Ανάμεσα στις 21 και 26 Απριλίου θα προκηρυχθούν οι εκλογές, έκανε γνωστό μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε συνέχεια της γνωστοποίησης από τον πρωθυπουργό το πρωί της Τρίτης, ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την 21η Μαΐου.
«Τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω των εκλογών στις 19 και 22 Μαΐου», έκανε γνωστό ακόμη ο ίδιος. Ο κ. Βορίδης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα πως φαίνεται αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, ενώ επανέλαβε ότι η στρατηγική της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία.
«Οι πρώτες κάλπες θα καθορίσουν ποιος θα είναι ο πρώτος», σημείωσε.
Βορίδης: Στο ΠΑΣΟΚ δεν θα ξέρουν ποιον θα έχουν πρωθυπουργό
Αναφερόμενος στις προ ημερών δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν χωρίς να ξέρουν ποιον θα έχουν πρωθυπουργό».
Ερωτηθείς για το αν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό, πλην Μητσοτάκη, επισήμανε: «Δεν πρόκειται να ψηφίσω άλλον πέρα από Μητσοτάκη».
Συγκεκριμένα, επί του θέματος ανέφερε: «Εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσω άλλον εκτός από τον Μητσοτάκη. Αν είναι πρώτη η ΝΔ. Θεωρώ ότι είναι μέγιστο ατόπημα θεσμικό. Η πρόταση Ανδρουλάκη επιτρέψτε μου έχει και ένα στοιχείο το οποίο είναι στα όρια του κωμικού. Δηλαδή, θα ψηφίσουμε -όποιοι θέλουν να ψηφίσουν- τον Ανδρουλάκη. Διότι θέλει μεγάλο ποσοστό για να επιτύχει την προγραμματική σύγκλιση. Για να μην είναι ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας πρωθυπουργός. Αλλά δεν θα ξέρουν όλοι αυτοί που ψηφίζουν τον Ανδρουλάκη ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Δηλαδή ξαφνικά αυτοί που ψηφίζουν τώρα ΠΑΣΟΚ, δεν θα ξέρουμε ποιον θα έχουν πρωθυπουργό».
Στο ερώτημα αν απαιτείται εθνικός λόγος για την πρόωρη προκήρυξη των εκλογών, απάντησε: «Όχι πια, αλλά προφανώς θα υπάρξει μια αιτιολογία την οποία νομίζω ότι εν μέρει περιέγραψε και στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, ότι υπάρχουν και μία σειρά από σημαντικές διεθνείς εκπροσωπήσεις στις οποίες χρειάζεται “ενισχυμένη” πλέον ενόψει του ότι βρισκόμαστε και λήξης της κυβερνητικής θητείας, υπάρχουν διάφορα διεθνή θέματα».
Ως προς το αν πάμε για διπλές εκλογές εξαρχής, ήτοι αν κρίνεται το πότε θα είναι η δεύτερη εκλογή ως κριτήριο για το πότε θα γίνει η πρώτη, ανέφερε: «Όχι, αλλά σε σε μεγάλο βαθμό λέει ότι δεν θα μπορούσαμε πάντως να εξαντλήσουμε τη θητεία, γιατί τότε θα βρισκόμασταν με μια κυβέρνηση η οποία θα είχε λήξει η θητεία της. Άρα πρέπει να πάμε κάποια χρονική στιγμή πριν».
Τι είπε ο Μάκης Βορίδης για τις δεύτερες κάλπες
Σχετικά με το πότε μπορούν να γίνουν οι δεύτερες εκλογές με βάση τις συνταγματικές προθεσμίες, εφόσον δεν προκύψει η κυβέρνηση στις 29 Μαΐου, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε: «Έχουμε πρώτον τις διερευνητικές εντολές: τρεις στο πρώτο κόμμα, τρεις στο δεύτερο κόμμα, τρεις στο τρίτο κόμμα, χωρίς προθεσμία, αλλά εν πάση περιπτώσει εντός εύλογου συνταγματικού χρόνου, τη διαβούλευση που κάνουν όλα τα κόμματα πλέον με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (…) Θα πρέπει να περιμένει κανείς τα επίσημα αποτελέσματα διότι με βάση αυτά θα συγκροτηθεί η Βουλή και εν συνεχεία θα πρέπει να υπάρξουν τρία πράγματα: Η ορκωμοσία της Βουλής, η εκλογή Προέδρου της Βουλής και ξεχωριστή ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροέδρων, γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής».
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης πρόσθεσε: «Αν κανείς ακούσει και πάρει στα σοβαρά τις δηλώσεις των κομμάτων μέχρι στιγμής, και θεωρεί ότι τα κόμματα αυτό το οποίο το λένε για τα ζητήματα των συνεργασιών το πιστεύουν και το εννοούν, ναι, νομίζω ότι είναι αδύνατον να υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων (…) Έχουμε πει από την αρχή ότι τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής δεν μας αρέσουν γιατί δεν πιστεύουμε κάποια λογική στο σύστημα, γιατί δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να εξασφαλίσει σταθερές, αποτελεσματικές και ευέλικτες κυβερνήσεις οι οποίες μπορούν να παίρνουν αποφάσεις με ταχύτητα αλλά και ταυτόχρονα να αντιστέκονται εκεί που πρέπει να αντισταθούμε.
(…) Οι δεύτερες εκλογές έχουν να κάνουν με την διεκδίκηση αυτοδυναμίας. Δεν έχει το ζήτημα να πάρουμε κάποιες βουλευτικές έδρες ακόμα. Αυτό δεν έχει τόση σημασία. Εκείνο όμως το οποίο έχει σημασία είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση. Άρα εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι στρατηγική μας είναι η αυτοδυναμία.
(…) Η στρατηγική της αυτοδυναμίας είναι συνδεδεμένη με την απλή αναλογική γιατί είναι υπονομευμένη σήμερα το πεδίο ακριβώς με την επιλογή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα εκλογικό σύστημα όπως η απλή αναλογική. Και επειδή ακούω και πολλά νομίζω ότι μπορούμε να πούμε μερικά παραδείγματα: Δείτε π.χ. αυτή τη στιγμή τι “περνάει” η Γερμανία από μία κυβέρνηση η οποία έχει προκύψει από την απλή αναλογική».
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη:
«Αν στις δεύτερες εκλογές έρθει ο Ανδρουλάκης και μας πει ότι δεν θέλει τον κύριο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, αυτό δεν είναι βάση συζήτησης. Το ξεκαθαρίζουμε. Δεν αποτελεί βάση συζήτησης. Άρα λοιπόν αυτό που λέει ο Ανδρουλάκης βγαίνει από την εξίσωση τουλάχιστον σε ότι αφορά την ΝΔ. Δεν ξέρω για τον ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ άκουσα περίπου τα ίδια».
Για τον αν υπάρχει περίπτωση να συγκροτηθεί μετεκλογικά ένας κυβερνητικός συνασπισμός στη Βουλή, τόνισε:
«Τα πράγματα είναι απλά. Η Νέα Δημοκρατία, για να κάνω μια πρόβλεψη, θεωρώ ότι θα έχει μια καθαρή νίκη στις επικείμενες εκλογές. Είναι οι κρίσιμες εκλογές, είναι οι σημαντικές εκλογές. Μπορεί να είναι απλή αναλογική και ορισμένοι να θεωρούν ότι είναι ευκαιρία για να χαλαρώσουμε. Δεν είναι χαλαρή η ψήφος των πρώτων εκλογών. Είναι μία πολύ κρίσιμη ψήφος στην οποία θα αναμετρηθούν προγράμματα, λογικές στις οποίες θα αναμετρηθούν ιδεολογίες.
(…) Άρα λοιπόν οι πρώτες εκλογές είναι η κρίσιμη ψήφος και από εκεί και πέρα αυτές σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δηλαδή στις 21 Μαΐου το απόγευμα θα περιμένουμε τα exit polls και στις 9 η ώρα θα έχουμε και το 80% των τμημάτων και επομένως θα ξέρουμε και ποιο το αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό η εικόνα αυτή θα έχει προκρίνει και προδιαγράψει το τι θα γίνει».
Ως προς το αν μπορεί να έχουμε και τρίτες εκλογές, δήλωσε: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα. Αν η εντολή του ελληνικού λαού είναι να κάνουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εμείς θα προσπαθήσουμε να την υπηρετήσουμε. Αλλά δεν συζητείται το θέμα του πρωθυπουργού, πέραν του προσώπου του κ. Μητσοτάκη».