Βαρβιτσιώτης: Γεωπολιτική, ενέργεια και καθαρός πλανήτης είναι αλληλένδετα - iefimerida.gr

Βαρβιτσιώτης: Γεωπολιτική, ενέργεια και καθαρός πλανήτης είναι αλληλένδετα

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την «πράσινη» ενέργεια
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την «πράσινη» ενέργεια / Φωτογραφία: Twitter-Varvitsiotis Miltiadis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ "πράσινης" και φθηνής ενέργειας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Αντίθετα», όπως τόνισε, «η "πράσινη" ενέργεια στην εποχή μας είναι πολύ φθηνότερη από εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Και ο στόχος μας να απεξαρτηθούμε από το λιγνίτη μέχρι το 2028 και η επιδίωξή μας να το πετύχουμε αυτό ακόμη νωρίτερα, δεν έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθειά μας να έχουμε φθηνότερη ενέργεια για τους καταναλωτές μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοποθέτηση αυτή από τον κ. Βαρβιτσιώτη έγινε στο συνέδριο που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με θέμα «Προς την COP26: Προκλήσεις για την ΕΕ σε σχέση με τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης παρατήρησε ότι η διεθνής κοινότητα έχει καθυστερήσει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή που είναι ήδη εδώ και ότι ειδικά στη Μεσόγειο βιώνουμε πολύ πιο σκληρά τις συνέπειές της. Πρόσθεσε επίσης, ότι η κλιματική κρίση έχει μετατραπεί πλέον και σε οικονομικό ζήτημα, καθώς 200 εκατ. άνθρωποι στη Μεσόγειο κινδυνεύουν να χάσουν τη βιοποριστική τους ασχολία και να εξωθηθούν στη μετανάστευση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται, εξήρε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «να γίνει το 30% της Μεσογείου Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή μέχρι το 2030 και μέχρι τότε να μην επιτρέπεται η αλιεία στο 10% των θαλασσών μας». Εκανε, επίσης, αναφορά στη Διακήρυξη των Αθηνών της ομάδας EU-MED σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος της Μεσογείου.

«Δεν θέλουμε να δούμε ξανά εντάσεις στα ενεργειακά ζητήματα»

Επισημαίνεται επίσης ότι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε εμφατικά ότι, «γεωπολιτική, ενέργεια και καθαρός πλανήτης είναι αλληλένδετα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία του αγωγού Eastmed για την άμεση αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το φυσικό αέριο έχει προκριθεί ως μεταβατικό καύσιμο προς την πλήρη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπογράμμισε ακόμη τη σπουδαιότητα της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας στην Ευρώπη, γεγονός που προϋποθέτει την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. «Στο παρελθόν έχουμε δει πολλές εντάσεις για ενεργειακά ζητήματα και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε να το δούμε ξανά», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Αυτό που θέλουμε είναι η ευρεία συνεργασία, για να αντιμετωπίσουμε την τεράστια πρόκληση να διατηρήσουμε τον πλανήτη καθαρό και υγιή».

Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης απευθύνθηκε στους νέους, λέγοντας ότι οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αγγίζουν τη νέα γενιά, στην οποία πρέπει να δώσουμε την προοπτική να ζήσει σε έναν καθαρότερο και υγιέστερο πλανήτη. «Ελπίζω η προσπάθεια για την επίτευξή τους να γεφυρώσει το χάσμα των γενεών που βιώσαμε στην οικονομική κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά μαζί ως κοινωνία», κατέληξε.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως, στο συνέδριο απηύθυναν μαγνητοσκοπημένο μήνυμα η ομόλογος του κ. Βαρβιτσιώτη και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ιδιοκτησίας της Φιλανδίας, Tytti Tuppurainen, και ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα, Matthew Lodge. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης-EPLO, π. υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, και η αναπληρώτρια διευθύντρια Διεύθυνσης Οικοσυστημάτων του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, Mirey Atallah.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, οι περιφερειακές εξελίξεις, το κράτος δικαίου, καθώς και η κληματική και ενεργειακή κρίση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, Σίμον Σινκόφσκι βελ Σεκ (Szymon Szynkowski vel Sęk).

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, εξετάστηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις των χωρών στον οικονομικό και πολιτισμικό τομέα, αλλά και στον τομέα του τουρισμού, με την Ελλάδα να αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για τους Πολωνούς επισκέπτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε τα σημεία σύγκλισης που έχουν οι δύο χώρες, ενώ εξήρε και τον ρόλο της FRONTEX που εδρεύει στη Βαρσοβία. Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πολωνό υφυπουργό Εξωτερικών για την άμεση ανταπόκριση της χώρας του στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ