Την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού τόνισε κατά τη διάρκεια εξέτασης του «ερανιστικού» νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Μάκης Βορίδης.
Αφορμή στάθηκε διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων με έμφαση στα ΠΟΠ προϊόντα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή την τακτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας την περίπτωση δύο υποθέσεων παράνομων ελληνοποιήσεων που προέκυψαν έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν το 2017 κι ακόμα δεν έχουν διεκπεραιωθεί.
Τόνισε μάλιστα ότι η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε ποινές «χάδι» για το συγκεκριμένο αδίκημα, παρείχε απόλυτη ανοχή στις ελληνοποιήσεις.
Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τη μέθοδο των παράνομων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού ως μία «γενικευμένη πρακτική, η οποία υπονομεύει την ακεραιότητα των ελληνικών προϊόντων, σκοτώνει το εισόδημα των παραγωγών και παραπλανά τον καταναλωτή», προσθέτοντας ότι «σήμερα δεν τελειώνουμε με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ξεκινάμε για να βάλουμε ένα τέλος» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε αυτή την πολιτική βούληση «χωρίς αστερίσκους, αλλά ολόψυχα και λεβέντικα».
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στη διάταξη που αφορά την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και με την οποία τίθεται το ανώτατο όριο περιεκτικότητας της τετραϋδροκανναβινόλης στο 0,2%, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η κάνναβη περιέχει ψυχοτρόπες ουσίες και για αυτό είναι και εποπτευόμενη καλλιέργεια.
Ο υπουργός τόνισε ότι η υφιστάμενη διάταξη περιείχε μία «γκρίζα ζώνη», σύμφωνα με την οποία καλούνταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κρίνουν κατά πόσο η υπέρβαση του ποσοστού από 0,2% έως 0,6% σε τετραϋδροκανναβινόλη οφειλόταν σε κλιματολογικές ή άλλες ειδικές συνθήκες, γεγονός που, όπως σημείωσε, δεν είναι δυνατόν να εμπεριστατωθεί από κανέναν επιστήμονα.
«Η διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε καθ’ υφαρπαγήν να οδηγήσει το ανώτατο όριο τετραϋδροκανναβινόλης στο 0,6%» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει ανοιχτά θέση στο ζήτημα χωρίς περιστροφές.