Με μπαράζ ανακοινώσεων που αφορούν αυξήσεις εισοδημάτων και μειώσεις φόρων επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα και να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα από την πορεία της οικονομίας.
Χωρίς να παραγνωρίζεται η πίεση που συνεχίζουν να δέχονται τα νοικοκυριά από τη συσσωρευμένη ακρίβεια, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι, με στοχευμένα μέτρα και ενισχύσεις που δεν ανατρέπουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, «να περνά το μέρισμα της ανάπτυξης στην κοινωνία».
Από την 1η Απριλίου η αύξηση στον κατώτατο μισθό
Η αρχή έγινε με τον κατώτατο μισθό, όπου η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Η αύξηση των 50 ευρώ μπορεί να δέχθηκε επικρίσεις ως προς το ύψος από την αντιπολίτευση, ωστόσο ήταν μεγαλύτερη από τις εισηγήσεις που είχαν κάνει στο υπουργείο Εργασίας οι αρμόδιοι φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι, με τη μεγαλύτερη να προέρχεται από το ΚΕΠΕ και θα διαμόρφωνε τον κατώτατο στα 871,5 ευρώ, έναντι 880 ευρώ που ορίστηκε τελικά.
Οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ακολουθεί σήμερα, στις 10:00, η ανακοίνωση από τον υπουργό Άμυνας των αυξήσεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις στη βάση του νέου μισθολογίου που καταρτίζεται. Τις προανήγγειλε χθες ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται από τις εξοικονομήσεις οι οποίες έγιναν στα πλαίσια της νέας δομής των Δυνάμεων». Όπως δημοσίευσε χθες το iefimerida.gr, οι αυξήσεις που θα δουν οι στρατιωτικοί θα κυμαίνονται από 13% έως 20%, αναλόγως του βαθμού και της επικινδυνότητας, και θα ξεκινούν από τα 1.182 ευρώ (μεικτά) ετησίως. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η αύξηση των 30 ευρώ που θα πάρουν όλοι οι ένστολοι από την 1η Απριλίου, καθώς ο κατώτατος μισθός που ανακοινώθηκε θα συμπαρασύρει για πρώτη φορά και τους μισθούς του Δημοσίου και το επίδομα επικινδυνότητας που θα δοθεί από την 1η Ιουλίου και θα φτάνει τα 100 ευρώ.
Έρχονται νέες μειώσεις φόρων -«Όχι» στα σενάρια επαναφοράς 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Alpha προανήγγειλε πως τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει «νέες σημαντικές μειώσεις φόρων». Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεσαία τάξη, όπου θα στοχεύουν οι παρεμβάσεις στη φορολογία το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται στη διασφάλιση των εισοδημάτων της και στον περιορισμό των απωλειών που έχει υποστεί.
Τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου προβλέπεται διπλασιασμός του εισοδηματικού κριτηρίου στα 42 χιλ. ευρώ, που σημαίνει πως «εντάσσεται σε αυτόν συνολικά η μεσαία τάξη». Νωρίτερα είχε απορρίψει τα σενάρια για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι το κόστος ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ και είναι «χρήματα που δεν υπάρχουν». Συμπλήρωσε πως, ακόμα κι αν υπήρχαν, δεν θα ήταν σωστό να διοχετευτούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς «πρέπει να πάνε όσο πιο πολλά, σε όσο πιο πολλούς». «Είμαστε από τις κυβερνήσεις που δεν πιστεύουν στα λεφτόδεντρα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας πως πολιτική της κυβέρνησης είναι «μεγαλώνοντας την πίτα, αυξάνοντας τα έσοδα, χωρίς να αυξάνουμε τους φόρους, να επιστρέφουμε αυτό το πλεόνασμα της απόδοσης πίσω στην κοινωνία με στοχευμένες πρωτοβουλίες και πολιτικές που δεν θα εκτροχιάσουν τα δημόσια οικονομικά».
Υπό διαμόρφωση βρίσκεται από το υπουργείο Εργασίας το πλαίσιο, το οποίο θα ψηφιστεί άμεσα μετά τον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και θα προβλέπει κίνητρα στους εργοδότες για να υπογράψουν περισσότερες κλαδικές συμβάσεις, με στόχο ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ το 2027, δήλωσε χθες η κ. Κεραμέως.