Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν με τη βιομηχανική κάνναβη- το βασικό αφορά στην έλλειψη νομοθετικού πλαισίου στο τρόφιμο- ενώ σημείωσε ότι με τη φαρμακευτική κάνναβη είναι λιγότερες οι δυσκολίες.
Οσοι ασχολούνται με την κάνναβη θα είναι αρκετά «happy» με την κυβέρνηση της ΝΔ, είπε πάντως ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, από το βήμα του 8ου συνεδρίου Αγροτεχνολογίας. Ο υπουργός σημείωσε ότι παρά τις προσωπικές του αντιθέσεις- ως προς τη θεσμοθέτηση της παραγωγής της- «σέβομαι τη νομιμότητα και από τη στιγμή που δεν υπάρχει πολιτική βούληση να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, αλλά να το διατηρήσει, εγώ δεν θα σταματήσω αυτή τη διαδικασία».
Βορίδης: Δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στις άδειες για φαρμακευτική κάνναβη
Ο Μάκης Βορίδης παραδέχθηκε ότι καθυστέρησε ορισμένες άδειες για τη φαρμακευτική κάνναβη «γιατί ήθελα να σκεφτώ το θεσμικό πλαίσιο, κυρίως ως προς το κανονιστικό πλαίσιο και μετά υπήρχε και ένα δεύτερο ζήτημα πιο τεχνικό, οι προδιαγραφές των λεγόμενων κλειστών ηλιοπερατών κατασκευών, για τις οποίες πρέπει να έχουν προδιαγραφές». Ξεκαθάρισε όμως ότι «έκανα την επισταμένη μελέτη μου και έτσι δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις».
Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα για τη βιομηχανική κάνναβη, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι το βασικό είναι το κομμάτι που αφορά το τρόφιμο. «Εκεί δεν έχουμε νομοθετικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα, γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι στον αέρα και υπάρχει και ζήτημα ερμηνείας, κυρίως ως προς την περιεκτικότητα που πρέπει να έχει σε τετραϋδροκανναβινόλη. Αυτό το κενό, γεννά θέματα που έχουν εξόχως τεχνικό χαρακτήρα και δεν εμπλέκουν μόνο το δικό μας υπουργείο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Το ανοικτό όριο απόκλισης, από το νομικό όριο του 0,2% σε περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη στο 0,6%, και πώς μπορεί αυτή η υπέρβαση να αιτιολογηθεί και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, αρμόδια υπάλληλος του Χημείου του Κράτους που ενημέρωνε το Κοινοβούλιο, μας είχε πει ότι αυτό είναι απολύτως αδύνατον να γίνει τεχνικά», σημείωσε σχετικά ο κ. Βορίδης.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη νομοθεσία»
Κατά τον κ. Βορίδη, μια δεύτερη συζήτηση που πρέπει να γίνει αφορά στα προϊόντα από βιομηχανική κάνναβη και στο περιεχόμενο. «Αυτή η ουσία είναι ψυχοτρόπα και επομένως αυτό απασχολεί την Πολιτεία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσέγγιση, ώστε να διασφαλίσουμε ορισμένα και συγκεκριμένα πράγματα». Καλλιεργητικά, «αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι οι προϋποθέσεις και οι όροι για το τι ορίζουμε ως κλειστή ηλιοπερατή κατασκευή. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα είναι περίκλειστο και ασφαλές», τόνισε και πρόσθεσε πως «αυτό πρέπει να φτιαχτεί σε ό,τι αφορά τις άδειες εγκατάστασης και όχι λειτουργίας. Είναι ένα κενό που πρέπει να καλύψουμε μέχρι να περάσουμε στη φάση των αδειοδοτήσεων».
Πέρα από αυτά, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι βασικό είναι και το τι θα γίνεται το προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα και θα εξάγεται με απόλυτα κλειστή διαδικασία. «Τι θα γίνεται με την απόθηκευση, μεταφορά και εξαγωγή των προϊόντων αυτών. Δεν υπάρχει νομοθεσία. Χρειαζόμαστε περισσότερη νομοθεσία, κυρίως για το κομμάτι της μεταφοράς. Παραμένει αρρύθμιστο το συγκεκριμένο κομμάτι», επισήμανε.
«Οχι άδειες σε όσους έχουν καταδικαστεί για ναρκωτικά»
«Για την κάνναβη υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να μπουν στη θέση τους, προκειμένου οι άνθρωποι που επενδύουν να ξέρουν ότι επενδύουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Έχω θέματα με τη νομοθεσία της κάνναβης, που όμως δεν είναι καλλιεργητικού τύπου. Το θέμα μου έχει να κάνει με τις προϋποθέσεις αδειοδότησης», κατέληξε ο κ. Βορίδης και έφερε ως παράδειγμα ότι δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση για ανθρώπους που έχουν καταδίκες για το νόμο περί ναρκωτικών, «και θεωρώ ότι αυτοί δεν πρέπει να αδειοδοτούνται».