Ο αιφνίδιος θάνατος της Φώφης Γεννηματά σκόρπισε θλίψη στο ΚΙΝΑΛ αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι στενοί της συνεργάτες, Μανώλης Όθωνας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Νίκος Βοσδογάνης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσαν το μοιραίο. Την ίδια ώρα, και οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δήλωναν συγκλονισμένοι από την σοκαριστική είδηση του θανάτου της προέδρου του κόμματος.
Τι θα γίνει με τις εσωκομματικές εκλογές
Το λογικό είναι να υπάρξει αναβολή των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ωστόσο είναι ακόμη άδηλο τι θα γίνει, καθώς ουδείς φυσικά ήθελε να μπει σε καμία περαιτέρω συζήτηση για τα εσωκομματικά.
«Αυτή τη στιγμή θα ήταν ιεροσυλία και κυνισμός» τόνιζε υποψήφιος, ενώ άλλος πρόσθετε πως είναι αδιανόητο για τον ίδιο να παίρνει τηλέφωνα μέλη και φίλους του κόμματος για να τον ψηφίσουν αυτές τις ώρες.
Το αν θα αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές είναι προ διερεύνηση, αν και τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Οι πληροφορίες για την εκλογή προέδρου από την ΚΟ
Το δεύτερο που τίθεται ως ζήτημα είναι η εκλογή προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πιθανότατα μετά την κηδεία της Φώφης Γεννηματά, η οποία ήταν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ. Το κενό που αφήνει πρέπει να καλυφθεί κοινοβουλευτικά κατ’ αρχάς και εν συνεχεία κομματικά.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή αφορά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και δεν έχει σχέση με το κόμμα. Το κάθε κόμμα στη Βουλή οφείλει να έχει έναν πρόεδρο, ο οποίος εκπροσωπείται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μεν, όχι όμως σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Ως εκ τούτου, η αναγκαία εκλογή πρόεδρου ΚΟ μπορεί να γίνει μέσω εκλογών ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος, όπως έγινε τον Ιανουάριο του 1996 με την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου και την εκλογική αναμέτρηση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου-Αρσένη-Χαραλαμπόπουλου όπου κέρδισε ο Κώστας Σημίτης και ανέλαβε και πρωθυπουργός και στη συνέχεια, τον Ιούνιο του ίδιου έτους κέρδισε και το συνέδριο και έγινε και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές είναι 3 από τους 6 υποψηφίους: Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χάρης Καστανίδης. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι από αυτούς θα κατέλθουν στην ψηφοφορία για εκλογή προέδρου της ΚΟ ενώ είναι πιθανόν να υπάρξει και άλλη ή και άλλες υποψηφιότητες. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στη μάχη του 1996 η κάθοδος Αρσένη και Χαραλαμπόπουλου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον β’ γύρο της ψηφοφορίας
Το βέβαιο είναι η εκλογή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα παίξει ρόλο και στο εσωκομματικό. Αν δηλαδή κάποιος εκλεγεί, παίρνει ψυχολογικό προβάδισμα στην κούρσα για το κόμμα, όπως και το αντίστροφο: Αν χάσει, απομακρύνονται οι ελπίδες του. Για την ώρα όλα είναι στον αέρα και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και το σενάριο της «διαρχίας» σε κόμμα και ΚΟ.
Όλα αυτά πάντως τα σενάρια έχουν επεξεργαστεί από τα επιτελεία των υποψηφίων, καθώς γνώριζαν τη δύσκολη κατάσταση υγείας της Φώφης Γεννηματά.
Τέλος σημειώνεται ότι στη Βουλή, στη θέση της Φώφης Γεννηματά, εισέρχεται, ως πρώτη επιλαχούσα στον Νότιο Τομέα Αθηνών, η Τόνια Αντωνίου.