Σειρά συνομιλιών είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την Τετάρτη (6/7) και την Πέμπτη (7/7), στο Βερολίνο.
Βασικά θέματα των συνομιλιών αυτών που είχε ο κ. Βαρβιτσιώτης στη γερμανική πρωτεύουσα, ήταν η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, με την ενεργειακή, την επισιτιστική και την πληθωριστική κρίση που ακολούθησαν, αλλά και η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα, το μεταναστευτικό και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, οι πολεμικές επανορθώσεις και το ζήτημα της ενισχυμένης πλειοψηφίας για τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε σχετικά με τη σταθερή θέση του Βερολίνου υπέρ της προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Σε δηλώσεις του στους Έλληνες ανταποκριτές μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην Bundestag και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γερμανική πλευρά γνωρίζει καλά «ότι η Τουρκία του (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν είναι ένα αυταρχικό καθεστώς που επιβουλεύεται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» και θεωρεί ότι η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας με γερμανικά υποβρύχια, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε στον κ.Ροτ ότι το θέμα αποτελεί «προβληματικό στοιχείο, παρόλες τις καθυστερήσεις» στην εκτέλεση του προγράμματος, καθώς δημιουργεί προβλήματα στην ισορροπία δυνάμεων κάτω από τη θάλασσα. «Προσδοκία μας είναι το θέμα να τίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά και στη γερμανική κοινή γνώμη», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να είναι ενημερωμένη σχετικά η γερμανική κοινή γνώμη.
«Ζητούμε να δούμε ότι το Βερολίνο αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και συμμερίζεται τις ανησυχίες μας», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι η γερμανική κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή αποφεύγει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, καθώς εκκρεμεί η επικύρωση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας και δεν θέλει να ρισκάρει καθυστερήσεις.
Βαρβιτσιώτης: Εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέλυσε ακόμη εκτενώς το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών μέσω Τουρκίας κατά τη συνάντηση που είχε χθες με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γερμανο-Ελληνικής Φιλίας, κάνοντας λόγο, όπως πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για push forwards και όχι push backs, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική πλευρά διευκολύνει τους επίδοξους μετανάστες, ακόμη και με ιστιοπλοϊκά σκάφη που αποπλέουν από μαρίνες στα τουρκικά παράλια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει επικοινωνιακά καταφέρει να επιτύχει αυτά που θα ήθελε, διευκρίνισε ωστόσο ότι στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια το θέμα δεν έχει τεθεί και σε καμία περίπτωση δεν έχει «δείξει» κάποιος εταίρος την Ελλάδα ως υπεύθυνη.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, έχει αναθέσει στην Ανεξάρτητη Αρχή τη διερεύνηση περιστατικών που έχουν καταγγελθεί, ενώ έχει αυτή τη στιγμή διαφορετική άποψη από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον ρόλο της FRONTEX. «Θεωρούμε ότι το αντικείμενο της FRONTEX πρέπει να παραμείνει, η δύναμη να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της βάσει των κανονισμών και να μην μετατραπεί σε ΜΚΟ παρακολούθησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 6.000 διασώσεις στη θάλασσα.
Σε ό,τι αφορά τον Έβρο, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι κατόρθωσαν να περάσουν σε μια ιδιαίτερα στρατιωτικοποιημένη περιοχή, όπως αυτή των τουρκικών συνόρων, προφανώς με τη βοήθεια των τουρκικών Αρχών και έκανε λόγο για εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Άγκυρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι στην Ελλάδα έχουν πλέον αλλάξει τόσο οι συνθήκες υποδοχής των μεταναστών, καθώς δεν υπάρχουν πλέον η Μόρια και η Σάμος «που ήταν ντροπή», όσο και το καθεστώς απονομής ασύλου, με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες. Έκανε δε λόγο και για την αναγνώριση από τον Πρωθυπουργό μεταναστών μαθητών και φοιτητών με εξαιρετικές επιδόσεις, ως παραδείγματα απολύτως επιτυχούς ενσωμάτωσης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη γερμανική θέση περί κατάργησης της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κάποιους τομείς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε τέτοια συζήτηση, «αν δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο εγγυήσεων σε ό,τι αφορά τις εθνικές εξασφαλίσεις» και εξέφρασε την άποψη ότι τέτοια διχαστικά ζητήματα δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή στην ενδυνάμωση της ΕΕ έναντι των γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων. Η Ελλάδα ωστόσο, ξεκαθάρισε, έχει ως εθνικό στόχο την παραμονή της στον «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ.
Σημαντικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Βαρβιτσιώτη ήταν μεταξύ άλλων η προσπάθεια περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από την Τουρκία. «Χρειαζόμαστε πολλές και διαφορετικές πηγές», τόνισε ο αν. υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι σημασία έχει η διαφοροποίηση όχι μόνο των πηγών, αλλά και των οδεύσεων.
Παρουσιάζοντας τον αγωγό EastMed, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι το αέριο της ανατολικής Μεσογείου δεν πρέπει να περνάει από την Τουρκία, από όπου περνάει ήδη αέριο από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, προκειμένου να μην δημιουργηθεί εξάρτηση της Ευρώπης και από την Τουρκία, η οποία έχει χαρακτηριστικά που θυμίζουν το αυταρχικό καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν. Και αυτό το σημείο χρειάζεται καλύτερη επικοινωνιακή αξιοποίηση, δήλωσε ο αν. υπουργός.
Μεταξύ των διμερών θεμάτων που τέθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο κ. Βαρβιτσιώτης με τη Γερμανίδα υφυπουργό, Άννα Λούρμαν, ήταν επίσης οι πολεμικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, ζητήματα που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι παραμένουν ανοιχτά και εκτιμά ότι μπορούν να συζητηθούν ειδικά με την παρούσα γερμανική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν οι Πράσινοι που εκφράζονται ιδιαίτερα ανοιχτά σε αυτά τα θέματα.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εκτός από την κυρία Λούρμαν και τον κ. Ροτ συνάντησε ακόμη τον αντιπρόεδρο της «Atlantik Brücke» και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, Νόρμπερτ Ρέτγκεν (CDU), την Κοινοβουλευτική Ομάδα Γερμανο-Ελληνικής Φιλίας, με τον αντιπρόεδρο της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), πρέσβη Ρολφ Νίκελ, και τη διευθύντρια Στρατηγικών Συνεργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (European Council of Foreign Relations) δρα. Άννα Κουχενμπέκερ.