Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Παναγιώτη Πικραμμένου με τίτλο «Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων».
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ανεξάρτητης αρχής για το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων, που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). «Υπέρ» της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και «κατά» οι βουλευτές τις αντιπολίτευσης, ωστόσο στα περισσότερα άρθρα υπήρξε ευρύτερη στήριξη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.
Δεκτή έγινε επίσης, (Ναι ΝΔ, Όχι ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-Ελλ. Λύση-ΜέΡΑ25, Παρών Κίνημα Αλλαγής), η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη διεύρυνση του πεδίου του έργου των δικηγόρων, ώστε να παρέχουν τις νομικές τους υπηρεσίες ως προς τον έλεγχο της νομιμότητας των αιτήσεων για την καταχώριση των εγγραπτέων πράξεων στα κτηματολογικά φύλλα και τη νομική στήριξη των συναλλασσόμενων σε όλα τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα είτε του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» είτε του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Με αυτό τον τρόπο αποσυμφορίζονται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία της χώρας και ταυτόχρονα, ενισχύεται σημαντικά ο δικηγορικός κλάδος, ενώ διεκπεραιώνονται ταχύτερα και με ασφάλεια δικαίου οι υποθέσεις των πολιτών» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, παρουσιάζοντας την τροπολογία.
Σειρά προτάσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο
Σημειώνεται ότι ο κ. Πικραμμένος δέχθηκε σειρά προτάσεων που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως η διευκρίνηση του πεδίου εφαρμογής των αρμοδιοτήτων της πρώην ΕΑΑΔΗΣΥ και της ΑΕΠΠ, η διεύρυνση των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΑΔΣ με ομότιμους καθηγητές Νομικών Σχολών (με γνωστικό αντικείμενο συναφές προς τις δημόσιες συμβάσεις) και η απάλειψη της πρόβλεψης περί κατάργησης των κενών οργανικών θέσεων. Αναφερόμενος ωστόσο στην πρόταση βουλευτών της αντιπολίτευσης, όπως του Χ. Καστανίδη (Κίνημα Αλλαγής), για επιλογή των μελών της νέας Αρχής με αυξημένη πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Πικραμμένος είπε ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει επιλογή από τη Διάσκεψη των Προέδρων μόνο για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Αρχές, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η ΕΑΔΣ, και ότι, ενδεχόμενη πρόβλεψη για «αρνητικό εμπόδιο» στην κοινοβουλευτική επιτροπή Διαφάνειας θα σήμαινε παρέμβαση στην αυτονομία του κοινοβουλίου. «Θα προτιμούσα, η ίδια η Βουλή να ρυθμίσει το θέμα αυτό» και εφόσον αυτό συμβεί, έχω την πρόθεση να φέρω οριζόντια διάταξη για όλες τις Αρχές, είπε ο κ. Πικραμμένος. Τόνισε επίσης ότι η ενοποίηση των δύο αρχών αποτελεί την αρχή υλοποίησης της επιλογής της κυβέρνησης να συμμαζέψει «το άναρχο τοπίο των ανεξάρτητων αρχών». Ειδικά για τη «δυσλειτουργία» της ΑΕΠΠ, είπε ότι απειλεί να τινάξει στον αέρια όλη τη διαδικασία δημοσίων συμβάσεων τη στιγμή που έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη για ένα γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο, εν όψει και της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τι ανέφεραν οι εισηγητές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25
Ο εισηγητής της μειοψηφίας, και αν. τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Χατζηγιαννάκης είπε ότι «προς θετική κατεύθυνση κινούνται οι νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη διατήρηση των αρμοδιοτήτων της ΕΑΑΔΗΣΥ, τη διατήρηση των οργανικών θέσεων και της διεύρυνσης των προσώπων πέραν των συνταξιούχων δικαστικών που θα στελεχώσουν τις θέσεις των συμβούλων, όμως το μείζον ζήτημα δεν λύθηκε και ο ορισμός των συμβούλων και του Προέδρου της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων θα αποτελεί κομματική επιλογή και όχι μία επιλογή ευρείας συναίνεσης, πλήττοντας έτσι την αξιοκρατία της Αρχής».
Ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης είπε ότι την ώρα που η νέα Αρχή πρόκειται να διαχειριστεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια, η κυβέρνηση, πιστή στο παρελθόν της, επιλέγει να πάει σε κομματικούς ορισμούς τον επικεφαλής αυτής της Ανεξάρτητης -δήθεν- Αρχής, για να ελέγξει με τον τρόπο που νομίζει το σύνολο των συμβάσεων του δημοσίου τομέα, είτε πρόκειται για συμβάσεις έργων, είτε πρόκειται για συμβάσεις προμηθειών ή και υπηρεσιών.
Για σύμπνοια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο μίλησε η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα, σημειώνοντας ότι η πιο επιτελική και ευέλικτη λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων αφορά στην πραγματικότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων για τις πράσινες μπίζνες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό κλπ., δηλαδή για το μοίρασμα των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε αυτούς που είναι οι συστημένοι παραλήπτες τους.
Οι ανεξάρτητες αρχές είναι πολλές και εκτός από τις πέντε του Συντάγματος, οι περισσότερες είναι αχρείαστες, είπε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Α. Μυλωνάκης και πρόσθεσε: Οι τριάντα οκτώ ανεξάρτητες αρχές είναι υπερβολικές και φέρνουν υπερβολικά έξοδα στον ελληνικό λαό.
Θεωρητικά οι ανεξάρτητες αρχές θα έπρεπε να αποτελούν δικλείδα ασφαλείας ενάντια σε καταχρηστικές πρακτικές της εκτελεστικής εξουσίας, στην πράξη όμως, ειδικά σε μια χρεοδουλοπαροικία όπως είναι η χώρα μας, οι ανεξάρτητες αρχές έχουν τον ρόλο, δυστυχώς, της μετάθεσης ευθύνης από τους πολιτικούς σε κάποιους τεχνοκράτες και κυρίως έχουν τον ρόλο του θεματοφύλακα της άσκησης των πολιτικών που επιτάσσουν οι δανειστές, είπε η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.