Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ».
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια, και το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Μακρή (ΝΔ): Σημαντική και αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία για την στήριξη του αγροτικού κόσμου
Η γενική εισηγήτρια της ΝΔ, Ζωή Μακρή, υπεραμύνθηκε της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας και έκανε λόγο για σημαντική και αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, την ενίσχυση της αγροτικής έρευνας και των ελεγκτικών μηχανισμών. Όπως είπε, το νομοσχέδιο εξορθολογίζει και εκσυγχρονίζει το σύστημα λειτουργίας του οργανισμού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται και επιμέρους ζητήματα για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.
Έμφαση έδωσε η κ. Μακρή στη μέριμνα για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων, καθώς και στην ενίσχυση της ερευνετικής και ελεγκτικής δραστηριότητας του οργανισμού. Ακόμα χαρακτήρισε «σημαντική καινοτομία τη σύσταση νέου συλλογικού οργάνου και τη λειτουργία της επιτροπής Αγροτικής Έρευνας».
Μπάκας (ΣΥΡΙΖΑ): Είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο -Είστε μία κυβέρνηση σε αποδρομή
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάκας, εξέφρασε την διαφωνία του στο νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο «για πλήρη κατάρρευση του συστήματος ελέγχου και επιβολής κυρώσεων».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την αντίθεσή του, διότι για μια ακόμα φορά, φέρνετε ένα νομοσχέδιο που είναι συρραφή πραγμάτων τα οποία είχατε στο υπουργείο. Και ο μόνος λόγος που το κάνετε, είναι διότι θέλετε να κερδίσετε χρόνο. Είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, η οποία δεν ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται. Μια κυβέρνηση που στέκεται απέναντι από τις δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των στρωμάτων της κοινωνία - η οποία κοινωνία, αυτό που διεκδικεί, λέει και θέλει, είναι ζωή, να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Το επιτελικό σας κράτος είναι μια ψευδαίσθηση, έχει καταρρεύσει όλο αυτό το αφήγημα σας. Ένα κράτος που έπρεπε να είναι δίπλα στους ανθρώπους δυστυχώς δεν υπάρχει, έχει καταρρεύσει - και είναι σύντομος ο δρόμος της εξόδου σας από τη κυβέρνηση. Ο λαός θα το πράξει στις επόμενες εκλογές για να μπορέσει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση να ανατάξει το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων, κάτι το οποίο έχει χαθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρκας.
Πουλάς (ΠΑΣΟΚ): Ο ΕΛΓΟ τείνει να περιοριστεί σε ρόλο συμβούλου του υπουργού
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο, ο ΕΛΓΟ «απομακρύνεται από το ρόλο του ως δημόσιος οργανισμός κοινής ωφέλειας και τείνει να περιοριστεί σε ρόλο συμβούλου του υπουργού».
Παράλληλα επεσήμανε «την ανάγκη να περιγραφούν αναλυτικά οι αρμοδιότητες του Οργανισμού, και όχι με γενικόλογο τρόπο» και τόνισε ότι του αφαιρείται ένα σημαντικό μέρος του ρόλου του, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εγκαθίδρυση ιδιωτών». Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «φαίνεται δυστυχώς να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά από αυτά που φιλοδοξούν να λύσουν. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα ακολουθεί μια πρόχειρη αποσπασματική πολιτική στον αγροτικό τομέα χωρίς πρόγραμμα», υποστήριξε. Ενστάσεις εξέφρασε και για την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος, υποστηρίζοντας ότι το θέμα προσεγγίζεται «με ολιγωρία και επιφανειακά».
Μανωλάκου (ΚΚΕ): Ο ΕΛΓΟ οδηγείται στην περαιτέρω αποψίλωσή του μες στόχο την ιδιωτικοποίησή του
Τη διαφωνία της στο νομοσχέδιο εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι, «οι ρυθμίσεις για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εύλογα παραπέμπουν στη λογική ανάπτυξης των καπιταλιστικών κερδών και όχι στην στήριξη της κοινωνίας». Όπως είπε, οδηγείται περαιτέρω στην αποψίλωσή του ο Οργανισμός, με στόχο την ιδιωτικοποίησή του, ενώ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματικό το άρθρο που προβλέπει ότι η ίδια διοίκηση του ΕΛΓΟ μπορεί να αναθέτει αρμοδιότητες».
Αφαιρούνται υλικοτεχνικές υποδομές τις οποίες χρησιμοποιεί ο ΕΛΓΟ, όπως ακίνητα, εκτάσεις αγροτικής γης, και δημόσιας περιουσίας. Αυτές αποκόπτονται από τον έλεγχο του κράτους ενώ περιέρχονται στη κυριότητα και των έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων, μέσω της παραχώρησης τους στους ΟΤΑ», ανέφερε. «Στόχευση της κυβέρνησης είναι τα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ να αναλαμβάνουν και να υλοποιούν τα ερευνητικά προγράμματα, με βάση όμως, μόνο τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι των αγροτών και της κοινωνίας», σημείωσε η κ. Μανωλάκου.
Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση): Σκόπιμες ασάφειες και αοριστίες στο νομοσχέδιο
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, άφησε αιχμές για σκόπιμες ασάφειες και αοριστίες του νομοσχεδίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στο θέμα των ΠΟΠ προϊόντων, πως υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα, όπως με ποιους θα συνάπτει ο νέος Φορέας προγραμματικές συμβάσεις ή συνεργασίες». «Είναι ανησυχητική η αναφορά ότι ο Φορέας δεν εμπλέκεται σε δασικές περιοχές χωρίς να έχουν οριστεί οι εκτάσεις» ανέφερε ενώ τόνισε ότι για τον Ελαιώνα 'Αμφισσας πρέπει να εκπονηθεί μελέτη και να κατατεθεί στη βουλή.
Λογιάδης (ΜεΡΑ25): Γενικόλογο το νομοσχέδιο -Πραγματική πιστοποίηση ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι ελληνικά
Την διαφωνία του στο νομοσχέδιο που είναι αόριστο και γενικόλογο, όπως είπε, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης. Έμφαση έδωσε στην προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, επισημαίνοντας, ότι «χρειαζόμαστε πραγματική πιστοποίηση ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι ελληνικά». Τέλος, μίλησε για υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΛΓΟ, και κατηγόρησε τη κυβέρνηση, ότι στόχος της είναι το ξεπούλημα των δημόσιων δομών της χώρας και οι ιδιωτικοποιήσεις παραδίδοντας σε ιδιώτες ακόμα και την εκμετάλλευση του νερού».
«Η πολιτική σας είναι μέρος της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας και τη συγκέντρωση της σε λίγα χέρια», ανέφερε.