Βουλή: Ψηφίστηκε το νέο σύστημα επιλογή διοικήσεων του Δημοσίου - iefimerida.gr

Βουλή: Ψηφίστηκε το νέο σύστημα επιλογή διοικήσεων του Δημοσίου

Βουλή
Βουλή / Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας, η Βουλή ενέκρινε πριν από λίγο τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που εκσυγχρονίζει το καθεστώς του συστήματος επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα.

Επί της αρχής τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν εκτός από τη Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών».

Δημόσιο: Εισάγονται αξιοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου καθορίζουν τον τρόπο στελέχωσης των κρατικών οργανισμών και των νοσοκομείων, εισάγοντας αξιοκρατικές διαδικασίες για την επιλογής, όπως:

  • Υπαγωγή της διαδικασίας στο ΑΣΕΠ.
  • Ομαδοποίηση των φορέων ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους, ενώ προβλέπεται ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία.
  • Αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και (κατά περίπτωση) εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
  • Καινοτόμα εργαλεία αξιολόγησης – τεστ δεξιοτήτων – , τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα προκειμένου να διακριβωθούν οι ικανότητές των υποψηφίων.
  • Συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.
  • Εξορθολογισμός των διαδικασιών και μείωση του διοικητικού βάρους. Για παράδειγμα, θα εκδίδεται μια ενιαία προκήρυξη για τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων, αντί για περίπου 120 ξεχωριστές προκηρύξεις και άρα 120 ξεχωριστές διαδικασίες
  • Ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα.
  • Συμβόλαια απόδοσης με τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους, θα υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.
  • Ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε αρχικά την εκλογή των διοικητών από το προσωπικό. Στη συνέχεια ζήτησε η όλη διαδικασία να περάσει από το ΑΣΕΠ. Αντικρουόμενες απόψεις, η απόλυτη σύγχυση. Από την αξιωματική αντιπολίτευση μίλησαν μόλις 14 βουλευτές», είπε στην καταληκτική της τοποθέτηση η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: «Το κόμμα που επαίρεται ότι ίδρυσε το ΑΣΕΠ δεν ψηφίζει ένα νομοσχέδιο που υπάγει την κρίση για την επιλογή διοικήσεων στο ΑΣΕΠ. Προσχηματική ανακολουθία. Κομματικές παρωπίδες. Επιλέγετε να είστε η αντιπολίτευση του «όχι» σε όλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή διοικήσεις δημόσιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ