Η πολιτική εμβολιασμού της ΕΕ και η ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου, οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, η ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και της Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας, Karoline Edtstadler, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Βιέννη.
«Με την Αυστρία μοιραζόμαστε κοινές απόψεις και κοινές αξίες για την Ευρώπη. Είμαστε σε συντονισμό στο υψηλότερο επίπεδο για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον ανάπτυξης και ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.
Αναφορικά με την πρόταση του Πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «είναι σημαντικό δεδομένου ότι έχουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο εμβολιασμού, να έχουμε επίσης ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχει στήριξη της Αυστρίας στο θέμα αυτό.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού ευχαρίστησε την Αυστριακή Υπουργό για την πολύπλευρη υποστήριξη της χώρας της προς την Ελλάδα, υπογράμμισε την ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για μια νέα πολιτική ασύλου και μετανάστευσης που θα βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές: πρώτον, τη φύλαξη των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, δεύτερον, την οικοδόμηση ενός ανοιχτού και διαφανούς συστήματος ασύλου με σαφείς κανόνες για το ποιος δικαιούται άσυλο και ποιος όχι και, τρίτον, τον επαναπατρισμό με τάχιστες διαδικασίες των αιτούντων που δεν δικαιούνται άσυλο. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να συνάψει συμφωνίες με τρίτες χώρες». Έκανε ακόμα σαφές ότι η Ελλάδα ως ναυτικό έθνος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Ως προς τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι είναι σημαντικό αφενός η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Ευρώπη λειτουργεί βάσει κανόνων και αφετέρου η Ευρώπη να στείλει το μήνυμα ότι εάν συνεχίσει την κλιμάκωση και τις εντάσεις, τότε θα της επιβληθούν κυρώσεις. «Και η απειλή των κυρώσεων πρέπει να είναι σοβαρή και αξιόπιστη, ώστε να αποτρέψουν την Τουρκία από το να ανοίξει ξανά αυτόν τον κύκλο κλιμάκωσης και έντασης» τόνισε.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Αυστρία έχει καταστεί για την Ελλάδα ένας πολύ σημαντικός εταίρος με την αποφασιστική στήριξη των ελληνικών θέσεων για την Τουρκία». Επισήμανε, ακόμη, ότι το ζήτημα των κυρώσεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας, Αυστρίας και Γαλλίας.
Αυστριακή υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Στηρίξαμε εξαρχής την πρόταση της Ελλάδας
"Είμαι πολύ χαρούμενη που η Ελλάδα υπέβαλε την πρόταση για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωονοϊού, πρόταση την οποία η Αυστρία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που την υποστήριξαν, καθώς η κινητικότητα και τα ταξίδια είναι το κλειδί για να τονωθεί και πάλι η οικονομία μετά την ανάσχεση της πανδημίας", δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Καρολίνε Έντσταντλερ, μετά τις σημερινές συνομιλίες της στη Βιέννη, με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Σύμφωνα με την ίδια, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε ο συντονισμός και η συνεργασία στην καταπολέμηση του COVID-19, και συμφωνήθηκε ότι ένας στενός συντονισμός και συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητα, ειδικά σε περιόδους κρίσης.
«Ο εμβολιασμός είναι το παιχνίδι αλλαγής στην πανδημία και υπολογίζουμε τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων», ανέφερε, σημειώνοντας πως η εστίαση βρίσκεται τώρα στην έγκριση νέων εμβολίων.
Πρόσθεσε δε, ότι "τα εμβόλια των εταιρειών Johnson & Johnson, Novavax και Valneva έχουν καλές πιθανότητες να λάβουν έγκριση και ελπίζουμε ότι ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα προχωρήσει σε πλήρη και μη γραφειοκρατική έγκριση".
"Πρέπει να εξάγουμε διδάγματα από την κρίση και να γίνουμε πιο ανθεκτικοί και γρηγορότεροι στις πανευρωπαϊκές απαντήσεις. Το λέω ειλικρινά: Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με το πώς συμβαίνουν τα πράγματα όταν σκεφτόμαστε τις παραδόσεις εμβολίων", παρατήρησε η Καρολίνε Έντσταντλερ.
Ένα άλλο θέμα των συνομιλιών ήταν η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, για την οποία "η Αυστρία ανέκαθεν υποστήριζε ότι πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, και στην Ελλάδα βρήκα από την αρχή έναν υποστηρικτή και εταίρο", τόνισε η Καρολίνε Έντσταντλερ.
Η ίδια ανέφερε ότι θέμα των συνομιλιών με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ήταν επίσης "η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης", σημειώνοντας ότι «πρόκειται για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, το οποίο χρειαζόμαστε επειγόντως. Μόνο εάν προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα μπορεί να υπάρξουν ανοιχτά εσωτερικά σύνορα. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μιλά με μία φωνή".
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης μαζί με την ομόλογό του επισκέφτηκαν ένα από τα πολλά Κέντρα Εξετάσεων για Covid-19 που λειτουργούν στην Αυστρία, στο οποίο πραγματοποιείται καθημερινά μεγάλος αριθμός τεστ.