Ερώτημα με θέμα «Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» απευθύνουν προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βουλευτές της ΝΔ, με την πλειονότητα όσων υπογράφουν να έχουν και στο παρελθόν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση.
Πρόκειται για τους:
- Αραμπατζή Φωτεινή
- Βλάχος Γιώργος
- Γιόγιακας Βασίλειος
- Δαβάκης Θανάσης
- Κακλαμάνης Νικήτας
- Καραμανλή Άννα
- Καράογλου Θεόδωρος
- Μπουκώρος Χρήστος
- Σαλμάς Μάριος
- Στυλιαvίδης Ευριπίδης
- Χαρακόπουλος Μάξιμος
Όπως σημειώνουν προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «η μεταβίβαση των δανείων εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων έλυσε το χρόνιο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες. Ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με τους δανειολήπτες οι οποίοι έχοντας απέναντί τους πλέον κερδοσκοπικές ιδιωτικές επιχειρήσεις με έδρα εκτός Ελλάδος και όχι τις εγχώριες τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της περιουσίας τους και κυρίως της κατοικίας τους που δείχνει να είναι η βασική προτεραιότητα των funds για την απόκτηση κερδών». Και όπως συμπληρώνουν «το νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών δεν υφίσταται».
Στην ερώτηση τους, οι 11 βουλευτές τονίζουν ότι: «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δεν στάθηκε αρωγός σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω και της ακατανόητης άρνησης κυρίως των εταιριών διαχείρισης να συμμετέχουν ενεργά στην προβλεπόμενη διαδικασία και μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά από πιέσεις των αρμοδίων έδειξε κάποια μικρή ανοδική θετική πορεία. Η υποχρεωτικότητα ρύθμισης για τους ευάλωτους οφειλέτες και όσους έχουν αναπηρία άνω του 67% ασφαλώς ήταν ένα θετικό βήμα του νομοθέτη. Ωστόσο, τα στενά κριτήρια ευαλωτότητας καταλείπουν την πλειοψηφία των δανειοληπτών χωρίς ουσιαστική προστασία. Εκτός αυτού, οι έτερες δικαστικές διαδικασίες της πτώχευσης που μπορεί να υπάρχει ο δανειολήπτης δεν συνεπάγονται προστασίας της κύριας κατοικίας».
Οι βουλευτές, θέτουν συνολικά 7 ερωτήματα προς τον υπουργό μεταξύ των οποίων «Από τις ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού πόσες αφορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πόσες εξ αυτών αφορούν οφειλέτες ευάλωτους και άτομα με αναπηρία; Θα νομοθετηθεί το δικαίωμα του οφειλέτη να λαμβάνει γνώση της πρότασης και αντιπρότασης ρύθμισης των οφειλών του που σχεδιάζει το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών; Θα καταστείτε υποχρεωτική την συμμετοχή τραπεζών και servicers στις προβλεπόμενες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με εγγυημένη πραγματοποίηση ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες;».
Δείτε την ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της ΝΔ προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια.