Το δίκτυο Bloomberg αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι η Ελλάδα θα υποβάλει την επόμενη εβδομάδα σχέδιο για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για μια μαζική ανάπτυξη ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η χώρα θέλει να ενισχύσει τους λεγόμενους διαδρόμους βορρά-νότου, ώστε οι περιοχές με υψηλά επίπεδα παραγωγής αιολικής ενέργειας να συνδέονται καλύτερα με αυτές που παράγουν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια».
Το Bloomberg σημειώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αυτός που θα υποβάλει την πρόταση στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης», σημειώνει η πηγή του δικτύου. «Οι επενδύσεις σε δίκτυα είναι χαμηλότερες από ό,τι χρειάζεται για ένα ενεργειακό σύστημα καθαρού μηδενισμού», προσθέτει.
Το σχέδιο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα
Η ΕΕ ξεκινά φιλόδοξα σχέδια για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι τα μέσα του αιώνα, συμπεριλαμβανομένης μιας μαζικής διάθεσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα δίκτυα της περιοχής δεν είναι αρκετά καλά εξοπλισμένα για να αντέξουν τη μετάβαση σε πιο διακοπτόμενες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.
Περίπου 600 γιγαβάτ αιολικών και ηλιακών έργων είναι εν αναμονή σύνδεσης με το δίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, περίπου το 85% των στόχων τους για το 2030.
Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σχέδια για την κλιμάκωση της εγχώριας παραγωγής οκτώ «στρατηγικών τεχνολογιών καθαρού μηδενισμού», συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου. Οι ηγέτες που συναντώνται σε μια σύνοδο κορυφής στις 23 έως τις 24 Μαρτίου πρόκειται να συζητήσουν τα σχέδια για πρώτη φορά.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει καλύτερες συνδέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η ηλιακή και η αιολική παραγωγή εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον άνθρακα, αλλά και μία ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης και μια «ευρωπαϊκή διευκόλυνση δικτύου» για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης βελτιώσεων του δικτύου.