Ως μετακλητή υπάλληλος διορίστηκε στη Βουλή η πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια.
Ο διορισμός της Ελ. Ζαρούλια δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η τοποθέτησή της στηρίχθηκε στις διατάξεις του κανονισμού της Βουλής (άρθρα 35 και 36) που δίνουν τη δυνατότητα σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων να τοποθετούν μετακλητούς υπαλλήλους στη Βουλή των Ελλήνων.
Το ΦΕΚ για τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια
Οσα αναφέρει η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:
Τι εξηγούν κύκλοι του προέδρου της Βουλής
Κύκλοι του προέδρου της Βουλής διευκρίνιζαν απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το περιστατικό: Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν το διορισμό μετακλητού υπαλλήλου. Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου υπαλλήλου και να πάρει τη θέση του η κα Ζαρούλια. Εκανε χρήση του δικαιώματος που έχει ως πολιτικός αρχηγός. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν μπορούσε να υποδείξει πιο πρόσωπο θα επιλεγεί να πάρει τη θέση. Βάσει του πλαισίου που ισχύει έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει εκεί τη γυναίκα του (απαγορεύεται μόνο συγγενής πρώτου βαθμού)».
Σύμφωνα με πληροφορίες αν η κ. Ζαρούλια καταδικαστεί στο δικαστήριο και στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα, αυτομάτως χάνει και τη θέση της στη Βουλή.
Εντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
«Πυρά» στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωσης. «Η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια», καταλήγει.
Απαντώντας στους κύκλους του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει:
«Η απάντηση του κ. Τασούλα δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει κατανοήσει τι έκανε. Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την πολιτική επιλογή του με τον διορισμό της κα Ζαρούλια, ηγετικού στελέχους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, πέντε μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο Κ. Μητσοτάκης κατανοεί το πολιτικό σφάλμα που αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Τασούλας ή επικροτεί την απόφαση του».
Χρηστίδης (ΚΙΝΑΛ): Επρεπε να αλλάξει τον κανονισμό της Βουλής η κυβέρνηση
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, τονίζει:
«Είναι αδιανόητο η ΝΔ να βάζει στη Βουλή, εκείνους που ο ελληνικός λαός επέλεξε να αφήσει εκτός. Δεν άλλαξε τον κανονισμό, ενώ θα μπορούσε.
Η δε υπογραφή του ΦΕΚ πρόσληψης της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή λίγες ημέρες πριν την έκδοση απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, είναι πρόκληση».