Βουλή: Ψηφίστηκε και στη δεύτερη ανάγνωσή του το νομοσχέδιο για τις παρατάσεις των μέτρων πανδημίας - iefimerida.gr

Βουλή: Ψηφίστηκε και στη δεύτερη ανάγνωσή του το νομοσχέδιο για τις παρατάσεις των μέτρων πανδημίας

Ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και στη δεύτερη ανάγνωσή του, το νομοσχέδιο για τις παρατάσεις των μέτρων πανδημίας
Ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και στη δεύτερη ανάγνωσή του, το νομοσχέδιο για τις παρατάσεις των μέτρων πανδημίας / Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ-EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, και κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, το νομοσχέδιο για τις παρατάσεις των μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έτσι, μετά και την ολοκλήρωση και της δεύτερης ανάγνωσής του και την κατά πλειοψηφία ψήφισή του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας μη πλήρη τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας» εισάγεται την Πέμπτη (30/6) στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης και απαντώντας στις επικρίσεις για την πορεία της πανδημίας, καταλόγισε στην aντιπολίτευση ότι έχει μια θολή τοποθέτηση σχετικά με το εάν πρέπει να έχουμε μέτρα και ποια μέτρα πρέπει να έχουμε. «Όταν η κυβέρνηση περιοριστικά μέτρα εσείς τα καταψηφίζατε. Τώρα, λέτε πως δεν παίρνουμε μέτρα», σημείωσε.

Επανέλαβε πως δεν ισχύει ο μύθος ότι η Ελλάδα ήρε τα μέρα για τον τουρισμό λέγοντας πως η χώρα μας ήταν από τις τελευταία από όλες χώρες που άνοιξε τα μέτρα και αυτή την στιγμή σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν λιγότερα μέτρα από ότι στην Ελλάδα. Η άρση των μέτρων, πρόσθεσε, είναι σε μια συλλογική ευρωπαϊκή διαχείριση στοχευμένων πολιτικών.

Πλεύρης για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Να πάνε να εμβολιαστούν για να επιστρέψουν στην εργασία τους

Σχετικά με το νέο κύμα είπε «πως ναι, είναι ένα κύμα που θα έχει λοιμώξεις, θα βγάλει και νοσηλείες, αλλά δεν θα είναι οι νοσηλείες που έβγαιναν στα προηγούμενα κύματα και δεν θα έχουμε πίεση στον σκληρό δείκτη των διασωληνώσεων. Ακολουθούμε το μοντέλο που ακολουθούν όλες οι χώρες πλην Κίνας».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός. Ανέφερε πως πολλοί υπουργοί υγείας της ΕΕ έχουμε θέσει και στην επίτροπο να υπάρξει μια κοινή κατεύθυνση στο πώς θα γίνει η εμβολιαστική κάλυψη. Δεν ξέρουμε εάν οι εταιρείες θα έχουν επικαιροποιημένο εμβόλιο και πότε αυτό θα υπάρξει. Έχουμε εντάξει τα αντιϊκά φάρμακα στον σχηματισμό και τα πρώτα αποτελέσματα και για την Ελλάδα, δείχνουν ότι έχουν πολύ θετικό αποτύπωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, πως οι παρατάσεις των ρυθμίσεων είναι επιλογή να γίνονται μέσω της Βουλής και όχι με μια πάγια γενική εξουσιοδοτική υπουργική απόφαση. Χαρακτήρισε σημαντική την ιδιωτική συμβολή στο σύστημα Υγείας. Άφησε ανοικτό και μελετά την πρόταση που έγινε και από την αντιπολίτευση, αύριο με νομοτεχνική βελτίωση να επεκταθούν συνολικά οι παρατάσεις συνταξιοδότησης και σε ευρύτερες ιατρικές ειδικότητες των ιατρών που θέλουν να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Σχετικά με τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η θέση της κυβέρνησης παραμένει όπως έχει διατυπωθεί, μέχρι 31/12 θα είναι σε αναστολή, και το μήνυμα είναι να πάνε να εμβολιαστούν για να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σχετικά με τα ΤΟΜΥ, ο υπουργός ανέφερε πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις σχετικά με την παράταση που θα λάβουμε για τη χρηματοδότησής τους που είναι να ολοκληρωθεί 31/12/23 και τουλάχιστον οι μονάδες που δεν έχουν ανοίξει έχει διασφαλιστεί ότι το χρονικό πλαίσιο του θα ξεκινά από τότε που θα ανοίξουν. Επίσης, επειδή αυξήθηκαν οι επιτροπές η προκήρυξη του 21 ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Ιουλίου.

Βουλή: Οι θέσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο σχετικά με τις παρατάσεις των μέτρων πανδημίας

Ο εισηγητής της ΝΔ, Σπύρος Τσιλιγγίρης, τόνισε την ανάγκη παράταση ισχύος των έκτακτων ρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες για τη διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας πως οι μεταλλάξεις που προκύπτουν δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση εφησυχασμό. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε με ένα πολυεπίπεδο και πολυθεματικό χαρακτήρα παρεμβάσεων που έγιναν από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε την πανδημία με γνώμονα από τη μία την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και από την άλλη την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των πιο ευάλωτων κατηγοριών συμπολιτών μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε πως θεωρούμε αναγκαίο πολιτικά και επιβεβλημένο σε αυτή τη συγκυρία, να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη μιας συνολικής αναπροσαρμογής της υγειονομικής στρατηγικής. Οι παρατάσεις, είπε, «είναι μια αποτυχημένη συνταγή. Η έξαρση των κρουσμάτων δείχνει πως η πανδημία προχωρά τελείως ανεξέλεγκτη. Τα χθεσινά νούμερα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά».

Καταλόγισε τεράστια πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση για την πρόωρη χαλάρωση των μέτρων και γι' αυτό το «σφύριγμα» πρόωρης λήξης της. Χαρακτήρισε εντελώς λάθος τη θεωρία ότι το ΕΣΥ επί του παρόντος δεν πιέζεται. Λάθος το σήμα της κατάργησης της υποχρεωτικότητας της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ζήτησε την αναθέρμανση του εμβολιασμού με σοβαρό και τεκμηριωμένο τρόπο.

Επισήμανε πως ο επιδημιολογικός χάρτης έχει να ενημερωθεί από τις 12 Απριλίου και ρώτησε εάν μέσα στα κρούσματα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ είναι και οι επαναμολύνσεις ή όχι. Ζήτησε την αυτόματη προκήρυξη και κάλυψη όλων των κενών λόγω συνταξιοδότησης που προκύπτουν. Δήλωσε την κάθετη διαφωνία του με το άρθρο 51 του νομοσχεδίου για τις παρατάσεις των διοικήσεων των πρυτανικών αρχών λέγοντας πως υπονομεύει την δημοκρατική και αυτοτελή λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ξανθός ζήτησε από τον υπουργό να κάνει αποδεκτή την τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ που αφορά την αποκατάσταση μισθολογικών αποδοχών στους εργαζόμενους του προγράμματος «Φίλος του ΕΟΔΥ». Πρόκειται είπε για 670 εργαζόμενους γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας που από το Δεκέμβριο του 2021 έχουν μία αυθαίρετη περικοπή της τάξης του 45% στις προβλεπόμενες μισθολογικές αποδοχές τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, ανέφερε πως το έκτο κύμα που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα και δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή του. Επισήμανε πως δεν έχουμε μια απόλυτη ακριβή εικόνα των κρουσμάτων. Καταλόγισε στην κυβέρνηση πως δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί μέχρι τώρα την αξία του δημοσίου συστήματος υγείας. Οι τρίμηνες παρατάσεις ρυθμίσεων προσωρινού χαρακτήρα δεν αποτελεί ούτε αξιόπιστη λύση και βέβαια ούτε ριζική λύση.

Το σύστημα υγείας χρειάζεται αναγέννηση και ισχυροποίηση Χρειάζεται να γυρίσουν οι γιατροί μας πίσω να ανατραπεί το brain drain και αυτό θα γίνει μόνο αν τους προσφέρουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον στη χώρα τους. Να αλλάξει η εκπαίδευση, να συνδεθεί με την εργασία, να δοθούν κίνητρα για πλήρωση ειδικοτήτων, να μην εκμεταλλευόμαστε τους ειδικευόμενους γιατρούς για να κάνουν την εργασία των ειδικευμένων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέφερε πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επιβεβαιώνουν ότι με λεγόμενα πρόσθετα μέτρα λόγω των έκτακτων αναγκών, ουσιαστικά δεν προστίθεται προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υγείας, καθώς και ότι η στελέχωση, ο εξοπλισμός των δημόσιων μονάδων υγείας παραμένει πολύ πίσω από τις ανάγκες του λαού. Τα άρθρα του νομοσχεδίου δεν απαντούν στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες αλλά σχετίζονται με τις αντιλαϊκές ανατροπές.

Χαρακτήρισε απαράδεκτο μέτρο της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Διαφώνησε με την πληρωμή της όποιας καμπάνιας για τους εμβολιασμούς στα μέσα ενημέρωσης. Υλοποιείτε, είπε, την πολιτική των συμβάσεων αντί για μόνιμο προσωπικό. Των υπερωριών. Την αποστολή δειγμάτων εξετάσεων στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Την πληρωμή για επιτάξεις ιδιωτικών μονάδων για νοσηλεία και μέσων. Την εφαρμογή των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης των φαρμάκων με κριτήρια το κόστος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, ανάφερε πως η κυβέρνηση επί δυόμιση χρόνια ανοίγει διάπλατα τις πόρτες και τα παράθυρα σε ιδιώτες εργολάβους, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους, ενώ κλείνει και την πιο μικρή χαραμάδα σε μονιμοποιήσεις του έκτακτου προσωπικού. Δεν είναι προτεραιότητά σας το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας αντίθετα το υπονομεύετε. Και το νομοσχέδιο αυτό είναι αποκαλυπτικό των επιλογών και της πολιτικής της κυβέρνησης. Την επέκρινε για την επιμονή στην αναστολή εργασίας των 7.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, είπε το νομοσχέδιο αυτό έρχεται χωρίς να υπάρχει καμία σοβαρή μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων και χωρίς να υπάρχει διαφάνεια εκ μέρους της κυβέρνησης. Εργαλειοποιεί την πανδημία για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση, είπε η βουλευτής, στοχοποίησε κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού με εκφράσεις «ψεκασμένοι» για να καλύψει τις ευθύνες της Με τις τρίμηνες παρατάσεις είπε κρατάτε σε ομηρία το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Διαφώνησε με την αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών και με την εξόντωση του προσωπικού με τις ατέρμονες υπερωρίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ