Στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, απέστειλε, ο Κωνσταντίνος Τασούλας, το αίτημα Σπίρτζη για την ενεργοποίηση του άρθρου 86παρ5 του Συντάγματος με σκοπό τη συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή και δικαστικών λειτουργών που θα διερευνήσει τη βασιμότητα της κατηγορίας εναντίον του πρώην υπουργού.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές, το αίτημα αυτό του κ. Σπίρτζη δεν έχει προηγούμενο και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει δεδικασμένο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αναφορά του επίμαχου άρθρου του Συντάγματος στην περάτωση της διαδικασίας προϋποθέτει πως αυτή θα έχει ξεκινήσει ήδη. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, η διαδικασία δεν ξεκίνησε, καθώς η Βουλή απέρριψε το σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί για την διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή.
Υπενθυμίζεται πως το αίτημα για την προανακριτική είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στη βάση της δικογραφίας που είχε αποσταλεί από την Ευρωπαία εισαγγελέα για τη σύμβαση 717/214.
Επιπλέον, με βάση το βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου, «μαθήματα συνταγματικού δικαίου», το σχετικό αίτημα για να μπορεί να γίνει δεκτό από τη Βουλή θα πρέπει προηγουμένως να έχει συσταθεί η προκαταρκτική, αλλά για οποιοδήποτε λόγο να μην έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, ενώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν προβλέπονται έννομες συνέπειες.
«Με την παράγραφο 5 διατηρείται η πρόβλεψη για την διαδικασία ελέγχου της κατηγορίας από ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί, λειτουργοί σε περιπτώσεις κατά τις οποίες είχε αρχίσει η διαδικασία (με τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με την παράγραφο 3) που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι η διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, αλλ΄αυτή δεν συνεχίστηκε για οποιαδήποτε λόγους, στους οποίους περιλαμβάνεται ρητά και η παραγραφή των εγκλημάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«τέτοιους λόγους μπορεί να είναι η πάροδος της αποσβεστικής προθεσμίας των δύο τακτικών συνόδων μέσα στην οποία η βουλή μπορεί να ασκήσει τη κατά το άρθρο 86 παρ1 αρμοδιότητα της, η ανάκληση της απόφασης της βουλής για άσκηση δίωξης ή για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η απόφαση της βουλής για αναστολή της δίωξης της προδικασία ή της κύριας διαδικασίας».
«Διατηρείται επίσης η πρόβλεψη για τη δυνατότητα συμμετοχής στη ειδική αυτή επιτροπή και ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Η επιτροπή όμως δεν παύει να είναι κοινοβουλευτική. Η βουλή είναι κυρίαρχη της όλης διαδικασίας του άρθρου 86 και η ratio της παραγράφου 5 είναι προφανώς πολιτική, δηλαδή κοινοβουλευτική, αποσαφήνιση του περιεχομένου της κατηγορίας», σημειώνει και επισημάνει: «η παράγραφος 5 του άρθρου 86 δεν προβλέπει ούτε έννομες συνέπειες ούτε κάποια συνέχεια της όλης διαδικασίας».