Αυτοψία στη διώρυγα της Κορίνθου πραγματοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, μαζί με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα και τον εκπρόσωπο της Διώρυγας ΑΕ, Γιώργο Ζουγλή.
Οι τρεις άνδρες διέσχισαν με σκάφος τη διώρυγα και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στο ιδιαίτερα προβληματικό σημείο όπου εκδηλώνονται οι συνεχιζόμενες καταπτώσεις των πρανών.
Τα ζητήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Κόρινθο
Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο όγκος των πρανών είναι πολύ μεγάλος και γι’ αυτό έχει κλείσει η πρόσβαση στη διώρυγα. Ο κ. Ταγαράς κατά την αυτοψία τόνισε τα κύρια ζητήματα για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος:
- Η ασφάλεια του χώρου όπου εξελίσσεται η κατάπτωση των πρανών
- Η ενδεδειγμένη μελέτη που θα πραγματοποιήσουν οι ειδικοί
- Κατασκευή του έργου το συντομότερο δυνατόν, εκτιμώμενου προϋπολογισμού περίπου 9 εκατ. ευρώ
- Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Πράσινου Ταμείου
- Η περίφραξη της διώρυγας για λόγους ασφαλείας, προς αποφυγήν τραγικών φαινομένων, όπως αυτά που βιώσαμε πρόσφατα.
Ο κ. Ταγαράς σημείωσε ότι χθες, στο σημείο που βρέθηκε και ο ίδιος, μετέβη κλιμάκιο από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να εξετάσει την κατάσταση. Όπως δήλωσε, «η διώρυγα της Κορίνθου είναι έργο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, σύμβολο αναφοράς, Και δεν είναι τυχαίο που ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, το ανήγαγε σε θέμα εθνικού επιπέδου. Συνεχίζουμε τις ενέργειες».