Σειρά σημαντικών νομοθετικών βελτιώσεων που αφορούν τα θέματα της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας αλλά και των ΟΤΑ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι στις διατάξεις που αφορούν την απονομή Ιθαγένειας θα υπάρξουν νομοθετικές βελτιώσεις, και, μεταξύ άλλων, το προβλεπόμενο παράβολο των 250 ευρώ μειώνεται στα 150 ευρώ, το 80% για την επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις που θα δίνουν οι υποψήφιοι μειώνεται στο 70%, επιτυχημένο αποτέλεσμα στη γλωσσική εξέταση θα θεωρείται το ποσοστό 66% και στα λοιπά γνωστικά αντικείμενα το 50%. Επίσης, το 67ο έτος αντικαθίσταται από το 62ο έτος και η αμφισβήτηση της ιθαγένειας θα γίνεται στο Συμβούλιο Ιθαγένειας.
Απαντώντας στις παρατηρήσεις φορέων σχετικά με την πολιτογράφηση ομογενών, ο υφυπουργός ανέφερε πως οι ομογενείς γίνονται Έλληνες πολίτες με άλλες διατάξεις, που δεν θα επηρεάζονται από την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Σχετικά με τις πρόνοιες ΑΜΕΑ ανέφερε πως θα ισχύσει ό,τι ισχύει και για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι η παράταση των συμβάσεων εργασίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα ισχύσει μέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι με αλλαγή που θα καταθέσει στη διάταξη για τη σίτιση και διαμονή δημοτικών υπαλλήλων σε νησιωτικές περιοχές, θα αφαιρεθεί το πληθυσμιακό όριο των 18.000 κατοίκων.
Αναφορικά με τις δύο θεωρήσεις που προβλέπονται για τις μελέτες από τους υπαλλήλους των Αναπτυξιακών Οργανισμών, είπε πως θα διατηρηθεί η μία θεώρηση (αυτή του προϊσταμένου) για μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Προστίθεται επίσης και το ασυμβίβαστο της άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος με την σύνταξη μελετών.
Από το σχέδιο νόμου θα αφαιρεθούν δύο εσωτερικές παράγραφοι, οι οποίες αφορούσαν στην ένταξη των αναπτυξιακών οργανισμών, όπως ζήτησαν οι φορείς, και θα ισχύει ό,τι ακριβώς ισχύει για τον δημόσιο τομέα.
Προσπάθεια να υπάρξει τροπολογία για τα κυλικεία σχολείων
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να κατατεθεί και μια τροπολογία που να αφορά τα κυλικεία των σχολείων, καθώς η πανδημία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κλάδο. Αυτή την στιγμή, είπε, υπάρχει μια συνεργασία με την ΚΕΔΕ, όπου εξετάζεται εάν μπορούν τα οφειλόμενα μισθώματα να διακανονιστούν σε δόσεις, ή να δοθεί κάποια παράταση στις μισθώσεις ή μία περαιτέρω μείωση του μισθώματος, εκτός από το οριζόντιο 40%, με απόφαση της οικείας σχολικής επιτροπής.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται και μία δεύτερη τροπολογία σχετικά με το όριο των κατοίκων που απαιτείται προκειμένου να μπορεί να συστήσει Αναπτυξιακό Οργανισμό ένας δήμος από μόνος του: το όριο να κατέβει από τους 100.000 στους 50.000 κατοίκους και να μπορούν να συμμετέχουν μη κερδοσκοπικοί δημόσιοι φορείς, όπως είναι τα επιμελητήρια, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και στις αναπτυξιακές εταιρείες που θέλουν να γίνουν Αναπτυξιακοί Οργανισμοί για την εκτέλεση του προγράμματος Leader -ενός πολύ σημαντικού προγράμματος, ιδίως για την περιφέρεια.
Με ρητό τρόπο εξάλλου θα διατυπωθεί, σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, ότι και οι Περιφέρειες θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαβαθμική συνεργασία και στην υποστήριξη των Πολεοδομιών. Θα παρέχεται η δυνατότητα οδήγησης των οχημάτων και στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα υπηρεσιακά οχήματα. Ο υφυπουργός δήλωσε «ανοικτός» και στο αίτημα οι πρόεδροι των ΠΕΔ να λαμβάνουν το επίδομα και τα έξοδα παράστασης.
Απαντώντας σε θέματα που έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών διέκρινε πως υπήρξε μια παρανόηση σχετικά με το δυνητικό τέλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λέγοντας πως αυτό προτάθηκε για το μεταβατικό διάστημα 2020-2021, προκειμένου να υπάρχει μια ομαλή εκτέλεση και του προϋπολογισμού τους. Αλλά, όπως σημείωσε, σε κάθε περίπτωση, το δημοτικό συμβούλιο είναι αυτό που μπορεί να λάβει ή όχι μια τέτοια απόφαση.
Για τις οικονομικές επιτροπές των δήμων, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως το νομοσχέδιο δεν προσθέτει καμία νέα αρμοδιότητα, αλλά απλώς επαναδιατυπώνει, κωδικοποιεί μία σειρά αλλαγών που έγιναν ξεκινώντας από το ν. 4623 μέχρι τους πρόσφατους νόμους σχετικά με τις αρμοδιότητές τους.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών υπερψηφίστηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Δημόσιας Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης. Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ, ενώ καταψήφισαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου στην ολομέλεια.