Ανέβηκε το θερμόμετρο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
H αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη και επιλεκτική νομοθέτηση, ενώ η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση «υποκρισία».
Αποκρούοντας τα ομαδικά πυρά που δέχτηκε ο Γιώργος Φλωρίδης έψεξε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «δήθεν κόπτονται για τους αδυνάμους», όπως ανέφερε, ενώ «η αγωνία που τους διακατέχει είναι μην τυχόν και κανένας εγκληματίας πάει φυλακή».
Φλωρίδης σε αντιπολίτευση: Είστε υποκριτές
«Πού τα πουλάτε τα παραμύθια σας; Εσείς που είστε οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων; Εσείς οι φιλεύσπλαχνοι. Μιλάτε για γυναικοκτονίες. Είστε υποκριτές», κατηγόρησε την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπερψηφίζει θετικές διατάξεις μεταξύ των οποίων η διεύρυνση του ορισμού της βίας κατά των γυναικών, ώστε να περιλαμβάνει και επιπλέον μορφές ή προβλέψεις για την προστασία των ανηλίκων από την βία εκείνη που μπορεί να ασκηθεί σε φορείς ή ιδρύματα προστασίας ανηλίκων.
Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Γ. Φλωρίδη για τοξικό και επικίνδυνο ποινικό λαϊκισμό
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Δημήτρη Μάντζο να κατηγορεί τον υπουργό Δικαιοσύνης για τοξικό και επικίνδυνο ποινικό λαϊκισμό. «Δεν μπορεί ο υπουργός να καταλογίζει εργαλειοποίηση στο ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη, εκείνος που εργαλειοποιεί το θυμικό για ένα θέμα όπως η ενδοοιοκογενειακή βία», απάντησε ο Δημήτρης Μάντζος και επέκρινε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την ενδοικογενειακή βία ως τηλεοπτική σειρά.
ΣΥΡΙΖΑ: ο υπουργός αποδεικνύεται ολίγιστος, δίνει εξετάσεις σε ακροδεξιά ακροατήρια
«Λυπάμαι και ντρέπομαι, ο υπουργός αποδεικνύεται ολίγιστος, δίνει εξετάσεις σε ακροδεξιά ακροατήρια», υποστήριξε ο Χρήστος Γιαννούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε τον υπουργό για ενσωμάτωση άρθρων της οδηγίας που μας πάνε πίσω.
Παρομοιάζοντας τον Γιώργο Φλωρίδη με Λυκειάρχη του μετεμφυλιακού κράτους, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης του είπε “δεν μπορείτε να κουνάτε το δάχτυλο και να μιλάτε για ένδεια επιχειρημάτων, εσείς που όποιος διαφωνεί, λέτε ότι θέλει να βγάλει εγκληματίες από τη φυλακή”.
Θράσος και ανηθικότητα καταλόγισε στον υπουργό η πρόεδρος της Πλεύσης Ζωή Κωνσταντοπούλου που κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για το σύνολο του νομοσχεδίου.
Στο επίκεντρο της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε και η διάταξη που αφορά στην επαναξιολόγηση ιατροδικαστικών εκθέσεων από τριμελή επιτροπή ιατροδικαστών. Ο Γιώργος Φλωρίδη έκανε λόγο για μικροπολιτική εκμετάλλευση του πόνου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών από την αντιπολίτευση.
Καταθέτοντας νομοτεχνική βελτίωση στη διάταξη για τη διορισμένη επιτροπή Ιατροδικαστών, ξεκαθάρισε ότι αυτή η επιτροπή, θα μπορεί να ενεργεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα ή του ανακριτή. Όπως εξήγησε ο Γιώργος Φλωρίδης, η επίμαχη επιτροπή προβλέπεται ώστε να λειτουργεί υπέρ των φτωχών θυμάτων που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να προσφύγουν ζητώντας επαναξιολόγηση για τα «αιτία θανάτου».
Ονομαστική ψηφοφορία στο επίμαχο άρθρο αλλά και επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ενδοοικογενειακή βία ζήτησε το ΚΚΕ.