Αυτό είναι το σχέδιο νόμου για την κατάργηση περιορισμών στην ψήφο αποδήμων - iefimerida.gr

Αυτό είναι το σχέδιο νόμου για την κατάργηση περιορισμών στην ψήφο αποδήμων

Ποιος έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση  κατά της διαδικασίας στις βουλευτικές εκλογές
Ποιος έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση κατά της διαδικασίας στις βουλευτικές εκλογές / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατατέθηκε στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών, το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν. 4648/2019 αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Ακολουθεί το Σχέδιο Νόμου «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», που κατατέθηκε στη Βουλή:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο που αποτελείται από δύο άρθρα, επί της ουσίας αίρει τους περιορισμούς της φυσικής παρουσίας στη χώρα μας για τουλάχιστον δύο έτη την τελευταία τριακονταετία, αλλά και την υποβολή φορολογικής δήλωσης (καθώς και τη διακομματική επιτροπή που θα ήλεγχε τη διαδικασία), αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Πέμπτη.

Δείτε την έκθεση του ΓΛΚ

Δείτε την εκτίμηση συνεπειών εδώ

Πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση ωστόσο, και τις αντεγκλήσεις που προκάλεσε η συνέντευξη της Θ. Τζάκρη, που άνοιξε και το ζήτημα, για να περάσουν οι αλλαγές απαιτείται συναίνεση διακομματική και 200 συνολικά θετικές ψήφοι (άρθρο 51, παρ. 4 του Συντάγματος).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αρνηθεί να συναινέσει -και μάλιστα με την υπογραφή της ίδιας της βουλευτού του, Θ. Τζάκρη, δήλωσε ότι θα καταθέσει δική του τροπολογία.

Με το σχέδιο νόμου συμφώνησε το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο άλλωστε είχε προτείνει και τη σχετική λύση.

Πάντως, η είδηση για την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο αποδήμων έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από χρήστες των social media.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ψήφος αποδήμων σχέδιο νόμου Βουλή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ