Αφωνία έπαθαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη ΜΚΟ Human Rights 360 και το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος για τη συγκεκριμένη οργάνωση και το δίκτυο άλλων ΜΚΟ που συνδέονται με αυτήν.
Η Human Rights 360 πρωτοστάτησε τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο στην υπόθεση των 38 μεταναστών που εγκλωβίστηκαν σε μια νησίδα, στον Έβρο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της οργάνωσης, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να τους παράσχει βοήθεια, με αποτέλεσμα η 5χρονη Μαρία να πεθάνει από δάγκωμα σκορπιού και να ταφεί σε άγνωστο σημείο στην περιοχή. Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλη πολιτική ένταση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τις καταγγελίες της οργάνωσης.
«Είχαμε ένα δράμα να εκτυλίσσεται στον Έβρο. Ανεξάρτητα αν η νησίδα αυτή ανήκε στη χώρα μας ή στην Τουρκία, σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στον θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη για ποιον λόγο;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε, διευκρινίστηκε ότι η νησίδα ανήκε στην τουρκική επικράτεια, ότι καμιά 5χρονη δεν πέθανε στον Έβρο, ο Spiegel που προέβαλλε πολύ το θέμα, «κατέβασε» τα συγκεκριμένα άρθρα, και η Αρχή για την Καταπολέμηση Μαύρου Χρήματος εντόπισε περίεργες διαδρομές των κονδυλίων για τους πρόσφυγες ανάμεσα στην Human Rights 360 και σε ένα δίκτυο άλλων ΜΚΟ, στις οποίες συμμετείχαν τα ίδια πρόσωπα. Η οργάνωση αρνείται τις κατηγορίες. Να σημειωθεί ότι από το 2015 η Ελλάδα έχει πάρει συνολικά ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 3,39 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αντικείμενο την ανάγκη ύπαρξης ευρωπαϊκής λύσης για το μεταναστευτικό και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ο μόνος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τον λόγο ήταν ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος ζήτησε να μη γίνει η Ευρώπη φρούριο και να μην ποινικοποιηθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ούτε κουβέντα για τα περιβόητα push backs. Ακόμα και η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ, ιδιαίτερα μαχητική όσον αφορά τα θέματα των μεταναστών, μίλησε γενικά για ΜΚΟ που προσπαθούν να διασώσουν ανθρώπους και κατηγορούνται ως υπαίτιες εγκλημάτων, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα.
Από την πλευρά της ΝΔ, τον λόγο έλαβαν ο επικεφαλής της ευρωομάδας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος επέκρινε την Ευρώπη γιατί συζητάει επί χρόνια για το θέμα και δεν καταλήγει σε αποτελεσματικές λύσεις. «Πόσους απελπισμένους ανθρώπους που αναζητούν μια ανθρώπινη ζωή και ένα καλύτερο αύριο πρέπει να διασώσει το Ελληνικό Λιμενικό από τη θάλασσα για να δράσουμε αποτελεσματικά;», διερωτήθηκε. Επίσης, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, εστίασε στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, ενώ την προηγούμενη ημέρα η Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου ζήτησε να απολογηθούν όσοι κατηγόρησαν την Ελλάδα για τους 38 μετανάστες στον Έβρο.
Ανησυχία από την αύξηση των ροών
Σύμφωνα με τoν Frontex, οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, τους πρώτους δέκα μήνες του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρουσίασαν αύξηση κατά 77%. Περί τους 281.000 μετανάστες πέρασαν παράνομα τα ευρωπαϊκά σύνορα, όχι από την Ανατολική Μεσόγειο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά από τους διαδρόμους των Δυτικών Βαλκανίων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αυστηρός έλεγχος των ελληνικών συνόρων, ιδίως στον Έβρο, απέδωσε, καθώς συνολικά μέσα σε έναν χρόνο η αύξηση των ροών ήταν μόλις 10%, ενώ στις μεταναστευτικές οδούς των Δυτικών Βαλκανίων καταγράφηκε αύξηση 159%! Μειωμένες ήταν οι ροές και στα σύνορα της Ισπανίας (-27%).
Μόνο τον Οκτώβριο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέγραψαν περίπου 42.000 παράνομες διελεύσεις συνόρων, 71% περισσότερες συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το 2021.
Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν την οδό που επιλέγουν οι περισσότεροι μετανάστες προκειμένου να εισέλθουν στην ΕΕ. Τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 22.300 περισσότεροι μετανάστες, περίπου τρεις φορές περισσότεροι από πέρυσι τον ίδιο μήνα. Ο συνολικός αριθμός τους εντός του 2022 έχει ξεπεράσει ήδη τις ροές του 2015, όταν κορυφώθηκε η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Ο αυξημένος αυτός αριθμός οφείλεται στις επανειλημμένες προσπάθειες μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα Δυτικά Βαλκάνια για να εισέλθουν σε έδαφος της ΕΕ, αλλά και σε άτομα που καταχρώνται το δικαίωμα μη θεώρησης βίζας που ισχύει στην περιοχή, χρησιμοποιώντας κυρίως το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου για να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Αύξηση, κατά 59% σημειώνεται και στις ροές από την Κεντρική Μεσόγειο (Ιταλία, Μάλτα) κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2022, μετατρέποντας αυτή την οδό στη δεύτερη πιο ενεργή μετά τα Δυτικά Βαλκάνια.
Σε αυτό το περιβάλλον ξέσπασε η πρόσφατη ένταση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, η οποία έφερε την ΕΕ στα πρόθυρα γενικότερης κρίσης, εξαιτίας των 340 μεταναστών που επέβαιναν στο πλοίο Ocean Viking. Οι μετανάστες διασώθηκαν από τις γαλλικές αρχές, το Παρίσι όμως κατηγόρησε τη Ρώμη ότι αρνήθηκε να επιτρέψει στο πλοίο να δέσει σε ιταλικό λιμάνι και ότι το ωθούσε προς τα γαλλικά χωρικά ύδατα. Το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «απαράδεκτες ενέργειες», οι οποίες θα είχαν ισχυρές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, και αμέσως ακυρώθηκε η υποδοχή 4.000 προσφύγων, οι οποίοι με βάση τις ευρωπαϊκές συμφωνίες θα έπρεπε να μεταφερθούν στη Γαλλία. Η Ιταλία, από την πλευρά της, χαρακτήρισε τις γαλλικές αντιδράσεις «ακατανόητες» και «δυσανάλογες».
Το μεταναστευτικό γίνεται ξανά θέμα υψηλής προτεραιότητας στην ευρωπαϊκή ατζέντα, και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στην οποία θα συζητηθεί το σχέδιο δράσης 20 σημείων της Κομισιόν.