Τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου θα έχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου οι πολίτες που το επιθυμούν.
Το νομοσχέδιο που εισάγει την επίμαχη δυνατότητα ψηφίστηκε πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους της πλειοψηφίας.
Στον αντίποδα, καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άλλαξαν θέση από τη συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές μέχρι και την ψηφοφορία. Η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε «παρών».
Ωστόσο, η τροπολογία που εισάγει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές δεν έλαβε τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 200 ψήφους και απορρίφθηκε. «Υπέρ» ψήφισε και πάλι μόνον η πλειοψηφία, «παρών» δήλωσε η Πλεύση Ελευθερίας και «κατά» τα υπόλοιπα κόμματα.
Αναλυτικά η ψηφοφορία στη Βουλή για την επιστολική ψήφο
Με 158 «υπέρ», 135 «κατά» και 6 «παρών», έγινε δεκτό, επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.
- Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
- Στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
- Στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
- Στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
- Στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
- Στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και «παρών» τάχθηκαν 6 βουλευτές.
Η τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές απορρίφθηκε γιατί δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές.
Την αλλαγή στάσης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ στηλίτευσε στην καταληκτική της τοποθέτηση η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία είπε:
«Προβληματίζομαι κατά πόσο είναι ειλικρινής η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία. Αν ενόχλησε αυτή η διαδικασία, θα μπορούσαν να καταγγείλουν και να πουν κακώς φέρατε την τροπολογία, αλλά, αν συμφωνούν, να υπερψηφίσουν. Αν διαφωνούν, να καταψηφίσουν την τροπολογία, αλλά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μήπως η συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν προσχηματική; Ψήφισαν ''ναι'' επί της αρχής στην επιτροπή για την επιστολική και όταν η κυβέρνηση είπε πάμε και στις εθνικές είπαν ''όχι'', ούτε και στις ευρωεκλογές. Κυβίστηση από τις λίγες…».
Η κυρία Κεραμέως, πάντως, διαμήνυσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τις διατάξεις προς ψήφιση μέχρις ότου δοθεί η δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους κατοίκους του εξωτερικού.
«Τους επόμενους μήνες, εικάζω, θα περιοδεύετε, στον κόσμο, σε μέρη με Έλληνες πολίτες που ζητούν και περιμένουν την εξέλιξη που συζητάμε σήμερα, και θα σας ρωτήσουν γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου μέσω επιστολικής; Και τι θα απαντήσετε εκεί; Είχαμε πρόβλημα με τη διαδικασία; Ένα από τα μεγάλα που μας προσάπτουν οι πολίτες είναι πως δεν βλέπουμε το δάσος και χανόμαστε στα δέντρα. Και το δάσος είναι ένα, συζητάμε 50 χρόνια για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού», κατέληξε η υπουργός.