Μόλις έξι μέρες έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και οι διαφορές στο πολιτικό κλίμα είναι εμφανείς.
Με έκδηλη την επίδραση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για τα Τέμπη, η πολιτική ζωή κυριαρχείται από την αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για πράξεις και παραλείψεις με φόντο τη σιδηροδρομική τραγωδία.
Αν και το σκηνικό είναι πιο πολωμένο και τα πνεύματα πιο οξυμένα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο οι συσχετισμοί των δυνάμεων στη Βουλή παραμένουν αμετάβλητοι. Εκπλήξεις δεν αναμένονται, απλώς να επιβεβαιωθούν οι τοποθετήσεις και οι μετακινήσεις βουλευτών που καταγράφηκαν το περασμένο Σάββατο.
Άκαρπη αναμένεται να είναι και η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς κανένας από τους τέσσερις υποψήφιους δεν θα λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την εκλογή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Ο προτεινόμενος από την Νέα Δημοκρατία Κώστας Τασούλας και η πλειοψηφία των 160 βουλευτών που συγκεντρώνει απέχουν από τον πήχη των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα και για τη δεύτερη ψηφοφορία. Με αυτά τα δεδομένα “λευκός καπνός” αναμένεται να βγει στην τέταρτη ψηφοφορία, εκείνη της 12ης Φεβρουαρίου.
Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ο Κώστας Τασούλας
Με τον Κώστα Τασούλα να έχει βρεθεί στη δίνη της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι έκρυβε στο συρτάρι τις δικογραφίες για τα Τέμπη, προς υπεράσπισή του προσέτρεξαν τόσο ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Παύλος Μαρινάκη όσο και ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Και οι δύο απέκρουσαν τις αιτιάσεις περί συγκάλυψης, κάνοντας λόγο για “ψέματα” και ξεκαθαρίζοντας ότι οι δικογραφίες που διαβιβάζονται στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνονται στην Ολομέλεια το αργότερο την επομένη από την ημέρα που παραλαμβάνονται.
Άλλωστε οι δικογραφίες που έχουν έρθει στη Βουλή αφορούν μηνύσεις των συγγενών, είναι προσβάσιμες και όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ “δεν έχουν αξιολογηθεί από την αντιπολίτευση καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Δεν έχουν ασχοληθεί καν με αυτές τις δικογραφίες”.
160 «ναι» αναμένεται να λάβει ο Κ. Τασούλας -Ποιοι στηρίζουν τον τέως πρόεδρο της Βουλής
Το σκηνικό της δεύτερης ψηφοφορίας δεν αναμένεται να έχει αλλαγές σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία. Όπως και το περασμένο Σάββατο, ο Κώστας Τασούλας έχει εξασφαλισμένη τη στήριξη των 156 βουλευτών της ΝΔ, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν οι ψήφοι του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των ανεξάρτητων βουλευτών Μάριου Σαλμά, Παύλου Σαράκη και Χάρη Κατσιβαρδά.
Με την προσθήκη των ανεξάρτητων Πέτρου Παππά, Ράνιας Θρασκιά και Μπαράν Μπουρχάν, στις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Τάσος Γιαννίτσης αναμένεται να λάβει εκ νέου 34 ψήφους.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της Νέας Αριστεράς αναμένεται να στηρίξουν και πάλι την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη. Με τις θετικές ψήφους και τωνΑθηνάς Λινού, Γιάννη Σαρακιώτη και Αρετής Παπαϊωάννου, η κ. Κατσέλη θα συγκεντρώσει 40 ψήφους,περισσότερες δηλαδή από τον εκλεκτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το περασμένο Σάββατο ο Βορειοηπειρώτης Κώστα Κυριακού έλαβε 14 θετικές ψήφους. Στους 10 βουλευτές της «Νίκης» προστέθηκαν και οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες βουλευτές Φλώρος, Δημητροκάλης, Μανούσος και Βαλτογιάννης.
Αυτή τη φορά αναμένεται να ψηφίσουν οι άλλοτε «Σπαρτιάτες» βουλευτές Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, που απουσίαζαν την περασμένη φορά. Αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα επιλέξουν το “παρών” ή Κώστα Τασούλα.
Ποιοι θα δηλώσουν «παρών»
Την προηγούμενη φορά στη δεύτερη θέση αναδείχτηκε το «παρών», κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και ενδεχομένως να το επιλέξουν 50 βουλευτές. «Παρών» θα δηλώσουν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας, καθώς και οι έξι βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη και το Κίνημα Δημοκρατίας. Πρόκειται για τους Θ. Τζάκρη, Α. Αυλωνίτης, Κ. Μάλαμα, Γ. Πούλου, Ρ. Χρηστίδη και Μ. Χουρδάκη. Το ίδιο θα πράξει και ο συνάδελφος τους Ευάγγελος Αποστολάκης.
Τα επόμενα βήματα
Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι και στη δεύτερη ψηφοφορία, θα διεξαχθεί τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, και τότε θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων (180).
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία αυτή η αυξημένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί ύστερα από πέντε ημέρες και θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).
Εάν τέλος, δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί ύστερα από πέντε ημέρες και θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία.