Βουλή: Η κίνηση των ανεξάρτητων βουλευτών -Απέκτησαν εκπρόσωπο, ποιοι συμμετέχουν - iefimerida.gr

Βουλή: Η κίνηση των ανεξάρτητων βουλευτών -Απέκτησαν εκπρόσωπο, ποιοι συμμετέχουν

Μάριος Σαλμάς, Αθηνά Λινού, Μιχάλης Χουρδάκης, Γιάννης Δημητροκάλλης
Μάριος Σαλμάς, Αθηνά Λινού, Μιχάλης Χουρδάκης, Γιάννης Δημητροκάλλης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κινητικότητα παρατηρείται στις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ ακούγονται ψίθυροι ακόμα και για συγκρότηση της δέκατης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι ζυμώσεις ανάμεσα στους συνολικά «14» ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, φαίνεται πως τώρα πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω.

Συμφωνία ανεξάρτητων βουλευτών για εκπροσώπηση στη Διάσκεψη των Προέδρων

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συμφωνία των «9» στο πρόσωπο που θα τους εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων, με δικαίωμα λόγου και ψήφου. Πρόκειται για τον Μιχάλη Χουρδάκη, πρώην βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας. Οι πληροφορίες θέλουν το αίτημα να έχει τεθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τώρα, με τη νέα σύνοδο της Βουλής, έγινε πράξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολυσυλλεκτικό το σχήμα των «9» ανεξάρτητων βουλευτών

Το σχήμα των «9» εμφανίζεται πολυσυλλεκτικό. Περιλαμβάνει βουλευτές προερχόμενους τόσο από την Πλεύση Ελευθερίας όσο και από τους Σπαρτιάτες, αλλά και από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός του Μιχάλη Χουρδάκη, συμμετέχει και η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου, επίσης πρώην βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας. Στους «9» συγκαταλέγονται οι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Γιάννης Δημητροκάλλης, Κωνσταντίνος Φλώρος, Διονύσης Βαλτογιάννης και Γιώργος Μανούσος. Βέβαια, τα πιο ηχηρά ονόματα είναι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Μάριος Σαλμάς και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η ετερόκλητη αυτή ομάδα φαίνεται να παραμερίζει τις ιδεολογικές διαφορές και να προτάσσει τη σύνθεση απόψεων δεν είναι άλλος από τα προνόμια που θα μπορούσε να εξασφαλίσει μελλοντικά ως Κοινοβουλευτική Ομάδα: εκπροσώπηση στις προ ημερησίας συζητήσεις, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, ακόμη και γραφεία στο κεντρικό κτίριο της Βουλής.

Με 159 «ναι» εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο της ΝΔ για τους ΟΤΑ

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και η ευρύτερη στήριξη που εξασφαλίζουν νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Όπως, για παράδειγμα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, όπου στα 156 «ναι» των κυβερνητικών βουλευτών προστέθηκαν και οι ψήφοι της Αθηνάς Λινού, του ανεξάρτητου, πρώην Σπαρτιάτη Χάρη Κατσιβαρδά -που έχει ξαναστηρίξει νομοσχέδιο της κυβέρνησης-, αλλά και του πρώην «γαλάζιου» βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, 159 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 128 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, ενώ 8 δήλωσαν «παρών». Στα «παρών» περιλαμβάνονται οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας και οι δύο ανεξάρτητοι, πρώην Σπαρτιάτες, Γεώργιος Ασπιώτης και Μιχαήλ Γαυγιωτάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανθρωπογεωγραφία των «14» ανεξάρτητων βουλευτών

Το κόμμα των Σπαρτιατών είναι ο «μέγας χορηγός» της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς έχασε τους 7 από τους 12 εκλεγμένους βουλευτές του (Κ. Φλώρος, Γ. Μανούσος, Ι. Δημητροκάλλης, Δ. Σαλτογιάννης, Χ. Κατσιβαρδάς, Γ. Ασπιώτης, Μ. Γαυγιωτάκης).

Η προέλευση των άλλων επτά είναι: δύο από την Πλεύση Ελευθερίας (Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης), δύο από τη ΝΔ (Λευτέρης Αυγενάκης και Μάριος Σαλμάς), μία από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αθηνά Λινού), ένας από το ΠΑΣΟΚ (Μπουρχάν Μπαράν) και ένας από την Ελληνική Λύση (Παύλος Σαράκης).

Μία ακόμη πρωτοτυπία σε αυτή την ομάδα αποτελεί το ότι οι προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας, Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης, είναι συγγενείς πρώτου βαθμού.

Όσον αφορά τους προερχόμενους από τη ΝΔ, κανείς τους μέχρι αυτή την ώρα δεν δείχνει ότι επιθυμεί να ενταχθεί σε άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο έσχατος ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του για το πώς θα κινηθεί στο μέλλον, ενώ ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης στηρίζει μέχρι τώρα τα κυβερνητικά νομοθετήματα, κάτι που, όπως έχει δηλώσει, θα συνεχίζει να πράττει, με την ελπίδα η μνήμη να αποδειχθεί βραχεία και να είναι και πάλι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Χουρδακης ανέφερε πως η κίνηση αυτή δεν σηματοδοτεί τη δημιουργία νέας, δέκατης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσπάθεια για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας ανεξάρτητων είχε ξαναγίνει προ καιρού από τον πρώην βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Παύλο Σαράκη, ένα εγχείρημα που όμως δεν προχώρησε. Ωστόσο, αυτή τη φορά ο κ. Σαράκης, όπως και οι κύριοι Χ. Κατσιβαρδάς και Μ. Μπουρχάν, προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, δεν ρωτήθηκαν ούτε ενημερώθηκαν για την κίνηση των «9».

«Οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν ψηφίζουν στα νομοσχέδια και αυτό πρέπει να επιλυθεί», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ο Μιχάλης Χουρδάκης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ένας ανεξάρτητος βουλευτής μπορεί να εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων τους ανεξάρτητους, εφόσον ο αριθμός αυτών είναι τουλάχιστον πέντε, ενώ για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαιτούνται 10 βουλευτές. Πάντως, ήδη έχει παραχωρηθεί από τη Βουλή ένα γραφείο στους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ