Βορίδης: Δεν μπορεί να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Αττικής -Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί - iefimerida.gr

Βορίδης: Δεν μπορεί να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Αττικής -Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί

O Mάκης Βορίδης
O Mάκης Βορίδης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μίλησε στο ACTION 24 και τους Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα και τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Ο κ. Βορίδης επανέλαβε τον παραλληλισμό που έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας πως «βγήκε από μέσα του ο Βαρουφάκης» και πρόσθεσε: «Ο παραλληλισμός του κ. Μαρινάκη ήταν εξαιρετικός, πάρα πολύ πετυχημένος, γιατί μας γυρνάει σε όλη εκείνη τη μνήμη. Ότι έχουν ένα κόλπο, το οποίο θα το κάνουν. Το θυμάστε; Που κατέληξε να κλείσει τις τράπεζες. Αυτό ήταν το κόλπο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν μπορεί να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Αττικής, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί

Στη συνέχεια υπενθύμισε τι είχε συμβεί επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Attica Bank. «Tο να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Αττικής είναι αυτό που λέμε "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί". Γιατί αν σήμερα η Τράπεζα Αττικής χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση και χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είναι γιατί υπάρχουν δάνεια που έχουν δοθεί την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά δεν πληρώθηκαν. Και δόθηκαν όχι προφανώς με τραπεζικά κριτήρια», σχολίασε ο κ. Βορίδης.

Τι θα επιτευχθεί με τη συμφωνία

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως αν επιτευχθεί η συμφωνία Attica Bank και Παγκρήτιας, τότε θα ισχυροποιηθούν οι δύο τράπεζες που σήμερα έχουν θέμα, θα σωθούν οι καταθέσεις των ανθρώπων και θα δημιουργηθεί ένας 5ος τραπεζικός πυλώνας απέναντι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. «Αυτό μας ενδιαφέρει για να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό, να περιορίσουμε το εύρος της διαφοράς μεταξύ δανεισμού-τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή επιτοκίου τραπεζικών καταθέσεων και επιτοκίου δανείων, γιατί εκεί λειτουργεί ανταγωνιστικά. Να μειωθούν οι προμήθειες, γιατί αυτός ο πυλώνας θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά απέναντι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες», πρόσθεσε.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μάκης Βορίδης για τις δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη για την Attica Bank

Στην ερώτηση γιατί αντιδρά τόσο πολύ ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Μάκης Βορίδης απάντησε «νομίζω γιατί θυμήθηκε τον Βαρουφάκη. Βγήκε από μέσα του ο Βαρουφάκης. Και ωραία το είπε ο Παύλος Μαρινάκης, είναι ωραίος ο παραλληλισμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Να εξηγήσουμε δύο πράγματα γι' αυτό. Γιατί τι ακούω από τον κ. Κασσελάκη; Ακούω από τον κ. Κασσελάκη ότι ουσιαστικά το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει και χαρίζει μια τράπεζα σε έναν ιδιώτη με λεφτά του Δημοσίου. Αυτά άκουσα. Και αυτό είναι η κριτική που κάνει. Να έρθουμε λίγο να συνεννοηθούμε. Το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Αττικής είναι αυτό που λέμε "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί". Γιατί αν σήμερα η Τράπεζα Αττικής χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση και χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είναι γιατί υπάρχουν δάνεια που έχουν δοθεί την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και αυτά δεν πληρώθηκαν. Και δόθηκαν όχι προφανώς με τραπεζικά κριτήρια. Το αφήνω αυτό. Το ξεπερνάω.

»Και ερχόμαστε εδώ σε ένα σημείο που έρχεται ο επόπτης, δεν ερχόμαστε εμείς, έρχεται η Τράπεζα της Ελλάδος και λέει, ακούστε εδώ υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο τράπεζες, για τις οποίες πρέπει να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Για να γίνει πλέον η ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες, πλέον ο ESM από εκείνη την εποχή, τη θυμάστε εκείνη την εποχή του PSI, την εποχή που δώσαμε κάτι εκατοντάδες δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έδωσαν τα κράτη. Από τότε μπήκε ένας κανόνας ότι αυτό δεν θα ξαναγίνει. Άρα δεν μπορεί να έρθει το κράτος να βάλει λεφτά».

Σε εκείνο το σημείο ο δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης σχολίασε «έχουμε και το τραπεζικό παράδειγμα της Κύπρου που τα λεφτά τα έδωσαν οι καταθέτες», με τον υπουργό Επικρατείας να συνεχίζει την τοποθέτησή του λέγοντας πως «δύο πράγματα μπορούν να γίνουν λοιπόν. Το λεγόμενο bail in. Πόση πρέπει να είναι η ανακεφαλαιοποίηση; Π.χ. 1 δισ., πόσα λεφτά έχουμε στις καταθέσεις; Έχουμε 2 δισ. Θαυμάσια, κούρεμα 50%, μπήκε το 1 δισ. Τα παίρνουμε από τους καταθέτες. Ποιος είναι ο καταθέτης; Ο πολίτης, ο κόσμος, οι επιχειρήσεις, αυτοί είναι οι καταθέτες.
Υπάρχει και άλλη λύση, λέει ο ESM. Να βρείτε έναν επενδυτή να βάλει κάτι λεφτά και εκεί αν βρείτε επενδυτή μπορεί ως επένδυση να συμμετάσχει και το Δημόσιο. Αλλά πρέπει να βρείτε επενδυτή. Τρία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος ψάχνει επενδυτή και δεν βρίσκει, γιατί κανείς δεν έχει όρεξη να βάλει τα λεφτά του σε αυτήν την ιστορία. Και βρέθηκε ένας επενδυτής και λέει θα συμμετάσχω σε αυτό, ο οποίος παρεμπιπτόντως θα βάλει κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια, δεν βάζει 10 ευρώ. Αυτός ο άνθρωπος που θα βάλει κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια λέει "ωραία, αλλά να συμμετάσχει από εκεί και πέρα με τη μορφή επένδυσης πλέον και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας".

»Προσέξτε τι επιτυγχάνουμε εδώ:
Πρώτον, ισχυροποιούμε δύο τράπεζες οι οποίες σήμερα είχαν θέμα.
Δεύτερον, σώζουμε τις καταθέσεις των ανθρώπων.
Τρίτον, φτιάχνουμε και έναν πυλώνα ισχυρό, ο λεγόμενος 5ος πυλώνας απέναντι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αυτό μας ενδιαφέρει για να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό, να περιορίσουμε το εύρος της διαφοράς μεταξύ δανεισμού-τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή επιτοκίου τραπεζικών καταθέσεων και επιτοκίου δανείων, γιατί εκεί λειτουργεί ανταγωνιστικά. Να μειωθούν οι προμήθειες γιατί αυτός ο πυλώνας θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά απέναντι στις τέσσερις συστημικές, και έρχεται ο κ. Κασσελάκης και τι μας λέει -ω διά του θαύματος!. Ή μας λέει να μην το κάνουμε, δηλαδή να πληρώσουν οι καταθέτες, ωραία ιδέα, συγχαρητήρια, μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ, και μας λέει και κάτι άλλο. Αν τυχόν κάποιος έχει συμφέρον να μην το κάνει, είναι αυτός που δεν θέλει να ενισχύσει τον τραπεζικό ανταγωνισμό. Δηλαδή τι έρχεται και λέει ο κ. Κασσελάκης; Ότι του αρέσουν πολύ οι κλειστές αγορές. Επειδή λοιπόν το άλλο που λέει ο κ. Κασσελάκης είναι να βρείτε έναν επενδυτή, γιατί αυτό είναι το βασικό επιχείρημα, ο οποίος θα βάλει τα λεφτά που νομίζω εγώ ότι πρέπει να βάλει, ο Κασσελάκης ότι πρέπει να βάλει για να πάρει τις μετοχές που νομίζει ο Κασσελάκης ότι πρέπει να πάρει. Μόλις μας τον βρει ο Κασσελάκης τον επενδυτή αυτόν, είμαστε μέσα. Απλώς επειδή δεν έχει βρει και παρεμπιπτόντως όχι μόνο ο Κασσελάκης, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά βρήκαμε εμείς έναν επενδυτή, ο οποίος βάζει κάποια εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά ναι με αυτούς τους όρους, εγώ λέω να την κάνουμε αυτή τη συμφωνία, γιατί αυτή η συμφωνία έχει πάρα πάρα πολλά οφέλη και για το ελληνικό Δημόσιο και για τους καταθέτες και για τον τραπεζικό ανταγωνισμό και τελικά για το δημόσιο συμφέρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τι έχει σπουδάσει; Ο Στέφανος έχει την ψυχή του Γιάνη μέσα του, τα θυμάστε αυτά; Ότι πάντα είχαν μια καλύτερη ιδέα. Ο παραλληλισμός του κ. Μαρινάκη ήταν εξαιρετικός, πάρα πολύ πετυχημένος, γιατί μας γυρνάει σε όλη εκείνη τη μνήμη. Ότι έχουν ένα κόλπο, το οποίο θα το κάνουν. Το θυμάστε; Που κατέληξε να κλείσει τις τράπεζες. Αυτό ήταν το κόλπο.
Λοιπόν, επειδή έχει πείρα πια ο λαός μας και επειδή ο λαός μας καταλαβαίνει ότι αυτά είναι δωρεάν φληναφήματα εύκολα και επειδή θα μας δοθεί η δυνατότητα ελπίζω να τα συζητήσουμε σε έκταση για να καταλάβει και ο κόσμος για τι ακριβώς λέμε και να καταλάβει από τι γλιτώνουμε με αυτή την τοποθέτηση που κάνει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, με αυτή την επένδυση που κάνει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, το ελληνικό Δημόσιο θα βγει και χρηματοοικονομικά ωφελημένο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ