Πληθώρα πολιτικών αντιδράσεων προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Ελληνική Βουλή.
Συγκεκριμένα, δεν ήταν τα λόγια του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που έφεραν τις αντιδράσεις του πολιτικού χώρου της Ελλάδας, αλλά η συμπερίληψη του μηνύματος ενός Ελληνοουκρανού μαχητή, ο οποίος ανέφερε ρητά πως πολεμά για την Ουκρανία ως μέλος του Τάγματος Αζόφ.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε πηγαδάκι στη Βουλή χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την αναφορά, με τα υπόλοιπα κόμματα κυριολεκτικά να ξιφουλκούν.
Το μήνυμα που προκάλεσε αντιδράσεις
«Μάχομαι μέσα από το Τάγμα Αζόφ στην ουκρανική άμυνα για να διώξουμε τους ναζί», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ομογενής Μιχαήλ, ο οποίος εμφανίστηκε διαδικτυακά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζοφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης και ως άντρας», δήλωσε σε άλλο σημείο του μηνύματός του, το οποίο ήταν και η πηγή των αντιδράσεων.
Έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ
«Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, και χαρακτήρισε «πρόκληση» την «ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων», για την οποία, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός».
Ας σημειωθεί ότι λίγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν το «παρών» στην ομιλία Ζελένσκι, ενώ δεν χειροκρότησαν όταν ο Ουκρανός πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του.
«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα», είπε η γραμματέας του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.
Το ΚΙΝΑΛ, επίσης, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, δεν υπήρξε ενημέρωση για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, πέραν εκείνης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε πως τιμά τον ουκρανικό λαό που αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή, αλλά ξεκαθάρισε επίσης ότι αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα από την εξέλιξη αυτήν.
«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο Τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας», επισήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.
Τασούλας για βίντεο Αζόφ στη Βουλή: «Να μην υπονομεύσουμε τη μεγάλη εικόνα της ομιλίας Ζελένσκι»
Τη θέση πως θα πρέπει το σύνολο των κομμάτων και το πολιτικό σύστημα να μείνουν στη μεγάλη εικόνα της ιστορικής τοποθέτησης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου δέχεται βάρβαρη εισβολή από τους Ρώσους, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.
Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν εξηγήσεις για την προβολή του επίμαχου βίντεο, ο κ. Τασούλας ξεκαθάρισε πως δεν θα εκδώσει ανακοίνωση, καθώς:
«Η όλη ιστορία έχει να κάνει με τη μεγάλη εικόνα: ο ηγέτης μιας χώρας που δέχεται επίθεση με τεράστιο κόστος μίλησε στη Βουλή, ένα σημαντικά ιστορικό γεγονός. Αναφέρθηκε στην ομογένεια, ζήτησε βοήθεια στην Ελλάδα, και χαρακτήρισε τον αγώνα τους ''ελευθερία ή θάνατος''».
«Δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε τη διαδικασία, να αμαυρώσουμε τη μεγάλη εικόνα για αυτή την αχρείαστη αναφορά», είπε.
Νωρίτερα, πάντως, η Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως από τη στιγμή που τα μηνύματα ήταν βιντεοσκοπημένα θα έπρεπε να είχαν ελεγχθεί και πως στο τέλος της διαδικασίας ο πρόεδρος θα έπρεπε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.
«Κατανοούμε τον αιφνιδιασμό, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει έκφραση δυσαρέσκειας από τη Βουλή» είπε η κυρία Γεροβασίλη, ενώ εξέφρασε την άποψη πως δεν ήταν τυχαία η επιλογή Ζελένσκι για τα βίντεο, χωρίς ωστόσο να θελήσει να πει περισσότερα για τις ενδεχόμενες προθέσεις του Ουκρανού προέδρου.
Γ. Οικονόμου: Άστοχη η παρέμβαση του μαχητή, ανέντιμη η στάση της αντιπολίτευσης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έπειτα από τις πρώτες αντιδράσεις, χαρακτήρισε «λανθασμένη και άστοχη» τη συμπερίληψη του μηνύματος μέλους του Τάγματος Αζόφ, πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας λίγο αργότερα στο σχόλιο του Γ. Οικονόμου, μίλησε για «ιστορική ντροπή να δοθεί βήμα σε νεοναζί του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή» και είπε πως «ο κ. Οικονόμου συνεχίζει τα χυδαία ψέματα για να καλύψει το φιάσκο του κ. Μητσοτάκη».
Για «μεγάλο λάθος» μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς
Νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος αυτό που έγινε σήμερα στην ελληνική Βουλή», αναφερόμενος στο ίδιο αυτό περιστατικό.
Έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «η νομιμοποίηση ναζιστών συνιστά μία ανεξίτηλη εικόνα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο».
«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επέτρεψαν τη μετατροπή του λίκνου της Δημοκρατίας σε υπερασπιστή της ναζιστικής θηριωδίας, στη μαύρη επέτειο των 81 ετών από τη ναζιστική επίθεση στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.
«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ», σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησε αμέσως από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο.
«Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του προέδρου της Βουλής και της κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.
Ας σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 απείχαν από την ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Μητσοτάκης για ομιλία Ζελένσκι: Η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο
Στις δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκθείασαν τα μηνύματα της ομιλίας Ζελένσκι, χωρίς να κάνουν καμία αναφορά στο ατόπημα με τον μαχητή Αζόφ.
«Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε, πράγματι, ιστορική. Γιατί, για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα, φιλοξένησε τον ηγέτη ενός λαού που μάχεται για την πατρίδα του. Και, ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τη φωνή των πληγωμένων Ουκρανών που μένουν όρθιοι. Πολιορκημένοι, αλλά ελεύθεροι!» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την παρέμβαση Ζελένσκι.
«Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τους Ουκρανούς με τους στίχους του εθνικού τους ποιητή Ταράς Σεβτσένκο: “Και εσάς, μεγαλόψυχοι ήρωες, ο Θεός δεν σας ξεχνά. Συνεχίστε να αγωνίζεστε”» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Σακελλαροπούλου για την ομιλία Ζελένσκι: «Δεν χωρεί καμία δικαιολογία και αδράνεια. Σήμερα, είμαστε όλοι Ουκρανοί»
«Ιστορικό, βαθιά συγκινητικό, ανθρώπινο, πολιτικό και συνάμα συναισθηματικό» χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον λόγο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν παρούσα στη Βουλή κατά την ομιλία Ζελένσκι, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η ρωσική βάναυση καταπάτηση κάθε κανόνα διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, το δράμα της ισοπεδωμένης Μαριούπολης με τους αμέτρητους εγκλωβισμένους, μεταξύ των οποίων και ομογενείς μας, τα αποκρουστικά εγκλήματα πολέμου και οι εκτελέσεις των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού στοιχειώνουν τη συνείδησή μας» και σημειώνει ότι «η έμπρακτη και ισχυρή στήριξη της Ουκρανίας δεν προκύπτει ως μια δικαιοπολιτική ευαισθησία ή στρατηγική εκτίμηση. Ανάγεται στο πιο υψηλό ανθρώπινο καθήκον, την πιο σπουδαία ευθύνη απέναντι σε αυτόν τον ακατάβλητο λαό, που δίνει την ψυχή του και το αίμα του για όλους μας, για τον ελεύθερο κόσμο και τις οικουμενικές μας αξίες».
Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «δεν χωρεί καμία δικαιολογία και αδράνεια. Σήμερα, είμαστε όλοι Ουκρανοί».
Καβγάς και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής
Ενδεικτικό του όλου κλίματος και εντός της Βουλής είναι το γεγονός ότι η παραπάνω ένταση μεταφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών.
Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τρύφωνας Αλεξιάδης είπε ότι «πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών στην ομιλία του προέδρου μιας χώρας που δέχεται επίθεση και εισβολή, δυστυχώς, όμως, αναγκαστήκαμε να ακούσουμε και εκπροσώπους του τάγματος Αζόφ, ενός τάγματος με συγκεκριμένη ιδεολογία, την οποία η Ελλάδα πολέμησε στο μέτωπο και στα βουνά. Δυστυχώς, τους ακούσαμε και αυτούς» είπε ο κ, Αλεξιάδης, και συνέχισε:
«Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι τέτοιο. Και δεν ακούσαμε, δυστυχώς, τίποτα για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, τίποτα για το επιχείρημα ότι δεν έχει συμβεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τίποτα ανάλογο, ξεχνώντας κάποιοι την Κύπρο με τους 1.619 αγνοούμενους και τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι η ομιλία Ζελένσκι ανέδειξε τον ηγέτη μιας χώρας που μάχεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της, έθεσε όμως και το ερώτημα στον πρόεδρο της Βουλής «εάν η παρέμβαση των δύο Ουκρανών, που έγινε στο ενδιάμεσο της ομιλίας του κ. Ζελένσκι, ήταν σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση ή όχι. Δεν μου προξένησε καθόλου καλή εντύπωση. Ήρθαμε να ακούσουμε την τοποθέτηση του προέδρου της Ουκρανίας και όχι την τοποθέτηση του οποιουδήποτε άλλου», είπε ο κ. Σκανδαλίδης.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα είπε ότι δεν την ξαφνιάζει «η εκ των υστέρων προσπάθεια να μαζευτεί η ντροπή, τα κόμματα του νατοϊκού τόξου να χειροκροτούνε τους εκπροσώπους των ναζί, των ταγμάτων Αζόφ». Αντίθετα, σημείωσε, «επιβεβαιώνεται το πώς ξεπληρώνονται οι νατοϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Επιβεβαιώνει επίσης τη σωστή στάση του ΚΚΕ, που είπε από την αρχή ότι η αυτονόητη αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με στήριξη στον Ζελένσκι, ο οποίος είναι μέρος του προβλήματος, που είχε κι εκείνος ευθύνη για δεινά που περνά ο ουκρανικός λαός, και δεν δικαιολογεί την απαράδεκτη εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας. (...) Δεν αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης η φιέστα που οργάνωσε η κυβέρνηση», είπε η κυρία Κομνηνάκα.
Ζελένσκι: «Ελευθερία ή Θάνατος» λέμε κι εμείς σήμερα
«Ελευθερία ή θάνατος, έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα. Αντιμετωπίζουμε τη θέληση να καταστραφεί η Ουκρανία και σε αυτή αντιπαραθέτουμε το Ελευθερία ή θάνατος» είπε, μεταξύ άλλων, ο Ζελένσκι στην ιστορική παρέμβασή του στην Ελληνική Βουλή, και προσέθεσε ότι «πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός, ένα άλλο μεγάλο κέντρο του Ελληνισμού».
«Ο υπουργός των Εξωτερικών σας επισκέφθηκε προσφάτως την πόλη» σημείωσε, και πρόσθεσε: «Τα δικά μας στρατεύματα κατάφεραν να εκδιώξουν τους βαρβάρους, τα ρωσικά στρατεύματα, σε απόσταση σχετικά ασφαλή, μιλώντας για τις χερσαίες δυνάμεις. Τα στρατεύματα αυτά έφεραν τον θάνατο και την αγωνία σε περιοχές και εδάφη όπου η ελληνική κοινότητα και οι άλλες κοινότητες ζούσαν ειρηνικά, όπως είπα προηγουμένως. Είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί οι οποίοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εσωτερικά ή εξωτερικά. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν τους αμάχους βάσει σχεδίου και βεβαίως αυτό δεν συνέβη μόνον εκεί. Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική κοινότητα και στην ουκρανική κοινότητα και σήμερα οι Ρώσοι απελαύνουν πληθυσμούς αμάχων προς τη Ρωσία».
«Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι» συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος, και συμπλήρωσε: Πρέπει να τους τιμωρήσουμε. Πρέπει να σταθούν υπόλογοι. Η λογοδοσία έχει τεράστια σημασία… Πρέπει να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε».
«Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θεωρώ ότι θα μπορούσε μια "νέα Φιλική Εταιρεία" να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να παλέψει για να σώσει και την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη και η Οδησσός χρειάζονται άμεσα βοήθεια και υποστήριξη. Οι άνθρωποι είναι βαριά τραυματισμένοι, οι κοινότητες αυτές είναι αποδεκατισμένες, οι Ρώσοι επιτίθενται με χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι με την έμπρακτη βοήθεια της Ελλάδας θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση».