Πρώτα η Αθηνά Λινού «έκαψε» την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια, μετά ο πρόεδρος έβαλε κομματική πειθαρχία και στο τέλος ο Παύλος Πολάκης με το «αντάρτικο» για το νομοσχέδιο Μητσοτάκη άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου.
Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα η πλεονεκτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη να εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρωτοφανή στάση του να δείχνει το δρόμο της αποχής στους βουλευτές της πλειοψηφίας και το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του για ετεροπροσδιορισμό σε σχέση με την «ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ», του γύρισε μπούμερανγκ.
Ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους πολιτικούς αντιπάλους μετατράπηκε σε μείζονα εσωκομματική κρίση για την Κουμουνδούρου εξαιτίας σωρείας παλινωδιών οριζόντια μέσα στο ηγετικά κλιμάκια, αλλά και των διαφωνιών που αποκαλύπτονται και στο εσωτερικό του με πρώτο τον βασικό συνεργάτη και σύμμαχό του Παύλο Πολάκη.
Η κομματική πειθαρχία που προανάγγειλε ο κ. Κασσελάκης για τα ομόφυλα ζευγάρια αιφνιδίασε άπαντες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και στην Κουμουνδούρου.
Οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπερψηφίζουν χωρίς αστερίσκους το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο αντέδρασαν έντονα καθώς το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί, με τον κ. Κασσελάκη να ζητά, όπως σημείωναν, κομματική πειθαρχία σε κάτι ελλειμματικό.
Τρεις γραμμές
Με το ΣΥΡΙΖΑ να αποκαθηλώνει ήδη τη δική του πρόταση νόμου που έδινε δικαίωμα στην παρένθετη μητρότητα και στα ομόφυλα ζευγάρια, αναπτύχθηκαν δυο τάσεις μέσα στο κόμμα.
Η μια εκφράστηκε από τον Γιάννη Ραγκούση ο οποίος κάλεσε εγκαίρως το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επι της αρχής από τη στιγμή που οι ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη κάλυπταν 8 στις 10 προϋποθέσεις.
Η δεύτερη εκφράστηκε από πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς ο οποίος με τη φράση «δεν είναι τζάμπα η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ» έδειχνε προς την επιλογή της καταψήφισης με στόχο να προκαλέσει πλήγμα στην κυβέρνηση.
Αυτή τη θέση μάλιστα υπερασπίστηκαν και στελέχη όπως ο κ. Φάμελλος ωστόσο μεταξύ της υπερψήφισης από θέση αρχής πάνω στα ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων και της σκληρής γραμμής προέκυψε και μια τρίτη γραμμή, αυτή του κ. Πολάκη, το νούμερο 2 στο κόμμα μετά τον Κασσελάκη.
«Δεν μπορώ να ανέβω στα χωριά. Με το που πας να πεις κάτι μου δείχνουν την αντίθεσή τους για το ζήτημα» φέρεται να είπε στην Πολιτική Γραμματεία ο κ. Πολάκης, αναφερόμενος στον γάμο ομοφύλων και ανάβοντας το φυτίλι της έκρηξης που ακολούθησε.
Βγαίνουν σκελετοί
Κι αυτό ενώ ο κ. Κασσελάκης λίγο νωρίτερα προσερχόταν στη συνεδρίαση της Πολιτικής γραμματείας απαντώντας για την κομματική πειθαρχία ότι είναι και «το αυτονόητο», στον απόηχο της ενόχλησης που εξέφρασαν στελέχη του κόμματος, ακόμη και από το στενό κύκλο συνεργατών του, όπως ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος, αν και διευθυντής της ΚΟ, δήλωνε πλήρη άγνοια.
Μάλιστα στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ της περασμένης Τετάρτης και ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές από τους διαφωνούντες βουλευτές όπως η κα Λινού η οποία αμφισβήτησε τη νομική και επιστημονική αρτιότητα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης δεν έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας.
Την ίδια στιγμή ωστόσο έφταναν στην ηγεσία του κόμματος διαφωνίες και άλλων βουλευτών για το κλίμα που επικρατεί κυρίως στην επαρχία για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την εν γένη στάση του κόμματος και με τους ίδιους να εκφράζουν αντίστοιχες με του κ. Πολάκη ενστάσεις.
Χωρίς πειθαρχία
Από το πρωί πάντως το κλίμα που εξέπεμπε η Κουμουνδούρου ήταν ότι ο κ. Κασσελάκης με την κομματική πειθαρχία εννοούσε οτι οι βουλευτές είναι ένα μπλοκ υπέρ του νόμου.
Μάλιστα η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη μιλώντας στο MEGA ακύρωνε πλήρως το νόημα των όσων είπε το προηγούμενο βράδυ ο πρόεδρος του κόμματος και δήλωσε ότι «αυτοί που θεώρησαν ότι μίλησε για ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε κάτι που δεν είναι σχέδιο νόμου κυβέρνησης, είναι λάθος αυτών που το αντιλήφθηκαν ως τέτοιο», ενώ απέκλειε ακόμη και το ενδεχόμενο διαγραφών σημειώνοντας κατηγορηματικά ότι «δεν θα διαγραφεί μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για νομοσχέδιο που θα φέρει η ΝΔ».
Πειθαρχία μετά
Λίγη ώρα μετά ο κ. Κασσελάκης άδειαζε την ίδια την εκπρόσωπό του και με μια ανάρτηση επανάφερε την κομματική πειθαρχία αλλά με αστερίσκους για το μέλλον όταν θα το φέρει η κυβέρνηση.
«Δε νοείται Βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο» έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να στείλει και μήνυμα στον κ. Πολάκη ότι αν και με ελλιπή τρόπο το νομοσχέδιο προωθεί την ισότητα υθα το υπερψηφίσει και «εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».
Το απόλυτο αλαλούμ κορυφώθηκε όταν η Έλενα Ακρίτα μιλώντας στο action 24 μεταξύ Κασσελάκη και Αυγέρη επέλεξε να ακούσει την εκπρόσωπο Τύπου για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας.
Κατέρρευσε το προοδευτικό πλεονέκτημα
Ωστόσο με το αντάρτικο του κ. Πολάκη κατέρρευσε και η προσπάθεια που είχε καταβάλλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να εμφανιστεί ως ο εκφραστής της προόδου στην Κεντροαριστερά έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος όπως τον κατηγόρησε ετεροκαθορίζεται από τη στάση των κυρίων Βορίδη και Πλεύρη.
Όμως μετά το «Πολάκη made in USA» που είπε η Χαριλάου Τρικούπη για το όρο «εκβιαζόμενος» που επανάφερε ο κ. Κασσελάκης ήρθε και το αυτογκόλ όπως παρατηρούν πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Πολάκη να σέρνει το χορό της ευθείας αμφισβήτησης της προοδευτικής ταυτότητας που επιχειρεί να εδραιώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τα δικαιωματικά ζητήματα των ΛΟΑΤΚΙ+, ως μέλος και εκείνος της κοινότητας αυτής.
Υπο αυτές τις συνθήκες και με κορυφαία στελέχη να ανοίγουν το ζήτημα της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ και της συνεργασίας με τα κόμματα του προοδευτικού χώρου η ομιλία του κ. Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, που συνεδριάζει σήμερα, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει το ήδη εύφλεκτο σώμα των συμμετεχόντων. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο αν και σε τι τόνο θα απαντήσει ο κ. Κασσελάκης στο alter ego του από την κούρσα διαδοχής στο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, Παύλο Πολάκη, που του τραβά το προοδευτικό χαλί κάτω από τα πόδια του.