Το ζήτημα του απόρρητου του πορίσματος της πλειοψηφίας και των πορισματικών εκθέσεων των κομμάτων της μειοψηφίας που συμπεριλαμβάνονται στο Σώμα, έθεσε με παρέμβασή του κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και ζήτησε να επιτραπεί στα κόμματα να καταθέσουν στα Πρακτικά τις πορισματικές τους γνώμες.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «κατά την διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής έγινε πολλές φορές συζήτηση για τη μυστικότητα των εργασιών της, αλλά και για το απόρρητο. Αντίστοιχη συζήτηση θα έγινε και στην ΔτΠ. Αντίστοιχη συζήτηση θα έγινε και στη Διάσκεψη των Προέδρων (ΔτΠ). Υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με τα πορίσματα ωστόσο τα οποία προέκυψαν, μετά τις εργασίες της Επιτροπής, τα οποία με απόφαση της πλειοψηφίας καλύπτονται και αυτά από την μυστικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε θωρώντας ότι αυτό αντίκειται στην κοινοβουλευτική διαδικασία και τον ΚτΒ και επιθυμούμε να καταθέσουμε στα Πρακτικά την πορισματική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως λογικό αυτονόητο και εύλογο.» Επίσης ζήτησε να κατατεθεί και το πόρισμα της πλειοψηφίας αλλά και των άλλων κομμάτων αντιθέτως, όπως είπε «θα είναι μια εμμονή στην παραδοξότητα».
Αντιπαράθεση Κακλαμάνη - Βούτση στη Βουλή
Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε ότι το θέμα αυτό «συζητήθηκε χθες εκτενώς με τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα στην ΔτΠ. Η απόφαση της πλειοψηφίας είναι ότι στηρίζει την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι ότι αρκετά κόμματα της Αντιπολίτευσης την πορισματική τους γνώμη την έχουν δημοσιοποιήσει. Για την τυπική κατάθεση στα Πρακτικά της Βουλής, που θέτετε, αυτό κανείς δεν μπορεί να σας το απαγορεύσει να το κάνετε όπως και για όποιο κόμμα τι επιθυμεί με δική του ευθύνη. Ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος, η απόφαση της Εξεταστικής είναι επίσης ξεκάθαρη. Προφανώς η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί κανείς να την υποχρεώσει. Ούτε τίθεται θέμα ψηφοφορίας».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με παρέμβασή του υποστήριξε ότι η διαφωνία στο θέμα της προαιρετικότητας κατάθεσης του πορίσματος της πλειοψηφίας και των άλλων κομμάτων στα Πρακτικά είναι ότι «δεν μπορεί τα Πρακτικά της Βουλής και όχι μόνο για τον Ιστορικό του μέλλοντος αλλά και για την άμεση συνέχεια αυτής της υπόθεσης που προφανώς θα υπάρχει να είναι ελλιπής. Δηλαδή να είναι ανάπηρα, να απουσιάζει η πρόταση της πλειοψηφίας. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, ούτε στο Φάκελο της Κύπρου που η συζήτησή της έγινε σε καυτούς καιρούς. Τα πορίσματα και οι γνώμες είναι κατατεθειμένες στα Πρακτικά της Βουλής. Δεν νοείται να βγουν Πρακτικά της Βουλής σήμερα με τις απόψεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και να μην υπάρχει το Πόρισμα που προέρχεται από την πλειοψηφία. Είναι μείζον θέμα».
Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, του απάντησε πως «αυτά τα είπατε και χθες και είναι στα Πρακτικά της συνεδρίασης της ΔτΠ. Και δεν θέλω να πω ότι όποιος συνάδελφος βουλευτής ήθελε να διαβάσει το πόρισμα της πλειοψηφίας θα μπορούσε να είχε πάει να το διαβάσει (εν. στην ειδική αίθουσα που φυλάσσεται) αλλά από ό,τι έχω πληροφορηθεί ότι αυτοί που πήγαν και το διάβασαν ήταν ελάχιστοι. Καταγράφηκε πάντως κ. Βούτση και η δική σας άποψη»
Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με την τοποθέτηση του εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθώς η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής έγινε με πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στηρίχθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Τζανακόπουλος: Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας
Κατά την ομιλία του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκειμένου να αναπτύξει το σκεπτικό της γνώμης του ΣΥΡΙΖΑ επί του αντικειμένου της εξεταστικής επιτροπής, κατέθεσε στα πρακτικά το κείμενο συμπερασμάτων του κόμματός του.
«Εμείς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, θα καταθέσουμε το δικό μας πόρισμα, τη δική μας γνώμη, από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής στα πρακτικά και θα προκαλέσουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να καταθέσει και το δικό της πόρισμα, έτσι ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να διαβάσουν, να συγκρίνουν και να κρίνουν», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ως προς τα συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα συνόψισε στα εξής σημεία:
- «Προκύπτει, από την εν γένει στάση του κ. πρωθυπουργού, ότι βασικός γνώμονάς του δεν ήταν χυθεί φως στην υπόθεση αλλά να τη συγκαλύψει και να εξαφανίσει στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών».
- «Προκύπτει ότι δεν υφίστανται λόγοι εθνικής ασφάλειας για τις παρακολουθήσεις, τόσο του κ. Ανδρουλάκη όσο και του κ. Κουκάκη».
- «Υπάρχουν επαρκέστατες ενδείξεις ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε μόνο μέσω της διαδικασίας των επίσημων επισυνδέσεων αλλά αξιοποιούσε, χρησιμοποιούσε και το λογισμικό Predator».
- «Τεκμαίρεται όχι απλώς η γνώση του πρωθυπουργού αλλά η ενορχήστρωση της όλης υπόθεσης, τόσο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ όσο και από το λογισμικό Predator, και η ενορχήστρωση της όλης συγκάλυψης».
- «Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, υπαρκτό και τεράστιο, και ο μοναδικός δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι η μεγάλη πολιτική προοδευτική αλλαγή στη χώρα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το σκάνδαλο»
Προηγουμένως, ο κ. Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το σκάνδαλο και για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής, για τις διαρκείς παραβιάσεις της συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης. Παρατήρησε, επίσης, ότι η σημερινή ημέρα για αυτήν τη συζήτηση στην Ολομέλεια επελέγη για να απουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που στην αίθουσα, όπως είπε, δεν υπάρχει κανείς να εκπροσωπεί το Μαξίμου, αν και αντικείμενο της επιτροπής ήταν να εξεταστεί η ανάμειξη του Μαξίμου στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
«Σήμερα απολογείται η κυβέρνηση, απολογείται το Μαξίμου, δεν απολογείται ο κ. Κώτσηρας», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζοντας την παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης στα κυβερνητικά έδρανα.
Για τη λειτουργία της εξεταστικής
- Δεν συγκροτήθηκε διακομματικό προεδρείο, με ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δεν το δέχθηκε η πλειοψηφία, έστω και συμβολικά, για να καταδείξει τη βούληση ότι θα χυθεί άπλετο φως.
- Ακολούθησαν κοινοβουλευτικές εκτροπές που κατέστησαν σαφή βούληση να συσκοτιστεί οποιαδήποτε πληροφορία που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη.
- Απορρίφθηκαν οι προτάσεις εξέτασης μαρτύρων που είχαν σχέση με την υπόθεση, όπως οι κ.κ. Μητσοτάκης, Δημητριάδης, Γεραπετρίτης, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εταιρειών που διαχειρίζονται το καλόβουλο λογισμικό Predator. Mέσα σε αυτά απορρίφθηκε η κλήση σε εξέταση και του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη.