Σε εντελώς νέο πολιτικό τοπίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, μετά τις ανακατατάξεις και αλλαγή συσχετισμών. Τόσο στην δυναμική των κομμάτων, όσο και την ανακαταμέτρηση ισχύος των πολιτικών χώρων.
Σ’ αυτό το νέο τοπίο, όπου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν την προσέλκυση ψηφοφόρων, που δεν τους ψήφισαν στις ευρωεκλογές, για να αυξήσουν τα ποσοστά τους της περασμένης Κυριακής και να διευρύνουν την νίκη (και να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία η πρώτη και να περιορίσει την ήττα του ο δεύτερος), το πλεονέκτημα το έχει σαφώς η ΝΔ.
Το γεγονός ότι η «Μέρα25» του κ. Βαρουφάκη εξασφάλισε ένα περίπου 3% που όλοι εκτιμούν ότι «έκοψε» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ήδη επίσημα ότι θα κατέβει και στις βουλευτικές εκλογές, περιορίζει αισθητά την «δεξαμενή» αριστερών ψηφοφόρων από την οποία ελπίζει να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν, μάλιστα, σ’ αυτό το 3% προστεθεί και το 1,61% που πήρε η «Πλεύση Ελευθερίας» της κ. Κωνσταντοπούλου, αφού οι δύο χώροι πιθανόν να κατέβουν μαζί στις 7 Ιουλίου, και συνυπολογισθεί και το 0,56% της ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη, εύκολα συνάγεται ότι η επιχείρηση προσέλκυσης και «επαναπατρισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίον έφυγαν, αντιμνημονιακών ψηφοφόρων καθίσταται πολύ δύσκολη για τον κ. Τσίπρα, αφού συνολικά ένα 5,1% εκτιμάται ότι του γύρισαν την πλάτη αμετάκλητα…
Οι δεξαμενές της ΝΔ
Από την πλευρά της ΝΔ, που έχει ήδη εξασφαλίσει μια τεράστια διαφορά 9,5 μονάδων από τον βασικό αντίπαλό της, οι προοπτικές να πείσει κεντροδεξιούς ψηφοφόρους (με βασικό επιχείρημα την εξασφάλιση αυτοδυναμία, για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες νέας εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική…) είναι πολύ μεγάλες. Ήδη, το γεγονός ότι το Ποτάμι (που πήρε 1,51% στις ευρωεκλογές) ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα κατέβει στις βουλευτικές, εκτιμάται ευλόγως ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων που του απένειμαν, θα κατευθυνθεί στην ΝΔ, ενώ δεν αποκλείεται να προσελκύσει κάποιους από τους ψηφοφόρους της «Δημιουργίας Ξανά» (πήρε 0,7%) του Θάνου Τζήμερου. Τα νούμερα, μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά, αλλά στην μάχη που θα δώσει η ΝΔ για την αυτοδυναμία, κάθε «όμορη» ψήφος θεωρείται κρίσιμη.
Στο «τσιμπολόγημα» αυτό, η Πειραιώς ευελπιστεί να ευνοηθεί και από ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ (1,23% την περασμένη Κυριακή) ιδίως μετά την αποχώρηση του κ. Καρατζαφέρη, αλλά και κάτι από το 0,8 των… υπό εξαφάνιση ΑΝΕΛ, που μένουν «άστεγοι».
Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών απέδειξαν ότι η ΝΔ δεν υπέστη «αφαίμαξη» από την ακροδεξιά και την ναζιστική Χ.Α. Συνολικά, η «Ελληνική Λύση» (4,18%) του κ. Βελόπουλου μαζί με την ΧΑ (4,88%), αν συναθροισθούν οι δυνάμεις τους, βγάζουν ένα περίπου 9%, πόσο δηλαδή ήταν και η επίδοση της ΧΑ στις εκλογές του 2015…
Στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να… τονώσουν το τρωθέν ηθικό τους με ελπίδες να καταφέρουν να εξασφαλίσουν ψήφους από την μόνη «δεξαμενή» που του απομένει: από όλους αυτούς που δεν προσήλθαν στις ευρωκάλπες, στις δημοσκοπήσεις δήλωναν «αριστερών καταβολών» αλλά και δεν κατέφυγαν (για τον όποιο λόγο) στην ψήφιση άλλου κόμματος. Υπέρ μιας τέτοιας…«εν προοπτική δυναμικής», επιχειρηματολόγησε χθες ο κ. Φίλης σε τηλεοπτική παρουσία του. Ήταν το μόνο επιχείρημα «αισιοδοξίας» που μπορούσε να αρθρώσει δημόσια…
Όπως, όμως, παραδέχονται ανωνύμως στελέχη κυβέρνησης και κόμματος, μια τέτοια φιλόδοξη προσδοκία, δεν δείχνει να έχει και μεγάλα περιθώρια εκλογικής της αποτύπωσης στις 7 Ιουλίου. «Αν δεν τους πείσαμε με την αντιδεξιά πόλωση που καλλιεργήσαμε, αν δεν τους φέραμε στις κάλπες με την πίεση ότι ήττα της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές σημαίνει άρση της εμπιστοσύνης σ’ αυτήν, αν δεν τους δελεάσαμε με την «13η» και τα άλλα μέτρα, με ποιο όπλο θα τους συγκινήσουμε στον ένα μήνα που μένει για τις βουλευτικές εκλογές;»