Να εξεταστεί η αλλαγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων για τις αμυντικές δαπάνες, ζητά ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς.
Δηλαδή, η εξαίρεση αυτών των δαπανών από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών στόχων, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς. Πρόκειται «για ένα θέμα τεράστιας εθνικής και οικονομικής σημασίας» για να «αναπνεύσουν οι οικονομίες» των κρατών μελών της ΕΕ, όπως σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση.
Ερώτηση Αυτιά σε Κομισιόν
Ο Γιώργος Αυτιάς, στην ερώτησή του, τονίζει ότι «η Ευρώπη ζητάει μεν να μην υπάρχουν υπερβολικά ελλείμματα, αλλά, από την άλλη, προωθεί την αναβάθμιση των σχεδίων άμυνας, που φυσικά επηρεάζουν τα δημοσιονομικά μεγέθη», αναφέροντας, για παράδειγμα, ότι «οι δαπάνες της Ελλάδας είναι τεράστιες λόγω των γνωστών απειλών από την Τουρκία, ενώ άλλες χώρες της ΕΕ έχουν πολύ χαμηλότερες αμυντικές δαπάνες, έως μηδαμινές».
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, αφού σημειώνει ότι «η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τις διεθνείς συνθήκες ασφαλείας, με αποτέλεσμα η αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης να έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα» και ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία», υπογραμμίζει ότι «οι αμυντικές δαπάνες διαφέρουν από χώρα σε χώρα» και ότι «η Ελλάδα λόγω του κινδύνου από την Ανατολή, είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δαπανούν περίπου 3% του ΑΕΠ τους για την άμυνα».
Επιπλέον, ο κ. Αυτιάς τονίζει ότι «η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεπάγονται περιορισμούς στον εθνικό δημοσιονομικό χώρο» και ότι «πρέπει να εξασφαλισθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η διπλή μετάβαση, αλλά και αύξηση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης» και, «ως εκ τούτου, απαιτούνται παρεμβάσεις άμεσα».
Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν «θα στηρίξει την υλοποίηση ευρωπαϊκών αμυντικών έργων, όπως το πανευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας που προτείνουν Ελλάδα και Πολωνία», εάν «θα αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες όσον αφορά την άμυνα, δηλαδή, εάν θα ενισχυθεί το ειδικό καθεστώς των δαπανών άμυνας και ασφάλειας στο νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, με την εξαίρεσή τους από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών στόχων», εάν «θα στηρίξει με χρηματοδοτικά μέσα την κάλυψη των ευρωπαϊκών επενδυτικών αναγκών σε άμυνα και ασφάλεια» και εάν «τέτοια όργανα μπορούν να βασιστούν στην επιτυχή λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης(RRF)».
ΑΠΕ-ΜΠΕ