Την έντονη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025» εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι «οδηγεί τη χώρα σε πέμπτο μνημόνιο».
«Το πικρό πάθημα του Μεσοπρόθεσμου του 2011 δεν σας έγινε μάθημα. Δεν θέλετε να καταλάβετε ότι δεν βοηθά σε πτωχευμένο λαό. Από το Μεσοπρόθεσμο του 2011 και τον χημικό πόλεμο εναντίον των διαδηλωτών ήρθαμε σήμερα σε αυτό που ονομάζω πέμπτο μνημόνιο. Το έχω πει επανειλημμένως. Δεν δουλεύουν τα μνημόνια. Αυτή η διαδικασία μειώνει τη δυνατότητα να γίνει βιώσιμο το χρέος. Κάποιοι θα κερδίσουν, αλλά το 85% των πολιτών είναι καταδικασμένο στη διαδικασία των μνημονίων που ξεκίνησε από το 2010-2011», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
«Η χρεοδουλοπαροικία θα βαθύνει. Η ΕΕ θα επιβάλει νέο πακέτο ανακύλισης του ελληνικού χρέους. Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που φέρνετε. Θα υποχρεωθείτε να βάλετε εξοντωτικούς φόρους για να φτάσετε το πλεόνασμα του 3,7%. Μετά το 2022, 2023, που θα πάψουν τα επιτόκια να είναι χαμηλά, τι θα γίνει;», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Παράλληλα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε για «ένοχες διαστρεβλώσεις» και «σκόπιμες ανακρίβειες» και απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του ότι ως υπουργός Οικονομικών το 2015 έκλεισε τις ελληνικές τράπεζες, αντιτείνοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήθελε να τις οδηγήσει στο κλείσιμο.
«Εμείς λέμε ''ναι'' στις εύλογες διαφωνίες. Οι ένοχες διαστρεβλώσεις δεν βοηθούν τον διάλογο. Υπάρχει η παραδοχή του κ. Ντράγκι ότι είχε ζητήσει και είχε πάρει γνωμάτευση από ιδιωτικό νομικό γραφείο των Βρυξελών αν νομιμοποιείται να το κάνει. Το λέει ο ίδιος» είπε, και κατέθεσε στα πρακτικά σχετικά έγγραφα για τη γνωμάτευση που είχε ζητήσει.
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τις κατηγορίες του ότι στο Γιούρογκρουπ του Απριλίου του 2020, η ελληνική κυβέρνηση απεμπόλησε το δικαίωμα του βέτο, το μόνο, όπως είπε, «διαπραγματευτικό χαρτί που είχε μια πτωχευμένη χώρα, όπως η Ελλάδα».
«Κάνατε έγκλημα. Απεμπολήσατε αυτή τη δυνατότητα που είχατε, δέσατε τα χέρια σας, φέρνοντας σήμερα ένα νέο μνημόνιο για τη χώρα, καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της εν μέσω μάλιστα πανδημίας.
»Λέτε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουμε 15 δισ. ευρώ ενισχύσεις μέχρι το 2025. Είναι ξεκάθαρο ότι μακροπρόθεσμα είναι ασήμαντο το ποσό αυτό. Ίσως είναι σημαντικό για κάποιους που θα φάνε με χρυσά κουτάλια. Δεν θα σας βοηθήσει όμως. Θα υποχρεωθείτε να επιβάλετε υπέρμετρους φόρους. Σήμερα φέρνετε τη λιτότητα. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,7% είναι ίδιο με το έλλειμμα του ιδιωτικού τομέα. Θα βάλετε το χέρι σας στη τσέπη του για να αποσπάσετε το 3,7%», επισήμανε.
Κατά τα άλλα, ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει η ίδια την εμβολιαστική προσπάθεια, προσπαθώντας με δολώματα να τσιμπήσουν οι νέοι, τους οποίους πριν από λίγο καιρό τους δαιμονοποιούσε, ρίχνοντάς τους ευθύνες ότι διέδιδαν την πανδημία με τα κορωνοπάρτι τους».
Τέλος, έντονη κριτική άσκησε ο κ. Βαρουφάκης στο υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για έλλειψη σοβαρής εκπαιδευτικής πολιτικής και υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που εφαρμόζει, όπως ο ελάχιστος βαθμός εισαγωγής στα πανεπιστήμια, πηγαίνουν πίσω τη χώρα.
«Καταργήθηκε η διαδικασία αξιολόγησης γνώσης των φοιτητών. Η κ. Κεραμέως, η πιο ανάξια υπουργός που υπήρξε ποτέ, υπόσχεται αξιολόγηση. Ένας ανάξιος υπουργός δεν μπορεί να κάνει αξιολόγηση, πρέπει να πάει σπίτι της», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.