Κυβερνητική σταθερότητα αναμένει την επομένη των εκλογών ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ταυτόχρονα ζήτησε αποκατάσταση των θεσμών της Δικαιοσύνης, αναφερόμενος ιδίως στην υπόθεση Novartis.
Σε παρέμβασή του στον Ant1 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό το πρόβλημα της κυβερνητικής σταθερότητας επηρεάζει την οικονομία, την λειτουργία των θεσμών» για να προσθέσει: «Κυρίως επηρεάζει τις ζωές μας πρακτικά, άρα νομίζω ότι όλοι περιμένουν να υπάρξει σταθερό περιβάλλον πολιτικό και θεσμικό, να υπάρχει κυβέρνηση η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, η οποία επωμίζεται το βάρος της διαχείρισης της εθνικής στρατηγικής. Βεβαίως με συναίνεση, βεβαίως με ενότητα, βεβαίως με προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πάντως πρέπει να υπάρχει σαφής, καθαρή κυβερνητική λύση και σταθερότητα».
Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική και λόγω τις «επιπόλαιης» στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν άρθρα που πλέον μπορούν να ψηφιστούν με πλειοψηφία 151 βουλευτών όπως η εκλογή ΠτΔ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν θέματα που δεν θίγονται καθόλου, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και η Δικαιοσύνη «παρότι έχουν διαφανεί τεράστια προβλήματα» τα τελευταία 4,5 χρόνια.
«Η δικαιοσύνη ήταν το θύμα της απελθούσας κυβέρνησης» είπε με έμφαση ο Ευ. Βενιζέλος για να προσθέσει: «Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα με την υπόθεση Novartis όπως έδειξαν και οι σημερινές εξελίξεις, καθώς η εισαγγελέας του Α. Πάγου εσύρθη να ανασύρει τις μηνύσεις Σαμαρά, Αβραμόπουλου και την δική μου». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ταυτότητα των «κουκουλοφόρων μαρτύρων» έχει αποκαλυφθεί «καλώς ή κακώς» και ζήτησε «να πάψουν να είναι προστατευόμενοι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες. Αυτό φαντάζομαι θα λυθεί από την επόμενη Βουλή, η οποία πρέπει να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών και την λειτουργία της δικαιοσύνης».
Ο Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, είπε πως «είναι προφανές ότι η επόμενη Βουλή θα πρέπει να καταργήσει την απλή αναλογική» αλλά υπενθύμισε πως «ο νόμος που θα την αντικαταστήσει θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών» κάτι που, όπως παραδέχθηκε «είναι δύσκολο πολιτικά και αριθμητικά».
Ερωτηθείς για το πώς νιώθει έναντι του Κινήματος Αλλαγής μετά την αποπομπή του, 0 κ. Βενιζέλος επανέλαβε: «Ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος αλλά και τόσο συλλογικός. Δεν θέλω να αναφερθώ άλλο σε αυτά. Ας μείνουμε στα μεγάλα που αφορούν το μέλλον του τόπου».
Για τα ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην κρίση με την ΑΟΖ Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι «η τουρκική συμπεριφορά, είναι πάντα αναμενόμενη. Η Τουρκία δεν εκπλήσσει, προετοιμάζει αυτό που θα κάνει και πολλές φορές περιμένει επί δεκαετίες προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες». Υπενθύμισε δε πως «τα τελευταία 45 χρόνια, από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, τα θερμά επεισόδια που είχαμε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν βοήθησαν τη θέση μας, είχαμε διολισθήσεις σε σχέση με το βαθμό υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».
Κατά τον κ. Βενιζέλο «το δίδαγμα είναι ότι η καλύτερη διαχείριση κρίσης είναι να αποφύγεις την κρίση γιατί όταν ένα επεισόδιο εξελίσσεται σε αναγκάζει να προβείς σε διπλωματικές ενέργειες, οι οποίες, εάν δεν εγγράφονται σε μία στρατηγική, δεν είσαι προετοιμασμένος για κάποια ολοκληρωμένη και τελική λύση, νομίζω ότι αποβαίνουν μη παραγωγικές, για να το πω ευγενικά».
Οπως σημείωσε «πρέπει να δούμε εάν η παράμετρος χρόνος μας έχει βοηθήσει και στα Ελληνοτουρκικά, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, και στο Κυπριακό», ενώ τόνισε ότι «χρειαζόμαστε κάτι άλλο πέραν της πολιτικής του Ελσίνκι που ήταν μία πολιτική της δεκαετίας του ’90».
Τέλος, ως προς το Διεθνές Δίκαιο, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε: «Προφανώς θέλουμε, προφανώς δική μας αφετηρία είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Όμως το Διεθνές Δίκαιο το εφαρμόζουν δικαστήρια και διαιτητικά όργανα και πρέπει να ξέρουμε στην πράξη πώς έχει εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως στα θέματα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών: υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη. Οι τεχνικές λεπτομέρειες έχουν τεράστια σημασία, άρα έχει πολύ μεγάλη προτεραιότητα για εμάς να θέτουμε τα ζητήματα όπως προσπαθήσαμε την περίοδο 2013-2015, να μιλάμε για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, να μιλάμε για το Αιγαίο αλλά και για την ανατολική Μεσόγειο».
Ακόμη, είπε πως πρέπει να υπάρξει «μία άσκηση εθνικού αναστοχασμού με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, με πραγματικό πατριωτισμό, που υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και αποτελεσματικά και βεβαίως αυτό πρέπει να διαμορφωθεί από την επομένη των εκλογών».