Tο δρόμο προς τη Βουλή παίρνει η καυτή δικογραφία με τις αποκαλύψεις του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα για το ρόλο του Νίκου Παππά και το σκοτεινό παρασκήνιο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
Ο Εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου αποστέλλει αμελλητί στη Βουλή το σχετικό φάκελο βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Και αυτό, γιατί ο κατά το παρελθόν αποκαλούμενος και «κόκκινος εργολάβος» στα υπομνήματα και τις καταθέσεις του στη δικαιοσύνη έχει κάνει ευθείες αναφορές στο πρόσωπο του άλλοτε πανίσχυρου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και στενότατου συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, αποδίδοντάς του το ρόλο του ενορχηστρωτή στην προσπάθεια «να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του».
Μάλιστα, στο πρόσφατο υπόμνημα που κατέθεσε ο Χρήστος Καλογρίτσας στην Εισαγγελία έχει περιλάβει έξι αδικήματα, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως, και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα (μέλη της οικογένειας Χούρι της εταιρίας CCC) που είναι μεταξύ των μηνυομένων) παραμένει στην Εισαγγελία για να συνεχιστεί η έρευνα, κυρίως για να κληθεί να καταθέσει ένας μάρτυρας ακόμα που έχει προτείνει η πλευρά Καλογρίτσα.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το κουβάρι των αποκαλύψεων για τους χειρισμούς του Νίκου Παππά την περίοδο πριν το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες του εργολάβου, άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν η εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων Καλογρίτσα, υπέβαλε μήνυση κατά του κατασκευαστικού κολοσσού CCC της λιβανέζικης οικογένειας Χούρι στο πλαίσιο των μεταξύ τους αστικών διεκδικήσεων. Η πλευρά του Έλληνα εργολάβου υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του 2016 υπήρξε εικονική συμφωνία με τη λιβανέζικη κατασκευαστική για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στο διαγωνισμό απόκτησης τηλεοπτικής συχνότητας. Η συμφωνία, σύμφωνα με την πλευρά Καλογρίτσα έγινε με τις ευλογίες του Νίκου Παππά και εν γνώσει του White House, δηλαδή του τότε Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας στην κατάθεσή του στην πταισματοδίκη Αμαρουσίου το Νοέμβριο του φέρεται να έχει καταθέσει ότι «διεκπεραίωνα τις εντολές της Κυβέρνησης.»
Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες έχει περιγράψει με λεπτομέρειες το πώς έγινε η προσέγγιση από το Νίκο Παππά ενόψει του επίμαχου διαγωνισμού, λέγοντας ότι «εκείνη την περίοδο είχα δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, συνεπώς δεν είχα λεφτά για κανάλια. Όταν το είπα στον κ.Παππά μου απάντησε: «Δεν χρειάζονται χρήματα από εσένα. Θα τα βρούμε εμείς. Εμείς το όνομα σου θέλουμε μόνο».
Όταν τα σχέδια για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ ναυάγησαν, τότε, σύμφωνα με τον εργολάβο, ο Ν.Παππάς του είπε ότι αφού δεν μπορούν να φτιάξουν κανάλι να φτιάξουν μια εφημερίδα και του υπέδειξε τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής να τα δώσει για να ανοίξει την εφημερίδα DOCUMENTO.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα υπομνήματα που κατέθεσε η πλευρά Χούρι στην πταισματοδίκη διαψεύδει τις καταγγελίες του εργολάβου, εμμένοντας στον ισχυρισμό ότι η χρηματοδότηση αφορούσε την κατασκευή εμπορικού κέντρου και επ’ ουδενί υπήρξε εικονική. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της CCC επικαλέστηκαν και την απόφαση από ελληνικό αστικό δικαστήριο, το οποίο επικύρωσε αυτή του Ελβετικού Διαιτητικού Δικαστηρίου πως τα 3 εκ. ευρώ αφορούσαν κατασκευαστικό έργο και πρέπει άμεσα ο Χ. Καλογρίτσας να τα επιστρέψει.