Στην επένδυση που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην περιοχή της Μεσογείου στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή η αστάθεια που η Τουρκία προκαλεί στην περιοχή, όπως έκανε πέρυσι είτε με την εργαλειοποίηση παράνομων μεταναστών στον Εβρο είτε με τις υπόλοιπες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε από το Alpbach της Αυστρίας, συμμετέχοντας σε συζήτηση στο European Forum Alpbach 2021 με τίτλο «Η Γεωπολιτική στο επίκεντρο και η θέση της Ευρώπης».
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι, από τη μία πλευρά, η Τουρκία είναι μια μεγάλη αγορά για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, που έχει ωφεληθεί από την Τελωνειακή Ενωση και τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, ωστόσο, από την άλλη, είναι μια χώρα που σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στέκεται στον αντίποδα των θέσεων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Στη Λιβύη, τη Συρία, το Ναγκόρνο -Καραμπάχ, τη Σομαλία, τον Κόλπο, σε όλα τα μέτωπα έχει βρεθεί στην απέναντι πλευρά από την Ενωση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να βρει έναν τρόπο να απαντήσει σε αυτό το δίλημμα.
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ανέφερε ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση και πιθανόν να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, για το οποίο θα πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι, σε αντίθεση με ό, τι συνέβη το 2015.
«Εχουμε καταλάβει πόσο διχαστικό είναι το μεταναστευτικό ζήτημα για τα κράτη-μέλη και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και πρέπει να βρούμε ένα κοινό τρόπο να απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση», δήλωσε.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η διπλωματική αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βασιστεί σε ουσιαστικό πολιτικό, οικονομικό και στρατηγικό συντονισμό, κάνοντας λόγο για την προώθηση της ευρωπαϊκής «στρατηγικής αυτονομίας», ιδίως σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας.
Και, αφού αναφέρθηκε στο διάλογο που έχει ανοίξει για τη Διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, κατέληξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς εκεί ανακύπτουν όλες οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει και από εκεί έχει πολλαπλά οφέλη να αντλήσει.