης στους Ουκρανούς 100%. 'Αρα νομικά τους διαφοροποιεί η ίδια η ευρωπαϊκή νομοθεσία από αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν κατά κρίση, κατά περίπτωση, διαφορετικά ποσοστά αναγνώρισης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ