Κατά πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψηφίσθηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» από την Ολομέλεια της Βουλής.
Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση τόνισε πως «με αυτή την κωδικοποίηση αποκτούμε ένα σημαντικό εργαλείο για τους φορολογούμενους και την διοίκηση». Υπογράμμισε ότι με την μεταρρύθμιση αυτή «δεν επέρχεται καμία μεταβολή στις διατάξεις που κωδικοποιούνται. Αίρονται πιθανές αναντιστοιχίες και στην ορολογία τους. Καταργούνται ρυθμίσεις που ήταν ανενεργές, σιωπηρά καταργημένες ή που έχουν εξαντλήσει το ρυθμιστικό τους περιεχόμενο». Αποτέλεσμα της κωδικοποίησης είναι «να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα, με εσωτερική συνοχή, συμβατό με όλη την κείμενη νομοθεσία, κατανοητό και εύχρηστο για την διοίκηση και τους διοικούμενους». Πρόκειται για «νομοθέτημα τομή, καθώς δημιουργεί ενιαίες διαδικασίες προσδιορισμού και είσπραξης, επιβαλλόμενες κυρώσεις για όλα τα φορολογικά έσοδα».
Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε πως ο ΚΦΔ επιδρά με τους άλλους φορολογικούς κώδικες. Τόνισε πως αυτή η κωδικοποίηση «ήταν επιβεβλημένη, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2014 που ισχύει και εφαρμόζεται, για εννέα σχεδόν έτη, έχει υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, με περισσότερους από 50 νόμους». Παράλληλα επηρεάστηκε και από τις οργανωτικές αλλαγές που υπήρξαν στην διοίκηση, όπως με τη σύσταση της ΑΑΔΕ, δημιουργώντας αναντιστοιχίες, ασυνέπειες, επικαλύψεις και παρερμηνείες, όπως σημείωσε. Τώρα έχουμε «ένα κώδικα επικαιροποιημένο, συστηματικό, ενιαίο και συνεκτικό για όλους» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και τόνισε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο όχι μόνο τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, αλλά ταυτόχρονα για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Με ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα».
Ερωτηθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τρύφωνα Αλεξιάδη σχετικά με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος απάντησε ότι επειδή η νομοθέτηση γίνεται με την διαδικασία των κυρώσεων δεν μπορεί να γίνει δεκτή.