Βουλή-Ν/Σ για παρατάσεις μέτρων πανδημίας: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής -Θετική η αποτίμηση των φορέων - iefimerida.gr

Βουλή-Ν/Σ για παρατάσεις μέτρων πανδημίας: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής -Θετική η αποτίμηση των φορέων

Πανδημία
Φωτογραφία: INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπ. Υγείας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».

To νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. «Υπέρ» του σχεδίου νόμου επί της Αρχής τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την ακρόαση φορέων, ο Α' αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Φώτης Πατσουράκης, ανέφερε πως η θέση του ΙΣΑ είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μία μόνιμη κατά κάποιον τρόπο αντιμετώπιση των συναδέλφων που υπηρετούν στο ΕΣΥ και μία δυνατότητα μόνιμης πρόσληψης νέων γιατρών που θέλουν να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ανέφερε πως είναι μονόδρομος η παραμονή ακόμα και κάποιων άλλων ειδικοτήτων γιατρών που είναι πέραν των 67 ή 68 ετών, για να μην υπάρξουν κενά και απογυμνωθεί το σύστημα, καθώς έχουμε μεγάλη έλλειψη από τους ειδικούς ιατρούς για καρδιολογικά και ακτινολόγων.

Σχετικά με τις υπόλοιπες παρατάσεις που δίνονται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τάχθηκε θετικά. Τέλος, ανέφερε πως η οικονομική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την κατάργηση του clawback που ζητούν όλοι οι κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί γιατροί, είναι αυτή που θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της νόσου.

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Με παρατάσεις συμβάσεων δεν λύνονται τα προβλήματα της δημόσιας υγείας

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, τόνισε πως με παρατάσεις των συμβάσεων δεν λύνονται τα μείζονα προβλήματα της δημόσιας υγείας που προέρχονται από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας, είπε, παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ. Όσο οι δαπάνες είναι σε τέτοιο επίπεδο, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι θα υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ταυτόχρονα ο πολίτης θα καλείται να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, σημείωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είπε πως εφέτος το προσωπικό είναι κατά 10.000 λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Το προσωπικό δεν μπορεί να πάρει 10 μέρες άδεια για τρίτο χρόνο. Ακόμη περιμένουμε να προκηρυχθεί η προκήρυξη των 4.000 θέσεων που εκκρεμεί στο ΑΣΕΠ, για να γίνουν οι αιτήσεις. Και σε αυτόν θα συμμετέχουν και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που ανέρχονται στους 16.000, με ισχνή αυξημένη μοριοδότηση, η οποία δεν τους εξασφαλίζει την πρόσληψή τους, τόνισε.

Εξάλλου, οι 16.000 δεν χωράνε στις 4.000 θέσεις που έχει η προκήρυξη, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι συμβασιούχοι έτσι βρίσκονται σε μια διαρκή ομηρία. Η παράταση των συμβάσεων εργασίας στις υπηρεσίες στήριξης, καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης, για τρεις μήνες, δίνεται μια μέρα πριν λήξουν οι συμβάσεις. Ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία προχωράνε στους διαγωνισμούς για εργολάβους που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Η αναστολή εργασίας που αφορά 7.000 υγειονομικούς, ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, λέγοντας επίσης ότι είναι ένα μέτρο το οποίο δεν έχει κανένα υγειονομικό όφελος, με δεδομένο ότι όλοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό. Επίσης, επέμεινε στην ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και στην αναγκαία αύξηση μισθών.

Δελλής: Στη σωστή κατέυθυνση η παράταση συμβάσεων, αλλά χρειάζεται μόνιμη στελέχωση

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Γιώργος Δελλής, ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό έχουν ανταποκριθεί με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και αυτό οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και στη συμμετοχή συμβασιούχων συναδέλφων, οι οποίοι μπλέχτηκαν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η παράταση των συμβάσεών τους είναι μεν στην σωστή κατεύθυνση, αλλά σίγουρα θα πρέπει σε εύθετο χρόνο να έχουμε μια μόνιμη στελέχωση του Οργανισμού με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και όχι μόνο με συμβασιούχους. Θεωρούμε λοιπόν, ανέφερε, πως η παράταση είναι σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο περιμένουμε με αγωνία και με μεγάλη προσμονή να δούμε πώς μπορεί ο ΕΟΔΥ να ενισχυθεί στο μέλλον σε σημαντικό βαθμό και με μόνιμο τρόπο.

Τσόλας: «Να επιστρέψουν οι 4.500 συνάδελφοι που είναι σε αναστολή»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού Γιώργος Τσόλας, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των περίπου 4.500 συναδέλφων του που είναι σε αναστολή. Σχετικά με τις παρατάσεις που παρέχονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε πως με τη μορφή του κατεπείγοντος που έρχονται στη Βουλή δεν μας αφήνει περιθώρια διαφωνίας. Σημείωσε όμως, ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ουσιαστική πρόθεση να κλείσει οριστικά το θέμα των μόνιμων προσλήψεων.

Όπως είπε, το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι εθνικό σύστημα υγείας θέλουμε; Τι θέλουμε να προσφέρουμε στον πολίτη-ασθενή; Εμείς, θέλουμε ποιότητα και ασφάλεια και αυτό σημαίνει ασφαλής στελέχωση μόνο με μόνιμο προσωπικό και όχι με παρατάσεις. Μόνιμες προσλήψεις και όχι εκ περιτροπής μετακινήσεις του προσωπικού που περιγράφονται στα άρθρα του νομοσχεδίου. Δυστυχώς, η στελέχωση των κλινικών σήμερα είναι με δύο μόνιμους και οκτώ επικουρικούς. Δεν νοείται να έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό 3,4 ανά 1.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 8,8 ανά 1.000 κατοίκους.

Οι ανάγκες έχουν αλλάξει και σαφώς πρέπει να επικαιροποιηθούν οι Οργανισμοί των νοσοκομείων, αλλά όχι όμως να μειωθούν οι κενές οργανικές θέσεις, όπως φαίνεται στο ΦΕΚ 2730 τεύχος β του 2022. Οι νοσηλευτικές ειδικότητες, είπε, πρέπει να συνδέονται με το αντικείμενο εργασίας και την εκπαίδευση και όχι να χρησιμοποιείται η ειδικότητα ως δούρειος ίππος. Επισήμανε τις αναφορές του ΠΟΥ για τις νοσηλευτικές ανάγκες που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια και ζήτησε να παράξουμε περισσότερους νοσηλευτές στις σχολές μας, να δώσουμε κίνητρα στους νοσηλευτές για να επιλέγεται το επάγγελμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βαλτάς: «Ναι» στην παράταση διενέργειας rapid test από τα φαρμακεία

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ανέφερε πως συμφωνούμε απόλυτα με την παράταση της διενέργειας rapid test από τα φαρμακεία, καθώς έχουμε δει ότι έχουν επιλυθεί προβλήματα με την δυνατότητα διεξαγωγής rapid test 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, κατά τη διάρκεια των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων των φαρμακείων. Διότι, όπως γνωρίζετε, απαιτείται το rapid test ειδικά για συνοδούς και μέσα στα νοσοκομεία και για τους ελέγχους και την ιχνηλάτηση του κορονοϊού.

Επίσης, με την διάθεση self-test για τα σχολεία ή εκεί που θα πρέπει να διατεθούν όταν και πρέπει. Επίσης, με την απλοποίηση παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως την επανέκδοση γνωματεύσεων του e-dapy, για την επανέκδοση συνταγών των φαρμάκων και της παράτασης της λήξης των συνταγών που επιλύουν τεράστια προβλήματα.

Νηματούδης: Κατά τις παράτασης της θητείας των πρυτάνεων και των κοσμητόρων στα πανεπιστήμια

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Γιάννης Νηματούδης, ανέφερε σχετικά με την διάταξη που αφορά τη νέα παράταση στις πρυτανικές Αρχές και στους κοσμήτορες που η θητεία τους έληγε, πως ως Ομοσπονδία είμαστε κατά της παράτασης της θητείας των πρυτάνεων και των κοσμητόρων στα πανεπιστήμια. Εκλέγουμε, είπε, όργανα, για μία συγκεκριμένη θητεία αλλά με τις παρατάσεις τελικά, αυτοί οι οποίοι έχουν εκλεγεί υπηρετούν για πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που έχουν εκλεγεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ