Μια πρώτη εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, έκανε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο Mega.
Ξεκινώντας από τα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, επέμεινε ιδιαιτέρως στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κάτι που ήταν δέσμευση της κυβέρνησης, υπενθύμισε. Ακολούθως αναφέρθηκε στην κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου και την αντικατάστασή του από ένα τέλος ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο θα φέρει, όπως είπε ο υπουργός, «σημαντική εξοικονόμηση στις επιβαρύνσεις διαφόρων συναλλαγών». Και προχώρησε υπογραμμίζοντας τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% στην περίπτωση που ασφαλιστούν τα ακίνητα. «Μια μείωση που έρχεται πάνω σε έναν ΕΝΦΙΑ ήδη μειωμένο κατά 35%», συμπλήρωσε.
Τι ανέφερε σχετικά με την ακρίβεια
Ενώ για την ακρίβεια εξήγησε πως δεν υπάρχει πρόσθετο μέτρο στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού γιατί «πρώτον, έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για την ακρίβεια, έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις για την ακρίβεια από την κυβέρνηση και δεύτερον, γιατί είμαστε σε πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών». Για το στεγαστικό, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να αυξηθεί η προσφορά κλειστών κατοικιών. Ένα πρόβλημα που δεν επιλύεται με την επιβολή πλαφόν στα μισθώματα των κατοικιών, όπως προτείνουν εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρατήρησε εξ άλλου.
Ικανό μέρος της συνέντευξης εστιάστηκε στον αγροτικό κόσμο της χώρας, με τον Μ. Βορίδη να επισημαίνει ότι «η μονιμοποίηση της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ήταν πάγιο αίτημα των αγροτών. 'Αρα, τελείωσε αυτό, ικανοποιήθηκε». Και, ταυτόχρονα, έκανε ειδική μνεία στην επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων αγροτών και των συνεταιρισμών τους μέσω της δημιουργίας «ευέλικτου πλαισίου διαχείρισης» προκειμένου να απαλλαγούν από τα βάρη οι αγρότες και να αναχρηματοδοτηθούν, και άρα, συμπέρανε, «αποκτούν τη δυνατότητα να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία». Τα θερμοκήπια, τέλος, είναι «μια τεράστια παραγωγική μεταβολή».
Ερωτηθείς ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε ότι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι ένα μέτρο που τους αφορά. Ενώ παρέπεμψε συγχρόνως στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα χωριά, για το ελάχιστο φορολογητέο ποσό. Εν κατακλείδι, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας και, επομένως, και των πολιτών, θα βελτιώνεται συνεχώς μέχρι το 2027».
Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε ως αντιπολίτευση ό,τι έκανε ως κυβέρνηση
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, το πρώτο σχόλιο του Μ. Βορίδη ήταν, «δεν τα έχω βάψει και μαύρα», επαναλαμβάνοντας ότι «αυτό το οποίο περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το επίτιμο του τρόπου με τον οποίο πολιτεύθηκε και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση» -ακόμη και από το 2019 και μετά, όπως διευκρίνισε αμέσως μετά. «Συνέχισε ως αντιπολίτευση ό,τι έκανε ως κυβέρνηση», υποστήριξε και συμπέρανε: «Αρα, δεν κατάλαβαν τίποτα». Και, σήμερα, «κάνουν μια συζήτηση μόνο για τα πρόσωπα». Στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι «η χώρα είναι κατάχρεη», κάτι που «δεν αντιστοιχεί στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα». Βεβαίως, «υπάρχουν πολίτες που δυσκολεύονται, όπως υπήρχαν πάντα, μόνο που σήμερα δυσκολεύονται λιγότερο από παλιότερα».
Το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν έχει απασχολήσει, επανέλαβε, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την πάγια θέση της ΝΔ: «Πάντοτε θέλουμε ένα εκλογικό νόμο, ο οποίος να διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα από τη μια, να είναι κατά το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερος από την άλλη. Γι' αυτό και πάντοτε είμαστε υπέρ ενισχυμένων πλειοψηφικών συστημάτων», κατέληξε.
Δείτε την συνέντευξη του Μάκη Βορίδη:
ΑΠΕ-ΜΠΕ