Σε μπρα ντε φερ μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των διαφωνούντων εξελίσσεται, όπως αναμένονταν, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνεδρίαση θα μπουν σε ψηφοφορίες οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των 87 που ζητούν δημοψηφίσματα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του περιέγραψε το πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να προωθήσει στο συνέδριο του φθινοπώρου, προτείνοντας επί της ουσίας την κατάργηση της υπάρχουσας οργανωτικής δομής του κόμματος.
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις αλλαγές του καταστατικού του κόμματος που θα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η εφαρμογή διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας, κεφαλαίων, η απλοποίηση της δομής του κόμματος.
Παρουσίασε, μάλιστα, κάποιες πρώτες « ιδέες προς συζήτηση », όπως είπε, προκειμένου να υλοποιηθούν. Μεταξύ αυτών είναι η αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών το οποίο μεταξύ άλλων «θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος».
Αναλυτικά η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη:
Συγκεκριμένα στην εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία είχε έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής, αλλά και αιχμές, ανέφερε χαρακτηριστικά:
Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:
- τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος.
- τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και
- τις Προκριματικές Εκλογές.
Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:
- Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος.
- Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.
- Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.
- Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.
- Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη: τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.
- Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων
- Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε και αιχμές κατά των αμφισβητιών προειδοποιώντας πως «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν – όποιος κι αν είναι – να βλάψει το κόμμα μας» και πως «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ».
«Η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος»
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλα μηνύματα στους «87», κάνοντας λόγο για «παιχνίδια εσωκομματικής εξουσίας» και τονίζοντας πως η εποχή της «υποκρισίας έλαβε τέλος».
«Στην δική μου ''βάρδια'' στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος. Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου», σημείωσε.
Στη συνεδρίαση, που ξεκίνησε υπό τη «σκιά» του κειμένου των «87» με το οποίο ζητούν δημοψηφίσματα και νέο ΣΥΡΙΖΑ, ακούστηκε και έντονη κριτική. Ανάμεσά τους ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ο Γ. Ραγκούσης, η Όλγα Γεροβασίλη. ο Χρ. Σπίρτζης κ.α. Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Κ. Αρβανίτη ο οποίος είπε για εργαζόμενους που έπαιρναν «μαύρα χρήματα» όταν ο ίδιος ήταν διευθυντής στο Κόκκινο, ωστόσο στη συνέχεια, υπό τις αντιδράσεις που υπήρξαν, το «μάζεψε».
Το επεισόδιο Κασσελάκη με Γεωργόπουλο
Ωστόσο, δημιουργήθηκε και ένα επεισόδιο μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Θύμιου Γεωργόπουλου.
Την ώρα που ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος, μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά την τοποθέτησή του στο βήμα της ΚΕ δέχτηκε παρατήρηση από τον Στέφανο Κασσελάκη που επέστρεφε στην αίθουσα της συνεδρίασης.
«Στα όργανα τα λέμε αυτά, Θύμιο», είπε εμφανώς ενοχλημένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα όσα ανέφερε νωρίτερα για τα οικονομικά του κόμματος τα απάντησε ο ένα προς ένα ο κ. Γεωργόπουλος.
«Τους λέω τα σημεία της ομιλίας μου», απάντησε ο Θύμιος Γεωργόπουλος.
Ο κ. Κασσελάκης τότε του αντέτεινε «το ξέρεις ότι αυτό που κάνεις είναι αντικαταστατικό;».
«Τους λέω αυτά που είπα μέσα» απάντησε ο κ. Γεωργόπουλος με τον κ. Κασσελάκη να αποχωρεί. Σημειώνεται ότι η αντίδραση Κασσελάκη οφείλονταν στο ότι η συνεδρίαση της ΚΕ είναι κλειστή, παρότι ο Παύλος Πολάκης την ίδια ώρα ανέβαζε βίντεο συνεργάτη του από την ομιλία του.
Μέλος της ΚΕ που ήταν παρούσα ρώτησε με πολλή δόση ειρωνείας και επιθετικό τόνο το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: «Ποιος σε διόρισε;».
Ο κ. Γεωργόπουλος της απάντησε ήπια, χωρίς σηκώνει τους τόνους ότι «διορίστηκε με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής».
Η κόντρα Σπίρτζη-Κασσελάκη
Ένταση επικράτησε όταν ανέβηκε στο βήμα ο Χρήστος Σπίρτζης.
Ο πρώην υπουργός, που συνυπέγραψε το κείμενο των «87» ξεκίνησε την ομιλία του με την επίσκεψη Κασσελάκη-Αποστολάκη στη Μακρόνησο, τον Σεπτέμβριο του 2023 σημειώνοντας: «Σύντροφε Βαγγέλη, δεν είπες στον Στέφανο ότι στα ξερονήσια βασανίστηκαν, σκοτώθηκαν για να λέμε ελεύθερα την άποψή μας» είπε χειροκροτούμενος. «Και αυτή την κληρονομιά δεν πρόκειται να την προδώσουμε όσους τραμπουκισμούς και χουλιγκανισμούς υποστούμε».
Σπίρτζης: «Στέφανε...» -Κασσελάκης: «Πρόεδρε»
Ο κ. Σπίρτζης είπε πως θα ήθελε να πιστέψει την ομιλία Κασσελάκη για να προσθέσει: «Αλλά, Στέφανε, πώς να την πιστέψω..;».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Κασσελάκης ζητώντας να τον αποκαλεί «πρόεδρο». «Πρόεδρε, δεν αμφισβητεί κανείς, από την πρώτη ημέρα, ότι είσαι πρόεδρος, μόνο εσύ το έχεις αμφισβητήσει» του απάντησε ο κ. Σπίρτζης, προκαλώντας την αντίδραση και τις αποδοκιμασίες των «κασελίστας».
Αναφέρθηκε στην ανάρτηση στην Αυγή, μια μέρα πριν κλείσει, ότι φιλοξένησε «πηγές ΣΥΡΙΖΑ» που αναρωτιούνταν αν ο Χρ. Σπίρτζης ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. «Πόση ντροπή πια;» είπε.
Είπε ακόμη πως τα «τρολ 24/7» τους στοχοποιούν και τους βαφτίζουν νομενκλατούρα. «Είμαι εγώ νομενκλατούρα και δεν είναι εκείνοι που είναι πλάι στον πρόεδρο και τα παιδικά τους καρεκλάκια είναι στον ΣΥΡΙΖΑ; Και άντε όλα αυτά δεν τα ήξερε ο Στέφανος, ο πρόεδρος, συγγνώμη. Δεν παρακολουθεί facebook, twitter. Ούτε τον αδελφό του δεν παρακολουθεί; Που λέει ότι οι 87 θέλουμε συμφέροντα, διαπλοκή και μαύρο χρήμα;» είπε δείχνοντας την ανάρτηση του αδελφού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Την κατέβασε μετά, αφού είχε παίξει παντού. Είναι οικογενειακό φαίνεται, να ανεβαίνει μια ανάρτηση και να κατεβαίνει» είπε ειρωνικά, αναφερόμενος στην εξ ΗΠΑ ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για τον Τσίπρα, στην οποία αρχικά ανέφερε «σταμάτα την υπνόμευση» και εν συνεχεία την διόρθωσε με τη φράση «στήριξέ με χωρίς παιχνίδια».
Σπίρτζης: Πού σε υπονόμευσε ο Τσίπρας;
Ο κ. Σπίρτζης ζήτησε απαντήσεις για τα «μαύρα χρήματα», για τον «υπονομευτή Αλέξη» ή για τον «Αλέξη που κάνει παιχνίδια». «Ποια παιχνίδια κάνει ο Τσίπρας; Ποια ήταν η υπονόμευση; Και γιατί δεν ειπώθηκε πριν τις ευρωεκλογές όταν ήταν κάτω από την εξέδρα;».
Απευθυνόμενος στον κ. Κασσελάκη είπε ακόμη: «Πρέπει να μας πεις, εσύ ο ίδιος κάνεις bullying σε βουλευτές; Σε δημοσιογράφους; Άλλα μέλη της Κ.Ε. κ'άνουν μπούλινγκ σε συντονιστές οργανώσεων; Κάνουν;».
Τέλος, απαντώντας στα περί ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ο κ. Κασσελάκης στην ομιλία του, σημείωσε ότι «ρευστοποίηση κόμματος είναι οι προτάσεις που έκανε σήμερα ο πρόεδρος για το κόμμα».
Δείτε το βίντεο:
Πολάκης: Η λογική να ενωθούμε όπως-όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, οδηγεί σε καταστροφή
Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης, ανέβασε βίντεο με την ομιλία του και τις θέσεις του, όπως για το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα πρέπει να έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να πείσει τους ψηφοφόρους που έχασε, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα που αφορά τον χώρο της Κεντροαριστεράς, χαρακτηρίζοντας «καταστροφή» μία «ένωση με το ΠΑΣΟΚ».
Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
«Μόλις μίλησα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,
1)Για να υπάρξει εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης και να μην ξανακερδισει ο Μητσοτακης πρεπει κατ αρχην να ΠΕΙΣΟΥΜΕ το 1.000.000 ψηφοφορους του αριστερου δημοκρατικου στρατοπέδου που χασαμε προς την αποχη ,να επανελθουν στην ενεργο πολιτική δραση και να ψηφίσουν στις επομενες εκλογες!!
2) Για να γινει αυτο πρεπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπεμψει ενα σοβαρο, συγκεκριμενο σε συγκρουση με τη διαπλοκη, με αναδιανομη απο το μεγαλο πλουτο προς τη μισθωτη εργασια και τους μικρομεσαιους ,με περιγραφη της παραγωγικής ανασυγκροτησης ανα περιφέρεια, με ισχυρό κοινωνικό κράτος,με αντικατάσταση της αξιας της εργασιας με βαθειες αλλαγες στη Δικαιοσυνη,ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που πρεπει να εκπεμφθεί ΚΑΙ απο το Καταστατικο συνεδριο του Οκτωβρίου.
3) Με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νεο συγχρονο κοινωνικο συμβολαιο, θα καλεσουμε τις κοινωνικες και πολιτικες δυναμεις για συνεργασια!
Αλλιως η λογικη να ενωθούμε οπως οπως με το Πασοκ για να μην χαθουμε, ειναι γραμμη που οδηγει σε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!
ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΙΠΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ που βρηκε μεγαλη ανταποκριση στους συντροφους!
Υγ .Μετα απο απαιτηση πολλων συντροφων και φιλων ανεβασα το βιντεο της ομιλιας μου ,απο τη στιγμη που βλεπω πως ανεβηκε απο άλλους συντροφους που την μαγνητοσκοπησαν!».
Παππάς στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες
Κριτική στους 87 άσκησε ο Νίκος Παππάς, λέγοντας πως «το καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο. Η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες, παραβιάζει ανοικτές θύρες».